רפואה אסתטית: ניתוח אף
ההחלטה לעבור ניתוח אף מחייבת בדיקה קפדנית של הרקע המקצועי של הרופא. ד"ר מרקוס הראל על תהליך קבלת ההחלטות, רגע לפני הבחירה במנתח
בשנים האחרונות הפכו הניתוחים הקוסמטיים לפופולארים במיוחד. אם בעבר ניתוח פלסטי של האף היה נחלתו של העשירון העליון, הרי שכיום הוא מקובל על כל השכבות החברתיות.
למרות השכיחות הגבוהה של ניתוח האף בישראל, ד"ר מרקוס הראל, מומחה לכירורגיה פלסטית וקוסמטית, טוען שמעטים המנתחים הפלסטיים שעיקר עיסוקם הוא שיפוץ האיבר המרכזי ביותר בפנים. נתון זה חשוב כאשר צריך לבחור ברופא שינתח את אפכם. "רק אחרי שמנתח פלסטי הגיע לניתוח אף מספר אלף, הוא יכול להרגיש שהוא שולט בתחום", אומר ד"ר הראל. יש לציין כי על פי תקנות משרד הבריאות, ניתוח אף בישראל יכול להתבצע רק על ידי רופא שהינו מומחה לכירורגיה פלסטית, או רופא אף אוזן גרון.
מרבית ניתוחי האף מבוצעים אצל רופאים פרטיים; טווח המחירים נע בין 9,000 ל-20 אלף שקלים. כמובן שישנם מכונים ורופאים המציעים מחירים זולים יותר. במקרה כזה צריכה להידלק למעוניין נורה אדומה, משום שמחיר זול יחסית יכול להצביע על ניסיון מועט או מוניטין ירוד של הרופא.
הנגישות והשכיחות הגבוהה של ניתוחי האף עלולות להוביל לרושם מוטעה שמדובר בניתוח פשוט. אך מדברי ד"ר הראל עולה כי אין ניתוחים קלים ברפואה - "רופא מנוסה בעל ידיים מיומנות בהכרח יתרום להצלחת הניתוח". למרות הדעה הרווחת, הוא מציין כי "זהו הניתוח המורכב ביותר מכל הניתוחים הפלסטיים. הרי מדובר באיבר זעיר, המכיל רקמות רבות ושונות, כגון: עור, שומן, שרירים, ריריות, סחוסים ועצמות בשטח מצומצם מאוד, לכן רמת התמרון באזור כה עדין מצריכה רופא בעל יכולת וניסיון מוכח בתחום".
ניתוח אף בוצע בעבר לצורך טיפול בבעיות רפואיות שונות. כיום, ישנם ניתוחים משולבים של הפן הרפואי עם הפן האסתטי. ד"ר הראל מציין כי "יש מקרים בהם מטופלים יגיעו דווקא לניתוח קוסמטי והרופא יגלה כי יש פגם רפואי קל. במצב כזה הרופא יטפל גם בבעיה הרפואית במהלך הניתוח, למרות שהיה מיועד להיות קוסמטי בלבד".
יש לציין כי לא בכל גיל ניתן לעבור ניתוח מסוג זה משום שצריך להמתין עד השלב בו גדילת הפנים והאף נעצרות, כאשר הגיל שונה בהתאם למין - אצל בנים החל מגיל 16 ואצל בנות מגיל 15.5-16.
מטופלים המעוניינים בניתוח אף ילכו בשלב ראשון לפגישת ייעוץ עם הרופא שבמהלכה יצולם האף של הפציינט. בשלב הבא ישבו השניים ובאמצעות תוכנת הדמיה ממוחשבת יתאמו ציפיות בנוגע לתוצאה הסופית. ד"ר הראל מדגיש כי "צריך להבין שהמטופל מגיע עם צורה מסוימת של אף ולא ניתן 'להמציא' צורה חדשה לאף. הרופא יתמודד עם מה שיש וינסה לשפר את הקיים. על הצורה הסופית של האף להתאים לתווי הפנים של המטופל בכדי שלא יראה מלאכותי. בנוסף, כימיה ותקשורת בין המטופל והרופא חשובה לא פחות".
כמו בכל ניתוח, גם בניתוח אף עלולים להיווצר סיבוכים כגון: דלקות בתפרים הפנימיים או החיצוניים, דימום שנמשך מספר ימים לאחר הניתוח, בעיות נשימה, הפרעות בחוש ריח ועוד. ד"ר הראל מדגיש כי "הרופא צריך להיות מוכן לחזות כל תרחיש אפשרי בעת הניתוח". הוא מוסיף כי "ניתוח אף חייב להיעשות על ידי רופאים מנוסים בתחום ניתוחי האף. הניסיון חשוב יותר מהתואר".
במקרים שבהם המטופל אינו מרוצה מהתוצאות, ניתוח חוזר יכול להתקיים כשנה מיום הניתוח הראשון. הסיבה להמתנה של שנה נעוצה בעובדה שזו תקופת ההמתנה המינימלית להחלמת הרקמות מהפרוצדורות הראשונות. בתקופה זו, עיוותים ונפיחויות באופן טבעי ייספגו בגוף.
בבואכם לבחור את הרופא המנתח, קחו בחשבון את מגוון השיקולים כדי להגיע לתוצאות הטובות ביותר. כדי לדעת האם מדובר ברופא מנוסה בתחום ניתוחי האף, ישנם מספר שלבים שד"ר הראל ממליץ לעשות טרם הבחירה: "ראשית, יש לבדוק שמדובר ברופא מומחה לכירורגיה פלסטית או מומחה אף אוזן גרון. שנית, חשוב לראות תוצאות - מומלץ לפגוש שני אנשים לפחות שנותחו אצל אותו רופא על מנת להתרשם. במקביל, לבדוק את הרקע הרפואי של אותו רופא - כמות הניתוחים שהוא ביצע. חשוב לשאול את הרופא ישירות כמה ניתוחי אף ביצע בחייו או כמה הוא מבצע בחודש.
לאחר הבדיקה הראשונית, היפגשו עם הרופא. לדברי ד"ר הראל, "עליכם לקחת בחשבון כי כל רופא יציג בפניכם את הניתוחים המוצלחים שלו, אז היו ספקנים לגבי המבחר שיוצג בפניכם. לכן מומלץ לפגוש מספר רופאים על מנת שתוכלו להיחשף לעבודות שונות ולהתרשם מהן".
מומלץ להיות סובלניים ולבחור בקפידה את הרופא שילווה אתכם לחדר הניתוח ולאחריו. כל אלו יבטיחו שתגיעו לניתוח בלב שלם.
בואו לדבר על זה בפורום כירורגיה פלסטית: ניתוח אף.