לימוד שפה - לא באמצעות הטלוויזיה

(0)
לדרג

האם חשיפה של פעוטות לקלטות ותכניות טלוויזיה משפיעה על יכולת שפתית? ממחקר חדש עולה כי לקלטות מוכוונות לפעוטות אין השפעה על קצב לימוד מילים חדשות

מאת: מערכת zap doctors

גיל החשיפה לטלוויזיה וסרטי DVD הולך ויורד בהדרגה, ולפי סקר עדכני שבוצע בארה"ב שנה שעברה מבלים פעוטות בגילאי 6 חודשים עד שנתיים בממוצע שעתיים ביום מול המסך. יש ויכוח בספרות הרפואית לגבי ההשפעה של צריכת מדיה זו על התפתחות הילדים. אחד הטיעונים של מפיצי הקלטות לפעוטות הוא שצפייה בתכניות המיועדות לפעוטות משפרת יכולות שפתיות מכיוון שהילדים לומדים מילים וביטויים דרך הצפייה.
מטרת המחקר הנוכחי, שפורסם השבוע ב-Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine הייתה לבחון האם יש קשר בין צפייה ב-DVD ייעודי ללימוד מילים בפעוטות לבין רכישת שפה.

שיטות

המחקר בוצע בקליפורניה, ארה"ב. 96 פעוטות בריאים בגילאי 6-24 חודש חולקו אקראית לשתי קבוצות. קבוצת המחקר קיבלה DVD ייעודי לפעוטות ללימוד מילים ראשונות (DVD מסדרת "ביבי איינשטיין" המשלב בובות, צילומי אובייקטים צבעוניים, מוסיקה וחזרה על מילים של חפצים שכיחים). קבוצת ילדים זו צפו ב-DVD 5 פעמים בשבוע במשך 6 שבועות. מלבד זאת לא היה שינוי בשגרת חייהם. קבוצת הביקורת נתבקשה להימנע מצפייה בקלטות, ומלבד זאת לא בוצעה התערבות כלשהי בשגרת חייהם. אחת לשבועיים הפעוטות הגיעו לאבחון התפתחותי - שפתי במרכז המחקר. המטרה העיקרית של המחקר הייתה לבדוק האם לאחר 6 שבועות יש הבדל בין שתי הקבוצות בכמות המילים שהפעוטות מכירים.

תוצאות

לאורך המחקר לא היה הבדל כלשהו בין קבוצת ה-DVD לבין קבוצת הביקורת בקצב רכישת שפה כללית וביכולות התקשורת שנמדדו בשאלונים פסיכולוגיים מקובלים.
לא היה הבדל כלשהו בין הקבוצות ביכולת השליטה ב-30 מילים ספציפיות הנלמדות ב-DVD שחולק לפעוטות.

מסקנה

לקלטות מוכוונות לפעוטות אין השפעה על קצב רכישת השפה ולימוד מילים חדשות.

דיון

קצב החיים המודרני מכתיב מציאת פתרונות "תעסוקה" לילדים כבר מגיל צעיר. הנתון המדאיג ביותר במחקר הוא העובדה שמצוינת בהקדמה, כי פעוטות מבלים בממוצע שעתיים ביום מול הטלוויזיה. יש ויכוח בעולם הרפואי האם לחשיפה מסיבית זו יש השפעה על התפתחות בתקופת חיים בה הפעוטות רגישים לגירויים חזותיים. פסיכולוגים התפתחותיים מסכימים היום שהנתון החשוב ביותר בהתפתחות השפה הוא אינטראקציה עם הסביבה, כך שברור שגם אם מאפשרים לפעוטות לצפות בטלוויזיה, עדיף שזה יתבצע ביחד עם ההורים.

לתקציר המחקר - לחצו כאן.

לכתבות נוספות והרשמה לאתר ללא תשלום - הקליקו כאן.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום