סרטן הערמונית: יעילות בדיקת הסקר
מהי הגישה הטובה ביותר לבדיקת סקר לסרטן הערמונית במטופלים א-סימפטומטיים? כוח הפעולה האמריקני לרפואה מונעת פרסם המלצות מעודכנות
סרטן הערמונית הוא הסיבה השנייה בשכיחותה למוות מסרטן בגברים. המחלוקת באשר לצורך בבדיקות סקר לגילוי מוקדם של סרטן הערמונית בגברים א-סימפטומטיים בין רופאי משפחה, אורולוגים ואונקולוגים נמשכת מזה מספר שנים. במוקד ההתלבטות מצויה שאלת יעילות בדיקת הסקר לגילוי המוקדם, שכן סרטן הערמונית מאופיין בהתקדמות איטית, ולא ברור האם יש יתרון בגילוי מוקדם. יתרה מזאת, לא קיים היום קונצנזוס באשר לטיפול, במידה ומתגלה סרטן ערמונית בשלב מוקדם.
ישנה גישה טיפולית התומכת ב"watchful waiting" גם במידה ומתגלה סרטן בשלבים מוקדמים. משמעות הגילוי המוקדם עשויה, אפוא, לגזור על המטופל שנים רבות שלחרדה ודאגה לבריאותו, ללא משמעות קלינית מעשית.
ההמלצות המעודכנות של כוח הפעולה האמריקני לרפואה מונעת, אשר פורסמו בדצמבר 2009, בכתב העת The Journal of Family Practice נועדו לתת מענה לשאלות הבאות:
האם לשלוח מטופלים מבוגרים מגיל 75 לבדיקות סקר לסרטן הערמונית?
ומה לגבי מטופלים מתחת גיל 75?
האם בדיקות הסקר לסרטן הערמונית משפיעות על שיעור התמותה?
ב-2009 פורסמו שני מחקרים גדולים שביצעו מעקב ארוך טווח אחר שיעורי התמותה לאחר ביצוע בדיקות סקר לסרטן הערמונית. מחקרים אלו הניבו תוצאות סותרות.
מסקנת המחקר האירופאי הייתה שיש צורך בבדיקות סקר ל-1,410 מטופלים על מנת למנוע מקרה מוות אחד. מסקנת עבודה אמריקאית הייתה שאכן בדיקות הסקר הובילו לאבחון גדול יותר ב-22% של סרטן הערמונית, אולם לאחר 10 שנים לא נצפתה ירידה בשיעורי התמותה של המטופלים שעברו בדיקות סקר.
המלצות מעשיות
ההמלצה היא לא לבצע בדיקות סקר לסרטן הערמונית, במטופלים מעל גיל 75. החוקרים הגיעו למסקנה כי בדיקות הסקר אינן יעילות בקבוצת גיל זו.
במטופלים א-סימפטומטיים מתחת גיל 75: לא נמצאו מספיק עדויות לקבוע האם ישנה משמעות לגילוי מוקדם על-ידי בדיקות סקר בקבוצת גיל זו בהשוואה לטיפול לאחר הופעת סימפטומים. מומחי ה-USPSTF מציינים כי רמת המידע הקיים אינה מספיקה על מנת להמליץ על ביצוע בדיקת הסקר או נגדה.
למאמר המלא - לחצו כאן.
לכתבות נוספות והרשמה לאתר ללא תשלום - הקליקו כאן.