ניתוח פלסטי - היום שאחרי

(0)
לדרג

הצלחתו של ניתוח פלסטי קשורה להסתגלות למצב החדש. ההתמודדות עם השינוי, מסתבר, כוללת לא רק את את ההיבט הרפואי, אלא גם את ההיבט הנפשי והתמיכה החברתית

מאת: ד"ר דין עד אל

ניתוח פלסטי הוא כבר חלק בלתי נפרד מהחיים המודרניים. בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית במספר הניתוחים הפלסטיים המבוצעים בישראל ובעולם. השאלה היא מה בעצם קורה למטופל אחרי הניתוח? האם יש השלכות נפשיות לשינויים הדרמטיים שעוברים המטופלים בפנים, באף, בסנטר ובחלקים אחרים? מהן דרכי ההסתגלות לאחר הניתוח? האם הצלקות באמת נעלמות?

אחרי ניתוחים, כגון ניתוח הקטנת או הגדלת חזה ההתמודדות תהייה קלה יחסית, אך ניתוחים אחרים, כמו שיפוץ אף, יכולים לחולל שינוי דרמטי במראה הכללי וצריך לתת את הדעת על החיים אחריהם עוד לפני הניתוח. ניתן לחלק את ההשלכות לשני תחומים: ההסתגלות הפסיכולוגית-נפשית והנושא הרפואי, הכולל טיפול בפצעי הניתוח, צלקות, ההחלמה והחזרה לעבודה ולמעגל החיים.

הפן הפסיכולוגי

חשוב לבדוק ולאבחן מראש את אישיות המטופל. כמו כן, חשוב לאבחן את קצב ההתאוששות וקבלת השינוי החיצוני. ישנם מטופלים עם ציפיות לא ריאליות מהניתוח, ואם לא ייערך עמם תיאום ציפיות, ההסתגלות לאחר הניתוח תהיה קשה מנשוא. התאוששות פסיכולוגית תלויה באישיות, בבעיות נפשיות, בגמישות ובפתיחות לקבל תוצאה חדשה. לדוגמה, ניתוח אף בגיל מאוחר יהיה מוצלח פחות. באופן דומה, בגיל מאוחר קשה יותר לקבל שינויים של הגוף. אם הניתוח אינו מוצלח, המטופל יצטער שלא ביצע את הניתוח בגיל צעיר יותר. לכן, מומלץ לבצע ניתוחים שיוצרים שינוי משמעותי במראה בגיל צעיר יותר. דוגמה נוספת היא ניתוחי הפנים. בניתוחי פנים קיימת התמודדות נפשית עם תהליך החלמה ממושך וארוך, ולא כל מטופל יהיה מוכן לכך. לעומת זאת, בהקטנות או הגדלות של השדיים ההתמודדות קלה יחסית כיוון שיש שיפור אובייקטיבי לאחר הניתוח. גם אם התוצאה אינה מושלמת, האישה תרגיש טוב יותר ותהייה שבעת רצון מההתחלה. גם העובדה שבפועל אין שינוי דרמטי במראה הגוף עצמו מסייעת לקבל ניתוחים אלה ביתר קלות.

גורם נוסף חשוב ביותר הוא הסביבה. ישנם מצבים שבהם אחרי ביצוע הניתוח, המטופל מרוצה, אך הסביבה אינה משקפת זאת וטוענת שאין שינוי משמעותי. תגובה כזאת מהסביבה יכולה להסב נזק נפשי עצום למטופל. לכן, חשוב שהסביבה הקרובה תהיה תומכת, תיתן ביטחון ותעניק פידבקים מעודדים.

הפן הרפואי

על המנתח להכין את המטופל לתהליך הכרוך בהחלמה. ראשית, עניין הצלקות - לפצע הניתוח לוקח זמן להירפא, בדרך כלל תוך שבועיים או שלושה, ולצלקות לוקח זמן "להבשיל" ולהגיע לצורתן הסופית, לעיתים אף יותר משנה. יש להדריך את המטופל כדי שיכין בביתו תנאים מיטביים לריפוי מהיר ומלא. לדוגמה, תחום החבישות המיוחדות. בשנים האחרונות חלה התפתחות בתחום זה. קיימת הבנה בקרב הרופאים לחשיבותן של חבישות טובות לאחר הניתוח כחלק מריפוי הפצע. כיום יש מגוון של משחות העוזרות במניעת הצטלקות מכוערת וכן חבישות מתקדמות שיוצרו כדי לתת לפצע הניתוח סביבה טובה יותר להתרפא.

בנוסף, לאחר ניתוח פלסטי לעיצוב הגוף, על המטופל לשנות את אורחות חייו ולהתאימם למצב החדש כדי שהתוצאה תישמר. חשוב לעודד את המטופל לנקוט כמה צעדים: לשמור דיאטה, לבצע פעילות גופנית, ליישם שינוי בהרגלים הכללים של חייו (כשהשינוי עצמו מתייחס לניתוח שאותו עבר המטופל). לא תמיד קל למטופל לשנות הרגלים, ולצד תמיכת הסביבה הוא צריך גם הרבה תמיכה רפואית, במיוחד מהכירורג הפלסטי שלו. תפקידו של הרופא המנתח לתת למנותח תמיכה לאורך כל הדרך ולעזור לו להרגיש טוב עם הניתוח שעבר.

ד"ר דין עד אל הוא מומחה בכירורגיה פלסטית, המנהל הרפואי של רשת "כללית אסתטיקה", ראש המחלקה לכירורגיה פלסטית ויחידת הכוויות במרכז הרפואי רבין מקבוצת כללית.

בואו לדבר על זה בפורום כירורגיה פלסטית אסתטית.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום