ניתוח הגדלה והרמה חזה: המדריך המלא
החלטת שאת רוצה ניתוח להגדלת חזה? בואי לקרוא מה ההבדל בין הגדלת חזה להרמת חזה? מה סוג השתל שכדאי לבחור? מהו הליך הניתוח וההחלמה? כל התשובות בפנים
ישנם 3 סוגי ניתוחי חזה לנשים:
1. ניתוח להגדלת חזה זהו הניתוח הקלאסי והפופולרי ביותר, בעיקר בקרב נשים צעירות שהשד עדיין זקוף וללא עודפי עור משמעותיים.
2. ניתוח הרמת חזה - עם/בלי שתל - ניתוח זה מיועד בעיקר לנשים לאחר לידות, או לאחר הרזיה מסיבית, שהשד שלהן נותר עם עודפי עור משמעותיים, עור לא אלסטי או שד נפול, לעיתים גם בעקבות הגיל.
3. ניתוח להקטנת חזה - ניתוח המיועד לנשים עם חזה גדול שרוצות להקטין את השד, הן מבחינה אסתטית והן מבחינה רפואית.
במאמר זה, נתמקד בהגדלת חזה ובהרמת חזה.
נשים רבות מגיעות למרפאות האסתטיות כאשר ברצונן לבצע הגדלת חזה.
בהגדלת חזה - לא משנים את המבנה האנטומי של השד או מיקום הפטמות, אלא רק מגדילים את נפח השדיים. לכן הגדלת חזה מיועדת לנשים שאין להן עודפי עור משמעותיים או שיש להן מעט עודפי עור, אבל הפטמות שלהן עדיין ממוקמות במרכז השד. לעיתים, כבר בשלב הייעוץ הנשים מבינות שהגדלה לא תעניק את התוצאה המושלמת לשד שלהן וכי הן זקוקות לשלב גם הרמה של השד.
בהרמת חזה - יש עודפי עור משמעותיים והפטמות אינן ממוקמות במרכז השד, אלא פונות כלפי מטה.
מה ההבדל בין הרמת חזה לבין הגדלת חזה?
בהגדלת חזה - מבצעים חתך בקו התת שדי 3-4 ס"מ, שדרכו מחדירים את השתל המבוקש (בדרך כלל מתחת לשריר, אלא אם ישנה אינדיקציה רפואית שדורשת החדרת השתל מעל השריר) תופרים את הכיס וסוגרים.
בהרמת חזה - מתבצע עיצוב של השד. מסירים עודפי עור, ממקמים את העטרה במרכז השד, אם יש צורך מקטינים את העטרה.
ישנם מס' חתכים: סביב העטרה, קו ישר מהעטרה לקו התת שדי ולעיתים אם יש עודפי עור משמעותיים יהיה צורך בחתך נוסף בקו התת שדי לאיסוף העור העודף.
מחדירים את השתל (בדרך כלל מתחת לשריר, אלא אם ישנה אינדיקציה רפואית שדורשת החדרת השתל מעל השריר) תופרים את הכיס וסוגרים.
איך יודעים מתי יש לבצע הרמת חזה?
על מנת לבדוק האם יש צורך בהרמת חזה יש שני דברים שיש לבדוק:
1. להביט במראה ולבדוק היכן ממוקמת הפטמה האם היא ניצבת מולך?
2. להניח עפרון בקו התת שדי. האם העיפרון נפל ולא נתפס על ידי העור?
אם התשובה לשתי השאלות היא חיובית, אינך צריכה הרמה! וניתן להסתפק כרגע רק בהגדלת חזה.
*לעיתים, ובמידת הצורך, במהלך השנים יהיה צורך בהרמת חזה.
מתי ללא ספק צריך הרמת חזה - כאשר הפטמות פונות כלפי מטה, ו"מבחן" העיפרון נכשל והוא לא נופל מהקו התת שדי או אם יש עודפי עור משמעותיים והשד נפול.
במקרים שהשד בגודל סביר, אך נפול מאוד ניתן לבצע אך ורק הרמה ללא שתל.
מהן השיטות להחדרת השתל?
משתמשים בשתל רק לצורך הגדלת נפח ומילוי בניתוחי הגדלה או הרמה והגדלה.
בשני המקרים, מומלץ להחדיר את השתל מתחת לשריר, על מנת שהשריר יגן על השתל.
כאשר השתל ממוקם מתחת לשריר מגע השד ומראהו - טבעי, אין מגבלה לבצע בדיקות ממוגרפיה, אולטרסאונד ו-MRI, אין מניעת הנקה.
כאשר השתל מוחדר מעל השריר - פעמים רבות נגרמת תחושת "גלים", מגע שאינו טבעי ומראה מלאכותי.
כיצד מתבצע תהליך ההכנה לניתוח?
בשלב הראשוני הלקוחה ממלאת שאלון רפואי, הכולל היסטוריה רפואית משפחתית של סרטן השד.
בשלב הבא, נפגשת הלקוחה עם הרופא המנתח - בפגישה זו הרופא מבצע בדיקה ומדידה מקיפה ומסביר איזה ניתוח דרוש למקרה שלה מבחינה רפואית.
בהסבר הרופא מפרט ומדגיש את תהליך הניתוח, תהליך ההחלמה, סיבוכים אפשריים צלקות, תיקונים וכו'.
במידה ונקבע ע"י הרופא המנתח שיש צורך בהחדרת שתל (הגדלה/ הרמה והגדלה) נכנסת הלקוחה לביצוע מדידת שתלים. מדידת השתלים מתבצעת בהתאם להמלצתו של הרופא המנתח בלבד!
המציין את טווח הגדלים הנכונים ללקוחה לפי מבנה גופה, מבנה השד ומבחינה רפואית.
המדידה מתבצעת ע"י הכנסת סייזרים (מתאמי גודל) לתוך החזייה הרפואית, על מנת לדמות את התוצאה הסופית.
לפני הניתוח הלקוחה מתבקשת לבצע בדיקות שונות בהתאם לגילה ולמצב בריאותה, כגון: בדיקות דם, ממוגרפיה, אולטרה-סאונד, כירורג, אקג, צילום חזה וכו'.
מהם סוגי השתלים? איזה מהסוגים מומלץ?
קיימים 2 סוגי שתלים: עגול ואנטומי. ההמלצה היא להשתמש בשתל עגול, נוכח מספר סיבות:
1. השתל האנטומי קשה יותר - פחות נעים למגע, זאת לעומת השתל העגול והחלק רך ונעים יותר.
2. בעת החדרת השתל הרופא יוצר כיס מתחת לשריר ועד למיקומו הסופי בשק השד. לעיתים, במהלך השנים, השתל "מסתובב" בתוך השק. אם מחדירים שתל עגול ורך, לא משנה איך הוא יסתובב, הוא תמיד יישאר עגול. לעומתו, שתל אנטומי הינו במבנה של טיפה והוא קשה יותר ולכן עלול לעוות את מראה השד בעת ה"סיבוב".
3. כאשר השתל מתמקם ומתרכך סופית (כחודש לאחר הניתוח) הוא מקבל את המראה האנטומי והטבעי של השד. התמזגות מוחלטת, גם במראה וגם במגע. זאת הן בשל כוח המשיכה והן משום שהשריר מתחת לשד "מועך" את החלק העליון של השתל- ויוצר מבנה אנטומי (גם כשהשתל עגול).
השתלים נבדלים ביניהם גם ברוחב. השתל "הבינוני" נראה כמו פיתה ואילו השתל "הגבוה" מעניק מעט בלט במראה הפרופיל. הרופא מתאים את סוג השתל בהתאם למבנה גופה ומבנה השד של הלקוחה.
לדוגמה: נשים עם מבנה שד צר יותאם להן המבנה "הגבוה", נשים עם מבנה שד רחב - יותאם להן המבנה "הבינוני".
מה מהלך הניתוח והחלמתו?
ניתוח הגדלה, אורך כשעה (ברוטו) ודורש אשפוז של מספר שעות בלבד.
ההחלמה הינה קלה ואורכת ימים ספורים בלבד.
המנותחת משתחררת הביתה עם חבישה רפואית למשך 48 שעות. תפקיד החבישה הינו לשמור על אזור הניתוח סטרילי ולמנוע נפיחות ודימום. לאחר 48 שעות מסירים את החבישה באופן ידני בבית על ידי גזירתה עם מספריים פשוטים מהחלק האחורי של החבישה. לאחר מכן ניתן להיכנס להתקלח ולא לפחד לשטוף את החזה במים וסבון. לאחר המקלחת לשים את החזייה הרפואית למשך חודש ימים ביום ובלילה.
בשעות הראשונות לאחר הניתוח יש תחושת לחץ באזור החזה אשר חולף תוך מס' ימים בודדים. חשוב לנוח. מומלץ לא לשכב כל היום, אלא לגוון משכיבה לישיבה, לקום ולהסתובב קצת, בכדי למנוע היווצרות קרישי דם ברגליים.
ב-14 הלילות הראשונים מומלצת שכיבה על הגב, בכדי למנוע פגיעה בשתלים ובתפרים, עם הגבהה של כריות באזור העורף (30 מעלות).
בתחילה החזה צפוי להיות גבוה ו"מוזר" כאשר הפטמות פונות מטה. אל דאגה, הדבר הוא טבעי! בשבועות הקרובים תתחיל ירידה הדרגתית של השתל והנפיחות, רק אז תתקבל צורת השד. בתחילה עלולים להופיע שתפי דם מקומיים (באזור הצלעות והתפרים) וא-סימטריה בצורה ובגודל, תוצאה סופית מתקבלת בהדרגה.
בחודש הראשון לאחר ניתוח הגדלה - מומלץ להימנע מפעילות גופנית וספורט, ים, בריכה, שיזוף, חדר כושר וכל פעילות מאומצת אחרת!! ניתן לחזור לנהוג ולעבודה משרדית כעבור כשבוע ימים.
בניתוח הגדלה יש שני מפגשי ביקורות חובה! מעבר לכך לפי צרכיה של הלקוחה או אם הרופא המנתח מבקש אחרת.
ניתוח הרמה/הרמה והגדלה, אורך כשעתיים וחצי (ברוטו) ודורש אשפוז של מספר שעות בלבד.
התנהלות וכאב - די זהה לניתוח הגדלה. השינוי המשמעותי : כמות החתכים רבה יותר, החלמה מעט ממושכת יותר וישנם ארבעה מפגשי ביקורות חובה! אלא אם הרופא המנתח מבקש אחרת.
האם הניתוח הוא "פעם אחת- ולתמיד"?
בניתוח הרמת חזה עם/ללא שתל- כאשר ישנה כבר נפילה של השד, יש סיכוי גדול לנפילה חוזרת. ולכן יש דגש חשוב על הקפדת חזייה תומכת גם לאחר הניתוח.
לרוב, נשים הזקוקות להרמת החזה הן נשים המגיעות לניתוח עם עודפי עור ו/או עור נפול שמרקמו אינו אלסטי. ניתוח הרמת חזה מתקן את הנפילה אבל לא את בעיית העור הגנטית הקיימת מלכתחילה.
כמובן שהשד לאחר ניתוח הרמת חזה הוא מורם יותר, מלא יותר ומעוצב יותר ולכן גם אם תתרחש נפילה חוזרת השד עדיין יהיה במראה טוב אך עם נפילה.
הגדלת חזה - הרקמות מסביב לשתל גדלות בהתאם לגוף עצמו - והפרופורציות נשמרות. אמנם נשים שמיועדות לניתוח הגדלה מגיעות עם שד יציב ופטמות אשר ממוקמות באזור הטבעי והנכון אך, זה לא מבטיח שישמר כך לאורך כל חייהן. אישה העוברת לאחר ניתוח הגדלת חזה לידות, הרזיות וכו' השד עצמו עלול להשתנות בהתאם לשינוי שגופה עובר וכך גם התוצאה בהתאם.
חשוב להקפיד על מעקבים כגון אולטרה-סאונד, כירורג וממוגרפיה (לפי גיל) בכל מספר שנים- ולהיות ערניים לטיב השתל ולבריאות השד.
אם ישנו חשד לקרע הסיליקון, יש להגיע לביצוע החלפת שתלים. בניגוד לדעה הרווחת, השתל איננו דולף אל תוך הגוף (המרקם דומה למסטיק ואינו נוזל אלא נשאר מכונס פנימה בתוך מעטפת השתל ואינו מתפורר) ולכן אין דליפה של החומר עצמו.
חברות רפואיות שמכבדות את עצמן, מעניקות אחריות מלאה על השתל- והרופא מעניק אחריות עבור הניתוח. כך שבמקרה של חשד לקרע ולאחר בדיקות הסקר כולל MRI מבצעים החלפת שתלים כחלק מהאחריות.
מהו המעקב הנדרש לאחר הניתוח?
ניתוח חזה לא מתחיל ונגמר בניתוח עצמו. ההליך מתחיל בשיחת הייעוץ טרם הניתוח ונגמר שנים רבות לאחר מכן.
ישנה חשיבות רבה למעקב ולקשר בין הרופא המנתח ללקוחה לאחר הניתוח.
הביקורות מיועדות למעקב שוטף של מצב הלקוחה והבטחה מוחלטת שאין שום סכנה או סיבוך שהתפספס.
חשוב לזכור כי רוב הסיבוכים - הם תוצר ישיר של הזנחה! לדוגמה: אם יש דלקת, חובה על הלקוחה להגיע ולהתמיד בביקורות, בכדי שהרופא המטפל ייתן לה את הטיפול הטוב ביותר. זמן התגובה במקרה כזה משמעותי. ככל שהבעיה קטנה יותר ומטופלת בזמן המיידי, הרי שהטיפול וההחלמה קלים יותר. לעומת זאת, אם מזניחים את המעקב הטיפול וההחלמה מסובכים, ארוכים ומייגעים יותר.
לסיכום: כדי להחליט האם להגדיל או להרים את השד, חשוב להתייעץ עם רופא מומחה בתחום כירורגיה פלסטית בלבד! בעזרת הרופא ניתן יהיה לבחור את השתל המתאים (במקרה הצורך), הבנה מפורטת איזה ניתוח מתאים לכל מקרה, קבלת הכוונה לביצוע בדיקות שונות הנחוצות לפני הניתוח לפי גיל ומצב בריאותי. ובעיקר חשוב לבצע מעקב הדוק, בכדי לשמר את תוצאת הניתוח ובריאות השד לאורך שנים רבות.
ד"ר ריסין הוא מומחה לכירורגיה פלסטית ואלונה שכטר היא יועצת ב"פתרונות ברפואה", מרכז לרפואה אסתטית.
סייעה בהכנת הכתבה: יערית טרבלסי, כתבת zap doctors.