פסיבי? גלה אקטיביות

(0)
לדרג

על עישון פסיבי בישראל 2004, מה זה? ומה עושים כדי לשפר את המצב ולמה אסור לוותר, נושא בוער

מאת: על פי דו"ח שר הבריאות על מצב העישון בישראל 2004, 76.2% מכלל האוכלוסייה הבוגרת בישראל אינם מעשנים, ועם זאת הם חשופים לנזקי העישון לא פחות מאשר המעשנים הכבדים, אין עשן בלי עשן
מהו עישון פסיבי?

אתה במסיבה, מוזיקה, עשן, הרבה עשן- זהו עישון פסיבי, המכונה גם עישון כפוי, כאשר אדם שאינו מעשן שואף לריאותיו עשן מסיגריות או מוצרי טבק אחרים שמעשנים אחרים, הנמצאים בקרבתו. העשן הנפלט לחלל האוויר מאזור הבעירה של הסיגריה ומפיו או אפו של המעשן, מכיל כמות כימיקלים דומה להרכב העשן שהמעשן עצמו שואף לריאותיו וכך הופכים בנמצאים בחברתו למעשנים בעל כורחם, עשן הסיגריה בעל הצבע התכלכל מכיל כ- 4,000 כימיקלים שונים, בהם כ- 350 חומרים רעילים שהשפעתם ניכרת במערכות גוף שונות. כ- 43 מהם הוכחו כמסרטנים.
עישון פסיבי עלול להאיץ צמיחה של גידולים סרטניים על ידי זירוז יצירת כלי דם חדשים בגידול ולכן הוא מסוכן פי כמה וכמה לחולי סרטן ולחולי לב, העישון הפסיבי עצמו מגדיל את הסיכוי ללקות במחלת לב בכ-25%.


ילדים, עשן ועישון פסיבי

אתה מבוגר, יודע לדאוג לעצמך, יכול לגלות אסרטיביות או לבחור בעצמך בעישון- אבל מה באשר לילדים? העישון הפסיבי מסוכן ביותר לילדים ולתינוקות. וילדים להורים מעשנים נמצאים בסיכון גבוה יותר מילדים אחרים לכך שיתפתחו אצלם מחלות נשימתיות כגון דלקת ריאות ודלקת הסמפונות. על פי הסוכנות האמריקאית להגנת הסביבה EPA, ריאותיהם של ילדים, החשופים לעישון פסיבי, מתפקדות באופן לקוי והם סובלים משיעול וכחכוח. כמו כן הם עלולים לסבול מאסטמה, ברונכיטיס, דלקת ריאות, וזיהומים בדרכי הנשימה ובאוזניים.
כמו כן הוכח קשר בין סביבה רווית עשן לבין תסמות ה"מוות בעריסה" ילדים להורים מעשנים מצויים בסיכון גבוה יותר להתפתחות גידולים במוח. כמו כן ילדים שהם כבר חולי אסטמה נמצאים בסיכון גבוה במיוחד בעת חשיפה לעישון פסיבי ומצבם מחמיר.


השפעות העישון על ילדים מתמשכות מעבר לילדות ומתבטאות בהפחתה בגדילה ובפגיעה בהישגים בלימודים. ילדים הנחשפים בבית לעשן סיגריות סובלים מריכוזים נמוכים יותר בדם של ויטמין C לעומת ילדים במשפחות בהם לא מעשנים, וכל זאת גם אם המבוגרים המעשנים בבית לא מעשנים ליד הילדים, החלקיקים הנמצאים באוויר ונטמעים בסביבה משמעותיים מאוד גם כך.
כמויות מסוימות של ניקוטין חודרות לחלב האם של האישה המעשנת, ובהנקה עלול התינוק לספוג כמות של ניקוטין שיש בה כדי לפגוע בבריאותו. ריכוז הניקוטין בחלב האם גבוה פי 3 מריכוזו בדם, נכון שעדיף לאשה מעשנת לעשן ולהניק מאשר לא להניק כלל, אבל כמו בכל דבר, עליה לחשוב על ההשפעות הקיימות והמוכחות.

בארץ ובעולם

באירופה, נחשבת אירלנד למובילת מהפכת איסור העישון במקומות ציבוריים. במארס 2004 התקבל חוק באירלנד האוסר עישון בפאבים.

בישראל התקבל החוק להגבלת עישון במקומות ציבוריים בשנת 1983, חוק זה נועד להגן על רוב הציבור שאינו מעשן. מאז שחוקק, הורחב החוק ותוקן מספר פעמים. אין ספק שמאז חלו שינוי מהותי בגישת הציבור ושיפור מה, באכיפת החוק, אולם נדרשת עדיין אכיפה במקומות בילוי, בתי קפה, מרכזי קניות ומסעדות, דבר שיתוגבר בלא ספק עקב עלייה במספר התביעות שהוגשו ויוגשו כנגד מקומות עבודה שבהם לקו אנשים בסרטן ושאר מחלות עקב חשיפה לעשן הסיגריות.

לאחרונה הוקם על ידי שר הבריאות, דני נוה, ויו"ר מרכז השלטון המקומי, עדי אלדר, "פורום אכיפה" למניעת העישון במקומות ציבוריים. מטרת הפורום להפעיל דרכים אפקטיביות ליישום החוק. עם חברי הפורום נמנים חברי מועצה של רשויות מקומיות בארץ, נציגי מפקחים וכן נציגים של משרד הבריאות והאגודה למלחמה בסרטן.

ומה אנחנו יכולים לעשות עם זה? אינפורמציות סותרות מקיפות אותנו מכל העברים, ואנחנו בסך הכל רצינו לשוב הביתה בשלום.
כפי הנראה "לשוב הביתה בשלום" מאלץ אותנו לגלות מעט יותר אחריות סביבתית, שכן הסובלים מכך הם רבים, מעבר למה ששיערנו.

באדיבות האגודה למלחמה בסרטן

בואו לדבר על כך בפורום גמילה מעישון

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום