טיפול בכאבים לנשים בהריון
מאמר חדש מסכם את העקרונות לטיפול בכאב בהריון ומספק המלצות קליניות מעשיות. תרופות רבות לשיכוך כאבים נמצאו יעילות ובטוחות במינונים תראפואטים, לשימוש בהריון
עקב החשש משימוש בתרופות בזמן הריון, נשים רבות הסובלות מכאבים מעדיפות לסבול ולא להשתמש במשככי כאבים בתקופת ההריון. כאב כרוני או כאב במידה קשה שאינו מטופל עלול כשלעצמו לגרום לסיכון לאשה ההרה ולעובר. יתר לחץ דם, חרדה ודיכאון הנובעים מהכאב ועוד, על כן חשוב להתייחס לכאבים באשה בהריון ולהציע טיפול מתאים.
מאמר Review שפורסם החודש, ינואר 2010, בכתב העת Canadian Family Physician מסכם את העקרונות לטיפול בכאב בהריון ומספק המלצות קליניות מעשיות.
קיימים שני סוגי אנלגזיה (השקטת כאב) עיקריים:
1. משככי כאבים סיסטמיים לא-אופיואידים, כמו אצטאמינופן, אספירין ו-NSAIDS.
2. משככי כאבים סיסטמיים אופיואידים, כמו מורפין, קודאין ואוקסיקודון.
אצטאמינופן:
נחשב כיעיל ובטוח לשימוש בכל שלבי ההריון במינונים תראפואטיים סטנדרטיים. במחקר שכלל אלפי נשים הרות ופורסם ב-2009 בכתב העת International Journal of Epidemiology לא נמצא סיכון מוגבר לאנומליות של היילוד או של פגיעה במהלך ההריון בשימוש באצטומינופן.
אספירין:
בהיותו מעכב קרישה, קיים סיכון עקרוני לדימום לאם ולעובר בשימוש באספירין במהלך הריון. למרות זאת, מחקרים גדולים הראו כי במינונים נמוכים שימוש באספירין הינו יעיל ובטוח יחסית.
NSADIS:
עד כה לא הוכח כי שימוש בתרופות מקבוצה זו בתחילת ההריון מעלה את הסיכון לנזק טרטוגני לעובר. יחד עם זאת, שימוש בתרופות מקבוצה זו בסוף ההריון קשור בסיכון מוגבר לסגירה מוקדמת של ה- Ductus Arteriosus.
אופיואידים:
קיים מידע מחקרי מוגבל לגבי הסיכונים הכרוכים בשימוש בנרקוטיקה במהלך הריון. במרבית המחקרים שפורסמו עד כה לא נמצא סיכון מוגבר לאנומליות ביילודים. עם זאת, נצפו תסמיני גמילה ביילודים לאימהות שנטלו קודאין בטרימסטר השלישי להריונן.
תרופות רבות לשיכוך כאבים נמצאו יעילות ובטוחות במינונים תראפואטים, לשימוש בהריון. על מנת להקטין את הסיכון לעובר, יש להשתמש במינון הנמוך האפשרי תוך שימת לב להיסטוריה הרפואית ולגורמי הסיכון של האשה הספציפית. יש להימנע משימוש ב-NSAIDS החל משבוע 32. כמו-כן, יש לנקוט זהירות בשימוש באופיואידים בטרימסטר האחרון, ובמידה ולא ניתן להימנע משימוש בתרופות מקבוצה זו, יש לעקוב אחר התפתחות סימני גמילה ביילוד.
לתקציר המאמר - לחצו כאן.
לכתבות נוספות והרשמה לאתר ללא תשלום - הקליקו כאן.