זהירות, הטלוויזיה מזיקה לתינוק
איגוד רופאי הילדים האמריקאי ממליץ שלא לחשוף פעוטות עד גיל שנתיים לטלוויזיה וגם לא לקלטות משום סוג. במקום זאת, שחקו איתם או הקריאו להם סיפור
כ-90% מהילדים עד גיל שנתיים בארה"ב צופים בטלוויזיה או קלטות לפחות פעם בשבוע; לשליש מהילדים בארה"ב ואירופה קונים טלוויזיה לחדר עוד לפני שחגגו יום הולדת 3. נתונים אלו הם רק חלק מהנתונים שמפרסם איגוד רופאי הילדים האמריקאי על חשיפת ילדים ופעוטות למדיה זו. על פי המלצת האיגוד אין לחשוף ילדים קטנים עד גיל שנתיים לתכנים טלוויזיוניים וגם לא לקלטות ייעודיות לגיל זה.
חשיפת פעוטות לתקשורת נעשית כיום בערוצים רבים טלוויזיה, נגני DVD, מחשבים וטלפונים חכמים הם רק חלק מהאופציות. אפילו התקשורת מתייחסת לילדים עד גיל שנתיים כקבוצת יעד מופרדת ויש מגוון קלטות, תכניות ואף ערוצי טלוויזיה המכוונים לאוכלוסייה זו.
בנייר העמדה שפרסם האיגוד לאחרונה בכתב העת Pediatrics, הביאו החוקרים נתונים נוספים ממחקרים שונים, לפיהם מרבית הפעוטות צופים בטלוויזיה לבדם, ללא נוכחות מבוגר. עוד מתברר כי ילדים במשפחות מרקע חברתי-כלכלי נמוך צופים בטלוויזיה יותר שעות ביום.
קלטות חינוכיות: רק מגיל שנתיים
מהסקירה עולה כי למרות הצהרות היצרנים, כל המחקרים שבדקו השלכות של חשיפת פעוטות עד גיל שנתיים לתכנים חינוכיים לא הוכיחו כל תועלת. מספר מחקרים אף הצביעו על איחור בהתפתחות הכישורים הלשוניים בפעוטות שנחשפים לקלטות "חינוכיות" לעומת כאלה שלא נחשפו. עם זאת, חשיפת ילדים בני חמש ומעלה לתכנים לימודיים עשויה לשפר את היכולת הלשונית.
טלוויזיה ברקע - הפרעה לתקשורת
במשפחות רבות דולקת הטלוויזיה דרך קבע וכ-40% מהמשפחות מספרות שהטלוויזיה עובדת בכל שעות הערות של בני הבית. לפי מספר מחקרים, כאשר הטלוויזיה דלוקה ברקע התקשורת בין ההורים לילדים מצטמצמת. התקשורת עם ההורים חשובה כידוע להתפתחות הכישורים הלשוניים של הילד ולכן דווקא במקרים אלה ההתפתחות עלולה להתעכב. בנוסף נמצא כי גם תוכניות שלא מיועדות לפעוטות, מסיחות את דעתם, ופוגעות ביכולת הריכוז וההתמדה שלהם.
ירידה בזמן המשחקים
מבחינה חברתית, מצביעים המחקרים בפעוטות על כך שהצפייה בטלוויזיה גורמת לירידה בזמן המוקדש למשחקים ולאינטראקציה חברתית. על כל שעה ביום שבה הילד מבלה מול הטלוויזיה, ישנה ירידה של 52 דקות נוספות בזמן שהוא היה יכול להקדיש למשחק.
פגיעה בבריאות
אחד התחומים שנחקרו בקרב תינוקות הוא השפעת הטלוויזיה על שינה נמצא כי ילדים שצופים יותר שעות בטלוויזיה סובלים יותר מהפרעות שינה. במחקרים בילדים גדולים יותר נמצאו עדויות חזקות המקשרות בין כמות שעות הצפייה בטלוויזיה להשמנה, התנהגות תוקפנית והפרעות למידה.
המלצות האיגוד להורים
להימנע מחשיפת פעוטות מתחת לגיל שנתיים לטלוויזיה וקלטות מכל סוג שהוא.
להעדיף במשחקי דמיון וחשיבה בהשתתפות הילד ואדם בוגר.
להקריא סיפורים לילדיהם על מנת לעודד את התפתחות השפה.
להימנע עד כמה שאפשר גם מחשיפה משנית לטלוויזיה (כשהמכשיר דולק ברקע).
לכתבות נוספות והרשמה לאתר ללא תשלום - לחצו כאן.
בואו לדבר על זה בפורום רפואת ילדים.