גורמי הסיכון לסרטן השד: המדריך המלא
הורמונים, גנטיקה, מבנה השד ותזונה נכונה, כל הגורמים, כל הסימנים- סרטן השד, מחלה נשית (אבל לא רק)
הגורם המדויק להופעת סרטן השד אינו ידוע אולם כמו בכל מחלה סרטנית אחרת באדם, השינוי הסרטני מופיע באחד התאים המרכיבים את השד, והוא גדל ומתפשט ללא שליטה. סרטן השד הוא בהחלט מחלת נשים: המחלה שכיחה פי 100 בנשים לעומת גברים ושכיחות המחלה גדלה בטווח הגילאים שבין גיל 40, בסביבות גיל המעבר, עד לגיל 70, כפי שמודגם בתרשים בו נעשה מעקב אחר התפתחות המחלה בנשים בארצות הברית.
שנים רבות של מעקב ומחקר לא גילו את הסיבה להופעת המחלה, אך המחקרים העלו מספר גורמים אשר נצפו בשכיחות עם המחלה והם כונו גורמי סיכון. גורמי הסיכון הם רבים ושונים ויכולים להיות גורמי סיכון הורמונליים, תזונתיים, סביבתיים , גנטיים ועוד.
גורמי סיכון הורמונלייםגורמי הסיכון ההורמונליים קשורים במחזור ההורמונלי של כל אישה, בשינויים הורמונליים בזמן לידה, והשימוש בתרופות הורמונליות. ממחקרים רבים שבוצעו ברחבי העולם עולה כי גיל התבגרות צעיר מהווה גורם סיכון, כשנמצא שככל שהאישה קיבלה את המחזור בגיל צעיר יותר כך גדל הסיכון למחלת סרטן השד. עוד התברר כי הגיל שבו יולדת האישה בפעם הראשונה גם הוא מהווה גורם סיכון כשלידה בגיל מאוחר מהווה סיכון גבוה יותר לסרטן השד. מסתבר גם כי אישה וולדנית, כלומר אישה שילדה מספר רב של פעמים, נמצאת בסיכון נמוך יותר מאישה שלא ילדה. גם גיל סיום המחזור התברר כגורם סיכון כשסיום המחזור החודשי בגיל מאוחר מהווה סיכון יתר למחלה.
הימנעות מהנקה נחשדה בעבר כגורם סיכון לסרטן אולם היום כבר מפקפקים בכך החוקרים, כמו גם שימוש ממושך בגלולות למניעת הריון או שימוש ממושך בטיפול הורמונלי חליפי בגיל המעבר שנחשדים גם הם כגורמי סיכון אולם עדיין ניטש לגביהם ויכוח ער בספרות הרפואית.
מחקרים רפואיים מצאו כי השמנת יתר קשורה בסרטן השד וכי השמנה הנובעת משינויים הורמונלים מהווה סיכון גדול יותר למחלה, כמו גם צריכת אלכוהול ועישון. השמנה בגיל מבוגר כתוצאה מצריכת יתר של שומנים רוויים נחשדת גם היא לגורם סיכון, אולם אין כרגע הוכחה מדעית בדוקה לכך.
קרינה וחומרים מסרטנים
במחקרים שבוצעו נמצא קשר בין סרטן שד וחשיפה לקרינה מייננת, כמו גם תיאוריות שעדיין לא הוכחו והחושדות כי יש קשר בין המחלה לבין חומרי הדברה מסוג DDT ודומיו.
הגנטיקה הפכה בשנים האחרונות לנושא ה-"חם" של מחלת הסרטן, אולם אל לכם לתלות בכך תקוות מרובות, זאת משום שרק בחמישה עד עשרה אחוזים ממקרי סרטן השד יש למחלה קשר גנטי ובכל שאר המקרים לא נמצא קשר משפחתי או גנטי למחלה, אולם יחד עם זאת ידוע כי קשר משפחתי מדרגה ראשונה מהווה גורם סיכון, וכי נשים אשר אימם או אחותם חלו בסרטן שד בגיל צעיר חשופות יותר, עד פי שמונה (!), אולם הסיכון קטן כאשר מחלת האם או האחות התגלתה בגיל מבוגר.
מחלות גנטיות נדירות הקשורות גם לסרטן השד כבר ידועות שנים רבות, אולם תסמונות כמו "שד שחלה" (BREAST OVARY SYN) אשר נצפו בנשים מסוימות הן נדירות יחסית.
התפתחות המיפוי של הגנום האנושי הביאה לגילוי שני אתרים בגנים הקשורים בסרטן השד, "BRCA 1" ו-"BRCA 2", והחוקרים סבורים כי ההסתברות להופעת סרטן השד ושחלות באישה עם שני הגנים האלו מגיעה לכ- 80 אחוזים. אולם אל דאגה, ניתן לאתר גנים אלו בבדיקות גנטיות פשוטות, ולהביא לגילוי מוקדם של המחלה.
היות והגנטיקה היא נושא חדש ו-"חם", אין עדיין מספיק מידע וניסיון רפואיים איך לנהוג בנושא. הספרות המקצועית מוצפת במאמרים בנושא, אך בכולם כמות הנבדקות היה קטן ומשך המעקב היה מצומצם. גילוי הגנים ה-"פגומים" וההסתברות הגבוהה לסרטן שד עם גילוי הגנים בגופה של אישה, העלו בפני הרופאים שאלה לא פשוטה: האם לבצע כריתה מונעת של השד או השחלות עם גילוי גן כזה ?
במחקר שנעשה בהולנד, נבדקה תגובתן של נשים לידיעה כי בגופן התגלו הגנים הפגומים ועל הדילמה שלהן האם לבצע כריתת שד מניעתית אם לאו, מחקר שהוביל לתוצאות די מפתיעות ביחס של נשים לסיכון הגנטי.
אז איך התמודדו הנשים עם הדילמה שמציבה בפנינו הגנטיקה ?
נשים רבות נתקלות במונחים "מחלה פיברוציסטית" או "מסטופטיה". אלו כינויים למבנה ציסטי של השד עם גושים שפירים בתוכו ואין הדבר מצביע על סיכון כלשהו אולם קיים סיכון לאישה אשר חלתה בעבר בסרטן שד להופעת סרטן שד בצד השני.
גם המוצא המשפחתי יכול להשפיע. בישראל נמצא כי יש שוני בתחלואה בנשים ממוצא שונה ועל פי נתוני משרד הבריאות לשנת 1999, שיעור הופעת סרטן השד ביהודיות גבוה יותר מפי שלוש מאשר בנשים ערביות. נשים יהודיות ממוצא מזרחי (אסיה-אפריקה) חלו פחות בסרטן השד מאשר נשים ממוצא אשכנזי (אירופה- ארה"ב) והשכיחות הגבוהה ביותר נמצאה אצל נשים ילידות הארץ ממוצא אשכנזי.
קרוב לודאי שאין גורם אחד להופעת המחלה, וגורמי הסיכון שהוזכרו הם תוצאה של אוסף עבודות סטטיסטיות אשר נתנו פרופיל לגורמי הסיכון בעולם ובישראל, מה גם שקיימים הבדלים גדולים בין קבוצות אתניות ודתיות שונות ביחס לשכיחות המחלה.
יחד עם זאת דבר אחד חשוב לזכור תמיד: הופעת סרטן השד אצל אישה אינה סטטיסטיקה אלא מחלה במאה אחוז.