חוק תיירות המרפא: חיסול הענף?

(0)
לדרג

חוק התיירות הרפואית שבדרך מעורר סערה בקרב המלונאים, בתי החולים וסוכני תיירות המרפא שחוששים מחיסול הענף. פרופ' יוסף פרס: זה לא על חשבון הישראלים

מאת: מערכת zap doctors

האומנם חוק תיירות המרפא המוצע יביא לחיסולו של הענף המכניס? בכנס התיירות הרפואית שהתקיים לאחרונה בהשתתפותם של מאות סוכני תיירות רפואית ונציגי מערכת הבריאות, נדונה בדאגה הרגולציה הצפויה בתחום בהתאם להצעת חוק התיירות הרפואית, שעליו עמלים בימים אלו במשרד הבריאות.

שירה ארנון, סגן ראש מנהל רפואה במשרד הבריאות, ציינה: החוק עבר למשרד המשפטים. יש רוח חדשה במשרד הבריאות, המשרד מקפיד להקשיב לגופים המייצגים של הסוכנים, חייבים להסדיר את הנושא מאחר שהוא פרוץ ויש להגן על הישראלי והן על התייר.

בכנס נשמעו קולות רבים כנגד החוק המתגבש. גקי עובדיה, יור כנס התיירות הרפואית: במידה שחוק התיירות הרפואית יעבור במתווה הנוכחי תונחת מכת מוות על ענף התיירות הרפואית ענף המכניס לקופת המדינה מעל מיליארד שח בשנה. אין כל צורך בחקיקה נוספת, מה שחסר זה פיקוח ובקרה ובעיקר על בתי החולים שלא עובדים על פי הכללים ושעושים מה שמתחשק להם ועל כך כל הענף משלם את המחיר".

ביקורת כנגד תיירות המרפא: על חשבון הישראלים

בשנים האחרונות נשמעה ביקורת קשה כנגד התנהלות תיירות המרפא בישראל. מדו"ח החשבת הכללית במשרד האוצר, שפורסם בשנת 2014 עלתה תמונה קשה לפיה יש קדימות בניתוחים במוסדות ציבוריים לתיירי מרפא על חשבון אזרחי מדינת ישראל. בנוסף, חרף ההנחיות למתן שירותים לתיירי מרפא במרכזים רפואיים ציבוריים החל מהשעה 15:00 נמצא כי הם מקבלים שירותים גם בשעות הבוקר, וככל הנראה יש בידם אפשרות לבחירת מנתח בבתי חולים ציבוריים, דבר האסור לאזרחי ישראל.

פרופ יוסף פרס, מנהל מרכז שניידר לרפואת לילדים, אמר בכנס: אני מתנגד לחלוטין לטענה שזה בא על חשבון הישראלים - זה בדיוק להיפך, בבית החולים שלנו עובדים אך ורק על פי הכללים וכל הכסף הנוסף מושקע בשיפור הזמינות והשירותים לישראלים.

מידד גיסין יו"ר צרכני בריאות ישראל, הפתיע כשטען: אני מתנגד לתיירות רפואית אבל אין ברירה. זה אמנם די מפתיע דווקא כשיש לנו שר אוצר חברתי. האוצר מרסן את תקציב הבריאות על 7.6 מהתלג ואין ספק שעל מנת להגיש שירות איכותי וחדשני, בתי החולים זקוקים להכנסה הנוספת, בכללים של פעילות אחרי הצהריים תיירות רפואית בציבוריים היא רע הכרחי.

תיירות מרפא: רק בשביל הכסף

ד"ר בני דוידזון, מנהל המרכז הרפואי אסף הרופא: "אני לא מעונין בתיירות מרפא אבל אני עושה אותה מאילוץ כיוון שזה מכניס לי כסף. כשהתבקשתי לבוא לפאנל הוצאתי חוות דעת לוועדת גרמן בה אמרתי כי המשך קיומה של תיירות המרפא מחייבת תקנות שתשמור על זכויות הישראלים. תיירות המרפא מתרחשת רק אחר הצהריים. הסוכנים מקבלים את תגמולם מבית החולים. כל העקרונות של הצעת החוק מתקיימים כבר היום. צריך להגן על החולה מפני בית החולים ומפני הסוכנים. אנחנו עובדים עם עשרות סוכנים שמקבלים כ-20% ומטרתה של ההסדרה זה לשמור על גבולות הגזרה".

אלי גונן, נשיא התאחדות המלונות, ציין: אני מחויב לתמוך בסגמנט התיירות הרפואית שהוא מאוד חשוב במרקם הלקוחות המכניסים והעמידים בישראל. 70,000 תיירים רפואיים למדינה זה סגמנט משמעותי ובעיקר בשל העובדה כי הם הכניסו בשנת השיא מעל מיליארד שח למשק.

עוד איתן צפריר, מומחה לתיירות ורגולציה: יש בחקיקה המתוכננת מאפיינים שעלולים לפגוע בחופש העיסוק ובתחרות בענף תיירות המרפא. ההגבלות על אופן העיסוק יכולים לפגוע בעצם חופש העיסוק ולחסל ענף שלם או לכל הפחות לצמצם את מספר העוסקים כך שבסוף יישלט על ידי מספר שחקנים גדולים. פגיעה בתחרות תביא לפגיעה בתיירות מרפא לישראל.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום