טיפולים אסתטיים: מרדף אחרי היופי
יופי הוא לא תוצאה של גנטיקה טובה בלבד. ד"ר שמעון רשף שופך אור על הגורמים המסייעים בהשגתו
הרצון לעצור את השעון ולהמשיך להיראות יפים וצעירים מוכר לרבים. בשנים האחרונות התחום שנקרא anti-aging מתפתח במהירות. קיימים טיפולים כירורגיים ולא כירורגיים רבים שמוצעים במקביל לשינויים באורך החיים. "השילוב מביא את התוצאות הטובות ביותר", אומר ד"ר שמעון רשף. "לכירורגיה פלסטית מקום מכובד אך לא מתאים לכולם. אנחנו יכולים לעשות הרבה גם ללא עזרת הסכין".
מראה העור תלוי בגנטיקה, אך גם בהשפעתם של גורמים נוספים - מצב הורמונלי, קרינת השמש, תזונה (ותוספי תזונה) ועישון. "העור מורכב משלוש שכבות: אפידרמיס, שכבת מגן חיצונית; דרמיס המכיל קולגן ואלסטין האחראים על גמישות העור; ושומן תת-עורי. האפידרמיס (השכבה החיצונית) מגן עלינו מפני חדירה של חיידקים ווירוסים וגם מפני קרני השמש. שכבה חיצונית של אפידרמיס מתקלפת ומתחדשת מתוך שכבות פנימיות יותר באופן קבוע. הדרמיס הוא השכבה הפנימית, המורכבת מסיבי קולוגן ואלסטין, האחראים על המראה הצעיר של העור. השומן התת-עורי אחראי על לחות העור, בו נמצאים כלי דם, בלוטות זיעה וזקיקי שיער", מסביר ד"ר רשף.
למצב הורמונלי חשיבות רבה לבריאות בכלל ולבריאות העור בפרט. בכל גיל, אך במיוחד לאחר גיל הבלות או בסמוך לו, יכולה להיווצר ירידה בערכי ההורמונים אסטרוגן, פרוגסטרון, טסטוסטרון, הורמון הגדילה ו-DHEA. מיותר להדגיש כמה חשוב לאזן אותם.
לתזונה (ותוספי תזונה) השפעה גדולה על מראה העור. שמן זית, סויה, דבש ורימון ידועים כבר אלפי שנים כמרכיבי תזונה משפיעים. מעבר לתזונה שמורכבת ברובה ממגוון של פירות, ירקות, דגנים מלאים, קטניות ותוספי מזון מומלץ מאוד. תוספי המזון החשובים מונים את הוויטמינים A, B, C, E, בטאקרוטן ומינרלים כמו אבץ, סלניום, סיליקון ורבים נוספים.
"חשיפה מוגברת לשמש גורמת נזק לעור", אומר ד"ר רשף. "לכן חשוב למרוח מדי בוקר קרם הגנה, מכיוון שקרני השמש בארץ הן חזקות מאוד רוב השנה. כמו כן, רצוי לא להיחשף לשמש בקיץ מעל 10 דקות ובחורף - מעל 20 דקות. למרות שקרם ההגנה נותן תחושת ביטחון, הוא לא מגן באופן מלא על העור". ד"ר רשף מציין כי בנוסף להימנעות מחשיפה לשמש, מומלץ להימנע מעישון.
ומה לגבי התכשירים שחברות הקוסמטיקה מפרסמות? הרי כל אישה מודעת לכך שחשוב למרוח קרם לחות, והמשקיעות יותר גם מקפידות על קרם לילה, קרם עיניים, סרומים למיניהם והיד עוד נטויה. לדברי ד"ר רשף, אין צורך לשלם מאות שקלים על קרמים רק בגלל המושג הפופולרי "אנטי אייג'ינג" שמקפיץ את המחיר. אולם, חשוב למרוח מדי יום קרם לחות אשר מכיל מגן קרינה, אחוז מסוים של רטינול (ויטמין A), ויטמין C, ויטמין E, ו-Q10 בתוספת לשאר מרכיבי הקרם. רבים מהקרמים מכילים היום אסטרוגן ופרוגסטרון טבעי, אך מומלץ להיזהר, במיוחד כשמדובר בנשים שמקבלות טיפול הורמונלי. יש לציין כי רטינול A ושאר הוויטמינים משפרים את האלסטיות של העור, מסייעים בשמירת רמת הלחות שלו, מאיצים את קצב התחדשות התאים ומונעים התחמצנות שלהם, וכך בעצם מונעים את הזדקנותם המוקדמת. "בלילה מומלץ למרוח קרמים מזינים יותר. חשובה מאוד בבחירת קרם היא התחושה האישית של עור חלק ונעים יותר", מסביר ד"ר רשף.
גם אלו שמורחים קרמים מודעים לעובדה שאחד החסרונות העיקריים של הקרמים נעוץ בכך שחדירתם דרך האפידרמיס בעייתית. כתוצאה מהצורך בטיפול עמוק יותר בעור, פותחו מכשירים שמשפעים על השכבות הפנימיות. "מדובר בטיפולי Photo Rejuvenation, אשר מחדירים לעומק העור אנרגיית אור, תוך שימוש בטכנולוגיית IPL או לייזר. על פי אותו עיקרון פותחו מכשירים שמנצלים את האנרגיה התת-קולית (אולטראסאונד) או גלי רדיו (RF). לאותה מטרת החדרה קיימים גם אמצעים כימיים (פילינג), כשחוזק החומצה ,שבה משתמשים קובע האם מדובר בפילינג עמוק, בינוני או שטחי", אומר ד"ר רשף. למרות העובדה שפילינג עמוק גורם להתחדשות דרמטית מאוד, הטיפול לא נטול סיכונים: תופעות לוואי כמו כתמים על העור או אפילו זיהום. בפילינג עמוק יש סיכונים רבים יותר בהשוואה לפילינג שטחי.
ישנן שיטות חדישות נוספות לחידוש העור, וביניהן טכניקת המזותרפיה, אשר בשילוב תמיסות וחומרים המוחדרים לעור על ידי זריקות רבות, מאטה את תהליך ההזדקנות. אולם, אין הוכחות חד משמעיות לגבי יעילות השיטה לאורך זמן. קיימים היום מכשירים המשלבים מספר טכנולוגיות שונות, כמו גלי רדיו, גלים תת-קוליים וגלי אור (לייזר ו-IPL) על מנת להשפיע ביעילות על השכבות הפנימיות של העור. אחד הרעיונות מאחורי הטיפול הוא גרימת טראומה מבוקרת בדרמיס, שמזניקה את תהליך הריפוי הטבעי של העור, שהוא בעצם תהליך ההתחדשות.
כידוע, הטכנולוגיה מתקדמת בצעדי ענק, וגם בתחום זה יש חידושים. ישנם היום מכשירים לשימוש ביתי שפועלים על ידי גלי אור (גלי אור אדום או כחול). השימוש בהם נעשה לפי הוראות הרופא, והמטרה היא לטפל במגוון בעיות - החל בהתחדשות (הצערת עור) וכלה בטיפול באקנה וריפוי פצעים שונים. עלותם היום היא כ-500-400 דולר והרכישה נעשית דרך רופא ולא בקניה עצמאית. לדברי ד"ר רשף, המכשירים הללו לא נועדו להחליף טיפול רפואי או טיפול אצל קוסמטיקאית, אלא כדי לשמש לתחזוקה ולטיפול משלים. ההגנה על העור צריכה להתבצע על בסיס יומי, ואחת לתקופה מומלץ לטפל אצל קוסמטיקאית.
לנשים שרוצות לשמור לאורך שנים על המראה הצעיר, ממליץ ד"ר רשף להתחיל הזרקות של חומרי מילוי ובוטוקס בגיל מוקדם. "עם הגיל המודעות צריכה להתגבר. שילוב של טיפולים אסתטיים, תוספי תזונה ופעילות גופנית יסייע לנו לחיות ולהיראות יותר טוב. אין קרם פלא שישפר את המראה ולכן חשוב לחיות אורח חיים בריא".
בואו לדבר על זה בפורומים הבאים:
פורום רפואת עור אסתטית
פורום התנהגות בריאותית