טיפול בחולים בתת תזונה
שליש מהמאושפזים בבתי חולים נמצאים בסיכון לתת-תזונה, אך רק 1% מתוכם מאובחן ומטופל. מרפאה ייעודית ברמב"ם מטפלת בחולים אלה באמצעות דיאטנית, אחות ורופאה. צרכנות רפואית
למעלה משליש מהמאושפזים בבתי החולים בארץ, הינם בסיכון לתת-תזונה במהלך אשפוזם, כך עולה מנתוני החברה לתזונה קלינית בישראל, אך רק אחוז אחד מתוכם מאובחן ומטופל בהתאם.
מתוך הכרה בחשיבות הטיפול שלאחר האשפוז, כחלק בלתי נפרד מהתמודדות עם הבעיה, הוקמה ברמב"ם מרפאה ייעודית, לטיפול בחולים ששוחררו מאשפוז ואובחנו כסובלים מסיכון לתת-תזונה בעת הקבלה לאשפוז או בעת האשפוז. החולים מופנים אל המרפאה הן ממחלקות בית החולים השונות והן באופן עצמאי. במסגרת המרפאה, זוכים הפציינטים לטיפול רב-תחומי, אך ממוקד, על ידי דיאטנית, אחות ורופאה והם עוברים הערכה מקיפה ומקבלים יעוץ בהתאם.
כך למשל, אישה בשנות ה-50 לחייה עברה מספר ניתוחים בשנים האחרונות וכתוצאה מכך פיתחה בעיות במערכת העיכול שלוו בכאבי בטן וחוסר תיאבון. ההשלכות לא איחרו לבוא והיא הגיעה למשקל של 35 ק"ג, מצב שהקשה על החלמתה ולא אפשר לה לעבור טיפולים נוספים, הכרחיים, מחשש לבריאותה. לאחר שלא נמצא מענה למצבה, הגיעה האישה לטיפול במרפאה הייעודית ברמב"ם, שם טופלה במשך שנה ובסופו של התהליך הצליחה לעלות במשקלה וכיום היא מתפקדת לחלוטין.
חולים בתת תזונה - בסיכון לסיבוכים
לדבריה של ד"ר עירית חרמש, המנהלת הרפואית לתזונה קלינית ברמב"ם ויו"ר החברה לתזונה קלינית בישראל, מחקרים מראים שבמהלך האשפוז, חולים נוטים לאכול פחות וכתוצאה מכך תת התזונה מעמיקה. יתרה מכך, לפי נתונים שנאספו ברמב"ם, חולים בסיכון לתת-תזונה מתאשפזים לזמן ארוך (עד 50% יותר מאחרים), ונמצאים בסיכון גבוה לסיבוכים רבים ולתמותה עד פי שבעה יותר. "מדובר בטווח רחב של חולים שבשל מצבם לא ניתן לטפל בהם", אומרת ד"ר חרמש, "טיפול תזונתי מאפשר לאנשים הללו לעבור את הטיפולים שהם זקוקים להם ומעניק להם אפשריות, שלא היו פתוחות בפניהם קודם לכן, בהתאם לבעיות ולצרכים של כל אחד מהם. זה מאמץ שחוזר אלינו: כמה שקלים שאנחנו משקיעים באוכל ובעזרים נוספים, חוסכים הון תועפות בטיפול ובאשפוז החולים הללו לאחר מכן. עבור החולים, לאכול ארוחה זה לא פחות חשוב מלקבל מנת אנטיביוטיקה. התזונה חשובה ביותר בבריאות ובחולי והטיפול בתת-תזונה צריך להשתלב בטיפול הרפואי הרציף הניתן לחולה, בזמן אשפוזו בבית החולים ולאחריו".
בואו לדבר על זה בפורום תזונה קלינית.