טיפול מתקדם בדיסטוניה
חדש בצרכנות: מערכת בשלט רחוק מאפשרת לחולי דיסטוניה איכות חיים טובה יותר. המערכת מאריכה את חיי הנוירוסטימולטור (הקוצב המושתל במוח), כך שנחסכים ניתוחים חוזרים
השבוע הושתלה לראשונה במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), על ידי פרופ' יצחק פריד, מנהל היחידה לנוירוכירורגיה תפקודית, מערכת חדשה אשר משפרת משמעותית את חיי החולה. החולה אשר בגופו הושתלה המערכת, סובל מדיסטוניה קשה (הפרעה בטונוס השרירים הממוקדת לשרירים של איבר או אזור מסוים בגוף). חולי דיסטוניה, כמו גם חולי פרקינסון וחולים הסובלים מרעד ראשוני, מטופלים באמצעות מערכת לגירוי מוחי המושתלות במוח (Deep Brain Stimulation -DBS), באזורים האחראים להפרעה.
חומרתה של המחלה אצל החולה אימצה את הנוירוסטימולוטור לרמה המחייבת ניתוח החלפת סוללה אחת ל-11 חודש. הידרדרות המצב מיד עם התרוקנות הסוללה וירידה בתפקוד, חייבו מציאת פתרון יעיל יותר לחולים אלה. פתרון זה נמצא בדמותה של מערכת נטענת חדשה בשלט רחוק לגירוי מוח, המאריכה את חיי הנוירוסטימולטור ל-9 שנים. המערכת אשר הושתלה בבית החזה של החולה, מאפשרת לו להטעין את הסוללה כ-10 דקות מדי יום או לחילופין לשעה בכל 4 ימים, ובכך מאפשרת לחולה לחיות חיים רגילים ללא צורך בניתוח, לתקופה של 9 שנים. יתרון נוסף של המערכת הוא אפשרות התאמתה לכל חולה לפי חומרת מצבו, כך שכל חולה יכול לשלוט בתוכנות הגירוי המוצעות ולהגיע לטיפול האופטימלי עבורו.
המערכת אשר פותחה על ידי חברת מדטרוניק, הושתלה עד היום בכ-200 חולים בארה"ב ובאירופה. זו הפעם הראשונה שמתבצע ניתוח להשתלת המערכת בחולה ישראלי וזאת במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב). לדברי פרופ' פריד, "טכנולוגית DBS תמשיך להתפתח כדי לשפר את איכות חייהם של חולים במחלות נוירולוגיות שונות, הסובלים מהפרעות תנועה ואף הפרעות קוגניטיביות".
בואו לדבר על זה בפורום נוירולוגיה ושבץ מוח.