רעלת הריון - בדיקה לגילוי מוקדם
רעלת הריון מופיעה בשלבי ההריון המאוחרים. מחקר ישראלי מצא שבדיקת חלבון מזהה סימני אזהרה בשלבים מוקדמים של ההריון
רעלת הריון מופיעה בדרך כלל לקראת סוף ההריון, אך שורשיה נעוצים בחודשי ההריון הראשונים, במועד שבו מתרחש תהליך השרשת השליה ברחם האם. זיהוי סמנים מוקדמים לרעלת הריון נותן אפשרות להציע לנשים הנמצאות בסיכון יתר להופעת המחלה מגוון טיפולים היכולים למנוע את הופעתה או להפחית מחומרתה.
מחקר מדעי חדש שנערך בישראל בדק את יכולת החיזוי המוקדם של רעלת הריון באמצעות חלבון בדם האישה, המכונה .PP13 חלבון זה הוא ייחודי לשלייה ומגיע אל דמה של האם ההרה באמצעות מחזור הדם. רעלת הריון מתפתחת בכ-5% מההריונות ומהווה סיבוך קשה, המסכן את בריאות האם והעובר. סימני המחלה מתבטאים בלחץ דם גבוה, הפרשה מוגברת של חלבון בשתן ולעיתים גם בפגיעה בתפקוד הכבד, הכליות ומערכת הקרישה. בנוסף, עלולה להיות הפרעה בתפקוד השליה, מצב שעשוי לפגוע בגדילת העובר והתפתחותו ועלול להביא למצוקה עוברית, לידת תינוקות במשקל נמוך ופגות, על כל הסיכונים והסיבוכים הנובעים מכך.
נכון להיום, לא נמצא טיפול שיכול למנוע באופן מוחלט רעלת הריון ורק לידה מפסיקה את המחלה. לידה מהווה פתרון טוב כאשר הסיבוך מופיע בסוף ההריון והעובר כבר בשל לחיים מחוץ לרחם, אך היא עלולה לסכן את בריאות התינוק ואפילו לגרום למותו, כאשר נאלצים הרופאים לגרום ללידה מוקדמת. זו הסיבה לכך שמדענים ורופאים בכל העולם מנסים למצוא דרך לחיזוי מוקדם של רעלת הריון.
זיהוי מוקדם יאפשר לא רק להפנות נשים אלה למרפאות הריון בסיכון גבוה לצורך מעקב קפדני וטיפול אופטימלי היכולים לשפר את תוצאות ההריון, הוא יאפשר גם להציע לאותן נשים טיפול מונע באספירין במינון נמוך, תוספי סידן וחומצה פולית, אמצעים שמחקרים מדעיים הוכיחו שיש ביכולתם להקטין את שיעור המחלה ולהפחית מחומרתה. עד היום הוצעו ונחקרו עשרות סמנים, חלקם טובים יותר וחלקם טובים פחות, אך החיסרון של כולם הוא שהגילוי נעשה בשלבים מתקדמים של ההריון, במועד שהיכולת למנוע את המחלה כבר מוגבלת. כמו במחלות קשות אחרות, גם ברעלת הריון זיהוי מוקדם והתחלה מוקדמת של טיפול מונע מגדילים את הסיכוי למנוע את המחלה או לפחות להפחית מחומרתה.
במחקר שנמשך שנתיים ונערך על ידי צוות חוקרים מהמרכז הרפואי בני ציון, הפקולטה לרפואה של הטכניון וחברת הסטארט-אפ דיאגנוסטיק טכנולוג'יס ביוקנעם, לקחו חלק למעלה מ-1,200 נשים הרות שטופלו במסגרת מכבי שירותי בריאות ברחבי מדינת ישראל. נבדקה רמת חלבון PP13 בדמן של הנשים. תוצאות המחקר הראו שרמות נמוכות של חלבון PP13 בחודש השני של ההריון מזהות כ-80% מהנשים אשר עלולות לפתח רעלת הריון בשלבים מתקדמים יותר של ההריון, כלומר לקראת סופו. הזיהוי כרוך בזיהוי שגוי של 15% מהנשים, שלמרות ערכים נמוכים של PP13, הן לא תפתחנה רעלת הריון.
במחקרים קודמים הראו החוקרים שניתן למזער את מספר הנשים שזוהו בטעות כבעלות סיכון גבוה לסבול מרעלת הריון באמצעות בדיקת דופלר, בדיקה של זרימת הדם בעורקי הרחם באמצעות אולטראסאונד.
במחקר שנערך בישראל נמצא כי ניתן להקטין את הזיהוי השגוי גם ללא בדיקות הדופלר, שהיא בדיקה הדורשת מכשור יקר ומיומנות גבוהה של הבודק ולכן עלותה גבוהה. החוקרים מישראל מצאו כי אצל נשים שלא פיתחו רעלת הריון, רמת חלבון PP13 נשארה נמוכה גם בשליש השני להריון ואילו אצל נשים שפיתחו את המחלה בהמשך, רמת חלבון PP13 הולכת וגדלה מהשליש הראשון לשני ולשלישי. הממצא הזה, שהתגלה לראשונה על ידי החוקרים מישראל, מאפשר לפתח את בדיקת השיפוע של השינוי ברמת החלבון 13PP. כאשר השיפוע מאוד תלול, הוא מחזק את תוצאות הבדיקה הראשונה; ואילו כאשר השיפוע שטוח, הווה אומר שההתרעה הייתה שגויה והאישה לא צפויה לפתח רעלת הריון. כך שאם מבצעים בדיקת דם שנייה בשבוע 20-16 להריון רק לאותן נשים שנמצאה אצלן רמה נמוכה של PP13 בשליש הראשון של ההריון, ניתן להקטין את שיעור החיזוי השגוי מ-15% ל-6%.
המחקר הישראלי מצטרף למחקרים קודמים שנערכו בבריטניה, בארצות הברית, בגרמניה ובדרום אמריקה, המצביעים על כך שבדיקת חלבון PP13 בדם בשליש הראשון להריון, אשר פותחה בישראל במעבדות חברת הסטארט אפ דיאגנוסטיק טכנולוג'יס, היא האמצעי המוקדם ביותר הקיים כיום לחיזוי מוקדם של רעלת הריון. ייחודו של המחקר הישראלי הוא בכך שהוא נותן דרך קלה ופשוטה לאשש או לשלול את תוצאות הבדיקה המוקדמת ולהגדיל את דיוק החיזוי באמצעות הבדיקות העוקבות.
גישה חדשנית זאת, שלפיה ניתן להגדיל את דיוק החיזוי של רעלת הריון באמצעות מעקב אחרי השינוי ברמת PP13 בבדיקות דם חוזרות במהלך ההריון, ועל ידי כך לאפשר זיהוי מאוד מוקדם של נשים הנמצאות בסיכון יתר לרעלת הריון, משכה את תשומת לב העורך הראשי של כתב העת הבריטי היוקרתי למיילדות וגניקולוגיה British Journal of Obstetrics and Gynecology, שבו פורסם המחקר. המאמר הוכתר כבחירת העורך - הדרגה הגבוהה ביותר שלה זוכה מחקר המתפרסם בכתב עת זה.
במאמר המערכת של אותו כתב עת כותב העורך הראשי, פרופ' פיליפ סטיר, כי "נתוני המחקר מוכיחים שלבדיקתPP13 חשיבות משמעותית בחיזוי מוקדם של רעלת הריון, היות שהבדיקה מאפשרת זיהוי של 80% מהנשים שאצלן יופיעו הסיבוכים". ביצוע בדיקה עוקבת רק לנשים שנמצאו בסיכון על סמך הבדיקה הראשונה, מהווה גישה ביו-סטטיסטית חדשה שמאפשרת למקד את תשומת הלב באותן נשים שהן בסיכון גבוה, ויש לה השלכות חשובות על הנשים הנבדקות ועל הפחתת עלויות הבדיקה למערכת הבריאות.
המחקר הישראלי מראה כי יש היום אפשרות, שלא הייתה קיימת בעבר, לזהות נשים הנמצאות בסיכון יתר לפיתוח רעלת הריון. תוצאות המחקר גם מספקות קווים מנחים לביצוע הבדיקה בישראל. נשים הרות יכולות לבצע את בדיקת הדם ל- PP13בשבוע 10-6 (חודש שני) של ההריון באחד מסניפי מעבדות זר ברחבי הארץ. נשים המזוהות בשליש הראשון להריון כבעלות סיכון גבוה לרעלת הריון מופנות לשקילת טיפול ומוזמנות לבצע בדיקה שנייה ואף שלישית, במידת הצורך, וזאת ללא תשלום נוסף. הבדיקות הנוספות יכולות לאשש או לשלול את קיום גורם הסיכון במידה רבה ולכוון את המשך המעקב.
פרופ' רון גונן הוא סגן מנהל מחלקת נשים ויולדות ומנהל אגף יולדות וחדרי לידה במרכז הרפואי בני ציון, בחיפה, היה החוקר הראשי במחקר הישראלי ומשמש כיועץ רפואי לחברת הסטארט אפ דיאגנוסטיק טכנולוג'יס.
בואו לדבר על זה בפורום הריון ולידה.