אלרגיה: אביב הגיע, אפצ'י בא
15% מהישראלים סובלים מאלרגיה: תגובה מוגזמת של מערכת החיסון, הנוטה לפרוץ עם בוא האביב, נוכח ריבוי אבקני פרחים ועצים. מה לעשות? ריכזנו עבורכם טיפים חשובים
איך יודעים שהאביב הגיע? מסתכלים סביב סביב ורואים שהרבה מתעטשים.
כבר 5,000 שנה שתופעת האלרגיה מוכרת - ועדיין לא נמצא לה פתרון: 15% מהאוכלוסייה בישראל סובלת מנזלת אלרגית, דמעת, פריחה וגירוי בעור.
לקראת תחילת האביב, קבלו מאתנו באהבה: מידע שיעזור לכם לצלוח בשלום את עונת האפצ'ים.
ראשית, קצת היסטוריה: מקורה של המילה "אלרגיה", כמו כל המילים המסובכות, הוא בשפה היוונית. משמעותה היא: "תגובה שונה". אולם את המונח טבע רופא ילדים אוסטרי ששם לב לתגובה חריגה ואלרגית לאחר חיסון.
התיאור הקדום ביותר לאלרגיה מגיע ממצרים העתיקה, 5,000 שנה אחורה - והוא מתאר את מות אחד הפרעונים לאחר עקיצת צרעה.
אז מהי אלרגיה?
אלרגיה היא תגובה מוגזמת של מערכת החיסון. לעיתים, מערכת החיסון החכמה שלנו משתבשת - ואז היא מגיבה ברגישות ובעוצמה כנגד גורמים יומיומיים מוכרים, כאלה שבדרך כלל אינם גורמים כלל לתגובה.
החומרים שגורמים לתגובה זו הם חומרים "תמימים" בדרך כלל, שאינם מזיקים, כגון מזונות מסוימים, תרופות, צמחים או אבקנים ושערות בעלי חיים וכיו"ב. הם נקראים גם "אלרגנים".
כיצד האלרגיה נגרמת?
כאשר הגוף בא במגע עם החומר, חלק מן המערכת החיסונית מופעלת ומשחררת היסטמין (תרכובת אורגנית במערכת החיסון) - מתאי הפיטום שבגוף. אותו שיחרור של היסטמין גורם לסימני האלרגיה: דמעת, נזלת אלרגית, פריחה וגירוי בעור.
מהן התגובות לאלרגיה?
קיימים סוגים רבים של תגובות אלרגיות. סוג התגובה תלוי בעיקר בעוצמת הרגישות של האדם ובמקום המפגש עם האלרגן (אף, ריאות, עור). התגובה יכולה להיות מקומית וקלה או כללית ותקיפה (הלם, חסימת דרכי נשימה). היא יכולה להיות מיידית או לבוא לידי ביטוי לאחר זמן מה. התגובות האלרגיות הנפוצות ביותר הן עיניים אדומות, דומעות ומגרדות, נזלת שקופה, עיטוש וגרד בחך ובאף.
1. הימנעות מהגורם.
2. טיפול בתסמיני האלרגיה ע"י תרופות.
3. ריסון מערכת החיסון ודיכוי התגובה האלרגית על ידי תרופות נוגדות.
4. לימוד מערכת החיסון שלא להגיב באופן מופרז כלפי הגורם.
מהי קדחת השחת?
זוהי אלרגיה נפוצה מאוד בתקופת חילופי העונות - ובעיקר באביב. מופיעה בדרך כלל בגילאי 15-30 אך יכולה להופיע בכל גיל. עם תום עונת החורף והתחממות מזג האויר, מפזרים העצים והצמחים אבקה, כחלק מתהליך הפרייתם. גרגירי האבקה המיקרוסקופיים הללו נישאים על גבי חרקים או לוקחים טרמפ עם הרוח. חלקיקי האבקה חודרים לריריות האף, העיניים ודרכי הנשימה וגורמים להפעלת מערכת החיסון של אדם אלרגי לייצר נוגדנים ייחודיים כנגד חלבון האבקה.
מהם הצמחים האלרגניים שאבקותיהם גורמות לקדחת השחת?
1. פריחת עצים - בעיקר בתקופת האביב (מרץ-אפריל). בעיקר עצי ברוש, זית, פקאן, האלון והאלה.
2. צמחים עשווניים ודשאים כגון סיסנית וברומית, יבלנית.
3. עשבים - גדלים כצמחי בר בשטחים מעובים או בחצרות בתים.
מהם הטיפים שכדאי לסובלים מאלרגיה להכיר?
ישנם תוספי מזון אשר מסייעים לטיפול באלרגיות, כגון: ויטמין C שתורם להגברת פעילות מערכת החיסון.
סקוטלריה הוא צמח אנטי אלרגי אשר מייצב את תאי הפיטום.
הסרפד, צמח משתן, אשר מאפשר להוציא את האלרגנים מהגוף - ויעיל לטיפול בתופעות אלרגיות (במיוחד לקדחת השחת).
גם צמח האכיניצאה ("קיפודנית" בעברית) תורם לחיזוק מערכת החיסון. הוא יעיל בטיפול בזיהומים ודלקות, אשר נוטים להגיע בעונות המעבר.
הנה אפוא רשימת טיפים לסובלים מאלרגיה
1. זוכרים את מלחמת המפרץ? זוכרים איך אטמתם את הבית? נכון, אין צורך במסקנטייפ החום, אבל בהחלט רצוי לאטום את הבית כמה שיותר מפני אבק. זה תקף גם לרכב.
2. מדי יום מתפרסמים בעיתון נתוני מזג האוויר. בין היתר, מצויין גם מתי ישנה עלייה בלחות ובריכוז הפולן באויר. השתדלו להישאר בבית בשעות אלה.
3. יש להמנע מתרסיסים או טיפות אף המכילים את החומר המשמר בנזלקוניום כלוריד שנמצא כמגביר את האפקט האלרגי, גורם לאפקט "ריבאונד", גורם להתמכרות לתכשירי אף ועשוי לגרום לקוצר נשימה.
4. התרחקו מגינות ומדשאות בהן עובדים גננים עם מכסחות דשא. מפוחי אוויר המפזרים את האלרגנים הם אויב נוסף בתקופה זו.
5. אווררו את המזרנים והשמיכות והשתדלו לשאוב אבק כמה שיותר. פעולות אלה יפחיתו את הצטברות קרדית האבק.
6. גם השטיחים זקוקים לטיפולכם המסור: אוורוו ושאבו אותם משני הכיוונים, לפחות אחת לחודש. שטיחים מקיר לקיר הם לא רק מפגע עיצובי מהאייטיז, הם גם מקור רציני לאלרגיה. התרחקו מהם.
7. את הכביסה השתדלו לתלות במקומות רחוקים מאבק ופולן.
8. הימנעו מעציצים המוציאים פרחים בתוך הבית. כמו כן, יש להימנע מהשקיית יתר של עציצים בתוך הבית, כיוון שרטיבות יתר מעודדת התפתחות עבשים שנבגיהם עשויים לגרום לאלרגיה.
9. הימנעו משתיית אלכוהול, מכיוון שהוא עלול להגביר את תופעות האלרגיה ולגרום לבצקת במערכת הנשימה. בעת התקף אלרגיה, צריכת אלכוהול עלולה להיות מסוכנת.
10. מומלץ להתייעץ עם אלרגולוג (רופא מומחה לאלרגיה) ולערוך בדיקות מעבדה לאיפיון הרגישויות.
תרגישו טוב - וחג פסח שמח!
מיטל צגלה היא מנהלת צוותי הדרכה ברפואת חירום בחברת אלישע הדרכות רפואה, קורס עזרה ראשונה
בואו לדבר על זה בפורום אלרגיה ואסתמה.