אחד מאחד עשר: סרטן הערמונית, הסרטן השכיח ביותר בגברים

(0)
לדרג

כמה עובדות על מניעה וגילוי מוקדם של המחלה הממארת הנפוצה ביותר אצל גברים מעל גיל חמישים בכתבה שלפניכם.

אחד מתוך אחד עשר גברים יחלה בסרטן הערמונית במהלך חייו. כמה עובדות על מניעה וגילוי מוקדם של המחלה הממארת הנפוצה ביותר אצל גברים מעל גיל חמישים.

הערמונית (פרוסטטה) היא בלוטה הממוקמת באזור האגן של הגבר ותוצרי הפרשתה מהווים חלק מתכולת נוזל הזרע. חלק מאורכו של צינור השתן (האורטרה) עובר דרך הבלוטה ולכן, כשהבלוטה גדלה, היא עלולה לגרום לסימפטומים של חסימה של צינור השתן. הסימפטומים של הגדלת הערמונית הם דחיפות ותכיפות במתן שתן, עצירת שתן, השתנה לילית, ותחושת שארית וטפטוף רב לאחר ההשתנה. באופן רגיל, לאורך השנים גדלה הבלוטה אצל כל הגברים, תהליך הנקרא: "היפרטרופיה (גדילה) שפירה של הערמונית". אצל חלק מן הגברים גדילה זו גורמת לסימפטומים החסימתיים. אך מלבד אי הנוחות הנובעת מן החסימה, הרי שלטווח ארוך עלול להיגרם נזק לכליות. מסיבות אלו פותחו טיפולים שונים להגדלה שפירה של הערמונית וכיום קיימות תרופות שונות המקלות על הסימפטומים. כשהתרופות אינן עוזרות, מבוצע ניתוח שבו מסירים את הבלוטה ובכך מקלים על החסימה.
מכיוון שהבלוטה ממוקמת בין צינור השתן למעי התחתון (רקטום, חלחולת) הרי הבדיקה הראשונית שיש לבצע במקרה של סימפטומים של חסימה היא הבדיקה הרקטאלית. בבדיקה יכול הרופא לחוש באצבעו את הערמונית ולבדוק האם היא מוגדלת. בנוסף ניתן לעיתים לגלות ממצאים חשודים לממאירות (גידול סרטני) כמו גושים על פני הערמונית המורגשים במישוש ועוד.
אחוז מסוים מן הגברים המתלוננים על סימפטומים חסימתיים אינם סובלים מהגדלה שפירה ("נורמלית") של הערמונית אלא מגידול ממאיר, סרטן הערמונית. אחת הדרכים להבדיל בין הגדלה שפירה לגידול ממאיר היא בעזרת בדיקת דם נפוצה ופשוטה לחומר הנקרא פי.אס.איי. פי. אס. איי (PSA) הוא חומר שבאופן רגיל מופרש על ידי בלוטת הערמונית בכמויות קטנות לדם. כשיש סרטן הערמונית, הכמויות המופרשות גדלות וכך ניתן לזהות על ידי בדיקת רמת החומר בדם את אלו המצויים בשלבים המוקדמים של המחלה.

סרטן הערמונית הוא המחלה הממארת השכיחה ביותר בקרב גברים מעל גיל 50. אחד מתוך אחד עשר גברים יחלה במחלה זו במהלך חייו. אחריו בתור כגורמי תחלואה נמצאים סרטן המעי הגס וסרטן הריאות. כיום חיים בארץ כ 5000 גברים הסובלים מהמחלה ומדי שנה מתווספים אליהם כ 1500 חולים נוספים. סרטן הערמונית הוא הסיבה השניה בשכיחותה לתמותה מסרטן לאחר סרטן הריאות. כל שנה נפטרים מהמחלה בארץ כ 500 חולים.

בשל נתונים קשים אלו יש צורך להעלות את מודעותם של הרופאים המטפלים והציבור הרחב למחלה זו. יש להלחם בה, בנוסף לאמצעים הרפואיים הקיימים, בשלושה מישורים חשובים לא פחות: מניעה, גילוי מוקדם ותמיכה נפשית.

לגבי מניעה, מומלץ על תזונה נכונה. מחקרים אפידמיולוגים מוכיחים שאכילת מוצרי סויה, כפי שנהוג בארצות המזרח הרחוק, מונעת התפתחות סרטן הערמונית. מזון המכיל כמות גבוהה של לויקופן הוכח כמונע התפתחות מחלות סרטניות, בעקר סרטן הערמונית. אכילת עגבניות מעובדות כמו קטשופ או רסק עגבניות, גזר פלפל , ויטמינים מסוימים, אגוזים, דגנים ודגים המכילים סלניום יכולים למנוע התפתחות סרטן הערמונית.
כמובן שפעילות גופנית, הליכה יום-יומית וסוגי התעמלות מיוחדים כמו טאי-צ'י שומרים על הבריאות הגופנית והנפשית באופן כללי ומומלצים בכל גיל ולשני המינים.

יש ויכוח נוקב בין המצדדים בגילוי מוקדם של סרטן הערמונית, לבין אלו המאמינים שאין צורך בכך. לדעתו האישית של כותב שורות אלו חובה עלינו לעשות כל מאמץ אפשרי בכדי לגלות את המחלה בשלבים המוקדמים, טרם נשלחות גרורות.
האגוד האורולוגי האמריקאי ממליץ על ביצוע בדיקת דם לפי.אס.איי פעם בשנה מעל גיל 50 לכל גבר. עם זאת, היום המצב הוא כזה שלעיתים חולים המתלוננים על הפרעות חסימתיות אינם זוכים לתשומת לב מספקת. הבדיקה לא נשלחת בזמן והמחלה מתגלה באחור רב, כאשר עם מעט יותר מודעות אפשר היה למנוע מצב לא רצוי שכזה.
כמובן שאין לשכוח את הבדיקה דרך החלחולת (הבדיקה הרקטאלית).
במקרים בהם יש סיפור משפחתי של קרובי משפחה שחלו בסרטן הערמונית בגיל מוקדם, יותר ממקרה אחד של המחלה באותה המשפחה או משפחות עם הפרעה גנטית מוכחת יש לבצע את בדיקת הפי.אס.אי בגיל מוקדם יותר ובתכיפות גדולה יותר.
כאשר קיים חשד סביר לממאירות נעשית ביופסיה מונחית אולטרה סאונד טרנס-רקטאלי.
אם המדובר בסרטן הערמונית יש לשלול גרורות על ידי סי טי בטן ומיפוי עצמות. לאחרונה נכנס לשימוש אמצעי הדמיה נוסף לגילוי גרורות הנקרא "פרוסטסינט". התכשיר היינו נוגדן המחובר לחומר רדיואקטיבי, הנקרא אינדיום כלוריד. כאשר החומר מוזרק לחולה, הנוגדן מתחבר לתאים הסרטניים. באמצעות מצלמת גמא ניתן לזהות אפילו גרורות מזעריות קטנות מחמישה מילימטר. הזיהוי המדויק של גרורות יכול למנוע טיפולים מיותרים.

קבוצת התמיכה לחולי סרטן הערמונית

לאחר גילוי המחלה ולאחר שנעשו בדיקות ההדמיה מתחילה הדילמה של המטפלים וגרוע מכך: של המטופלים. ישנו מגוון רחב של טיפולים אפשריים לאותה המחלה. כאשר המחלה מוגבלת לערמונית עצמה ועדיין לא התפשטה קיימת התלבטות בין ניתוח רדיקאלי של הערמונית , הקרנות מקומיות, או הקפאת אזורים ממאירים בערמונית הנגועה.לכל טיפול יש כמובן את הצדדים החיוביים והשליליים שלו ולכן ההתלבטויות רבות כל כך.
כאשר ישנן גרורות מרוחקות לרוב מומלץ על טיפול הורמונלי במקרים מסוימים. אך לאחר זמן מה הטיפול ההורמונלי מפסיק להיות יעיל ולכן החולה חייב לעבור טיפול כימותרפי. גם כאן יש מגוון רחב של טיפולים שלרוב נחשבים עדיין ניסיוניים. במקרים קשים במיוחד אפשר לשקול טיפולים המבוססים על מניפולציות של המנגנון החיסוני, כדי שיוכל להלחם טוב יותר במחלה.

לרוב המטופלים מתייעצים במספר מטפלים ולפעמים מקבלים חוות דעת שונות. מצב זה מגביר מאד את הבלבול והמצוקה של אנשים אלו שלא מכבר הפכו מאנשים בריאים לחולי סרטן. מסיבה זאת ועל מנת לתת לחולים את התמיכה הנפשית הראויה במאבקם הקשה, הוקמה לפני 12 חדשים קבוצת התמיכה לחולי סרטן הערמונית על ידי שני מנחים: כותב שורות אלו ופרופ' קרייטלר שולמית. מטרת הקבוצה היא יצירת מסגרת מיוחדת שלא הייתה כמותה עד כה בישראל. לראשונה קמה קבוצה שמנחיה הם רופא ופסיכולוגית היכולים לשלב עבודת צוות הנותנת מענה בו זמנית לבעיות הרפואיות והפסיכולוגיות נפשיות של חולי הסרטן.

כותב שורות אלו, מומחה בכירורגיה אורולוגית, הגיע למסקנה שלא די לטפל במחלה הגופנית. הוא פנה ללימודי סקסולוגיה, היפנוזה, פסיכולוגיה רפואית ופסיכואונקולוגיה. תוך כדי לימודים אלו הוא הבין שאין להפריד בין גוף לנפש, אלא לנסות לחבר מחדש את מה שהרפואה בדורות הקודמים עשתה: פיצול בין רפואת הגוף והנפש. באופן אישי התנסה בעצמו בחיבור בין תנועה, גוף ונפש בהיותו תלמיד שנה שלישית בחוג לטאי צ'י. במסגרת לימודי הפסיכואונקולוגיה פגש ד"ר אריאלי את פרופ' שולמית קרייטלר, מורתו. יחדיו רקמו את הרעיון של יצירת קבוצת תמיכה לחולי סרטן הערמונית. אל קבוצת התמיכה שהוקמה יכול להגיע כל חולה בסרטן הערמונית מכל מקום בארץ, בכל שלב של המחלה וללא תשלום. הקבוצה נפגשת פעם בחודש ברח' רביבים 7 בגבעתיים. לחלק מן החברים בקבוצה המתגוררים רחוק יש הסעה מאורגנת.
במסגרת הקבוצה יש דיונים, הרצאות של מרצי חוץ, וחשוב מכל אווירה של עזרה הדדית. הקבוצה מהווה מקור למחקר שמטרתו לשפר את איכות החיים של החולים. המטרה היא שהנושאים המועלים בקבוצה יגיעו גם למטפלים למיניהם, כדי שיבינו טוב יותר את מצוקתם של החולים בסרטן הערמונית ומשפחותיהם, בתקווה שהבנה זו תשפר את הטיפול הגופני והנפשי הניתן. יש לציין כי לנשות החולים חלק בלתי נפרד וחשוב ביותר בדינמיקה הקבוצתית.

במקביל הוקם עוד מיזם התנדבותי: קו טלפוני חינם, 1800250270, שמטרתו לתת מענה חינם לציבור הרחב בכל הקשור לבעיות הערמונית, טיפולים חדישים, מניעת סרטן הערמונית ,גילוי מוקדם, תזונה וכו'. חולי סרטן רבים מתקשרים לקו ומחפשים מילה טובה, עידוד ועצה ברגעים הקשים של בחייהם. חלקם הצטרפו לקבוצת התמיכה.

המעונינים להצטרף לקבוצת התמיכה יכולים ליצור קשר עם ד"ר אריאלי דרך כתובת הדואל המצורפת בראש מאמר זה או דרך קו התמיכה שמספרו מוצג לעיל.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום