שימוש בבוסטר מפחית פגיעות

(0)
לדרג

הוכחה להמלצות איגוד רופאי הילדים האמריקאי: שימוש בכסא הגבהה לילדים בגיל 4-8 שנים במושב האחורי מוריד משמעותית את הסיכון להיפצע בעת תאונת דרכים

מאת: מערכת zap doctors
רקע

המלצות איגוד רופאי הילדים האמריקאי (ומשרד הבריאות והתחבורה בארץ) כוללות שימוש בכיסא בטיחות לכל הילדים עד גיל 4 שנים או הגעתם למשקל 18 ק"ג. בין גיל 4 ל-8 שנים מומלץ להשתמש בחגורת הבטיחות במושב האחורי, בשילוב כסא הגבהה (booster) אולם מספר רב של הורים אינם עוקבים אחרי המלצות אלה. מטרת המחקר הנוכחי, שהתפרסם בגיליון חודש נובמבר של כתב העת Pediatrics הייתה לבחון האם אכן השימוש בבוסטר מוריד את הסיכון של ילדים בגילאי 4-8 להיפגע בזמן מעורבות בתאונת דרכים?

שיטות במחקר רטרוספקטיבי סקרו החוקרים מפילדלפיה בסיסי נתונים של חברות הביטוח הגדולות בארה"ב. נסקרו כל תאונות הדרכים בהם היו מעורבים ילדים בגילאי 4-8 שישבו במושב האחורי בעת התאונה ב-16 מדינות בארה"ב בין השנים 1998-2007. סה"כ נמצאו ורואיינו 7,151 ילדים והוריהם שהיו מעורבים ב-6,591 תאונות. נאסף מידע לגבי גיל, גובה ומשקל הילד בזמן התאונה, מיקומו במכונית, שיטת הקשירה, ותוצאות התאונה מבחינת הפגיעות הגופניות תוך שימוש בסולם פציעות מקובל בספרות AIS (acute injury score). נעשתה השוואה בין ילדים שישבו על בוסטר לבין אלו שהיו חגורים ללא שימוש בבוסטר.

תוצאות

רק 30% מהילדים היו חגורים עם בוסטר בזמן התאונה. 70% מהילדים בגילאי 4-8 שהיו מעורבים בתאונות דרכים היו חגורים ללא שימוש בכסא מגביה.

השימוש בבוסטר מוריד את הסיכון לפציעה כלשהי ב-45% ואת הסיכון לפציעה קשה או מוות ב-80%.

תוצאות חד משמעיות אלו התקבלו ללא קשר לגיל, לגובה או למשקל הילד. כלומר בטווח של ילדים בני 4-8 גם ילדים גדולים וגבוהים יחסית לבני גילם נפצעו פחות כאשר השתמשו בבוסטר.

הירידה המשמעותית ביותר בסיכון להיפצע בעת שימוש בבוסטר התקבלה בתאונות צידיות (ירידה של 60% בסיכון להיפצע).

מסקנה

שימוש בכסא הגבהה לילדים בגיל 4-8 שנים במושב האחורי מוריד משמעותית את הסיכון להיפצע בעת תאונת דרכים.

הערה אישית
זוהי עבודה מרתקת שהשתמשה בבסיס נתונים עצום המייצג נאמנה את אוכלוסיית ארה"ב. בישראל הוראות משרד התחבורה ועמותת 'בטרם' כוללות שימוש בבוסטר מגביה עד גיל 9 שנים או גובה 145 ס"מ. העבודה הנוכחית מדגימה שגם בילדים גבוהים השימוש בבוסטר תורם משמעותית להורדת הסיכון להיפגע בעת תאונה עד גיל 8 שנים לפחות, ולכן מומלץ להמשיך ולהשתמש בבוסטר גם אם הילד הגיע לגובה זה.

הערה נוספת חשובה: מעיון בנתונים שנאספו אך לא היו חלק מהמחקר, עולה כי מספר רב של ילדים נפגעו קשה כאשר לא היו חגורים כלל. בדרך כלל כאשר נסעו במקום שהצטייר בעיני ההורים כבטוח (בתוך חניון, ברחוב שקט ללא מוצא וכו'). בארץ המצב הזה שכיח כאשר נותנים לילד לשבת על ברכי ההורים "רק לרגע" בנסיעה בחניון או במקומות שקטים (במושב או בקיבוץ). תפקידו של רופא הילדים הוא גם לדאוג לשלום הילד על ידי חינוך לבטיחות, ועלינו לדון עם ההורים על חשיבות השימוש במושב בטיחות ובוסטר בכל הזדמנות.

לתקציר המחקר - לחצו כאן.
לכתבות נוספות והרשמה לאתר ללא תשלום - הקליקו כאן.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום