הצחוק יפה לבריאות

(0)
לדרג

האם ייתכן שמשהו שגורם לי להרגיש טוב, יפסיק את מה שגורם לי להרגיש רע?

מאת: האם ייתכן שמשהו שגורם לי להרגיש טוב, יפסיק את מה שגורם לי להרגיש רע?

נסו לדמיין משכך כאבים המטפל במגוון בעיות, זמין ללא מרשם רופא, ותופעות הלוואי היחידות הן גיחוכים, צחוק מתגלגל, ולעיתים קריאות רמות. המחיר? מקסימום, מחיר סרט בווידאו.
חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס מקווים שהומור יוכח כגלולת הפלא במחקר הבוחן את התיאוריה המרגשת: האם ייתכן שמשהו שגורם לי להרגיש טוב, יפסיק את מה שגורם לי להרגיש רע?
התיאוריה נבחנת במעבדת הכאב באוניברסיטה, בה ילדים בריאים התבקשו להשקיע ידיים בקערת מי קרח.
ההתבוננות בסרטי וידאו החל מסרטי האחים מרקס ועד משפחת סימפסון סייעה לילדים לשאת את הכאב הכרוך באמבטיית הקרח. החוקרים מקווים שבסופו של דבר, היא תסייע להקל על כאבם של ילדים חולים בסרטן ובמחלות מגבילות אחרות, לעיתים אפילו תסייע בריפוי.
תוצאות ראשוניות מצביעות על כך שילדים הצופים בסרטים מצחיקים עמדו בכאב הכרוך בהשקעת היד במי קרח ב- 40% יותר.
הרעיון למחקר הגיע ממפיק לשעבר של סידרה קומית בטלוויזיה. הרעיון מיד שבה את ד"ר לוני זלטר, מומחה לטיפול בכאב, ועמיתתו ד"ר מרגרט סטובר, מרצה לפסיכיאטריה.
"הסתכלו אחד על השני, ואמרנו, וואלה, איך לא חשבנו על זה קודם'" אומר זלטר. "זה כל כך הגיוני".
פסיכונוירואימונולוגיה
חלק מהחוקרים מאמינים שההומור פועל כהסחת הדעת בלבד. הם מציינים שמחקרים אחרים הראו שכל סוגי הרגשות, גם עצב או סלידה, הראו השפעה דומה.
הגישה על פיה ההומור מביא לתהליכי ריפוי בגוף מקבלת אישוש בקרב מדענים בשדה מחקר שנקרא פסיכונוירואימונולוגיה, החוקר את היחסים בין המוח ובין תהליכי המלחמה במחלות והמערכת החיסונית בגוף.
חוקר ההומור לי ברק אומר שהגישה על פיה בידור מהווה חלק מתהליך הריפוי למעשה עתיקה למדי, ומתחילה עם היוונים בעת העתיקה, שנהגו לבנות בתי חולים ליד תיאטראות לרווחת החולים.
במצב של כאב או מתח, הגוף מגביר את ייצור הורמוני המתח כמו קורטיזול או אפינפרין. בהתאמה עולים קצב הלב ולחץ הדם. המחקר מראה שמתח גם יכול להגביל את המערכת החיסונית, ולהפוך את האדם לפגיע ממחלות. מנגד מחקרים מראים כי להומור יש השפעה הפוכה. מחקר יפני שפורסם מוקדם יותר השנה מצא שפריחות בעור אצל חולי אלרגיה הצטמצמו בעת שצפו בסרט "זמנים מודרניים" של צ'רלי צ'פלין. "יכול להיות שהמדע מתחיל להתקרב לאינטואיציה" אומר ברק.
נורמן קוזינס ז"ל הניח את התשתית לעבודה זו בספרו החדשני מ 1979 "אנטומיה של מחלה כפי שהיא נראית על ידי החולה", המתאר כיצד צחוק סייע להפחתת הכאב שנבע ממחלת פרקים.
ברק, שהיה בין הראשונים להשתמש במדע על מנת להסביר את הממצאים של קוזינס, נוהג להראות קריקטורה שבה רופא אומר לחולה "קח שני סרטי לורל והרדי, ואבוט וקוסטלו אחד, ותגיע שוב מחר בבוקר".
זהו סוג הייעוץ שהמחקר מקווה לרשום לחולים.
מינונים נמוכים של משככי כאבים?
שרי הילבר, מפיקה לשעבר בטלוויזיה, שעבדה בתכניות כמו "רוזאן" ו"שפץ ביתך" הציגה את הרעיון באוניברסיטה, בה קוזינס עבד עד שנפטר ב 1990. "אם אבא שלי היה כאן, אני יודעת שהוא היה הראשון לעודד העברת קלטות וידאו במשאיות לבית החולים" אומרת כריס קוסטלו, ביתו של הקומיקאי המוכר.
במסגרת המחקר החוקרים מכמתים את השפעת ההומור על התגובות הפיזיולוגיות למתח בקרב 30 ילדים בגילאי שמונה עד שמונה-עשרה.
המדענים בוחנים הבדלים בקצב הפעימות, לחץ דם ורמות של הורמון המתח קורטיזול ברוק של ילדים בתגובה לצפייה בסרטים.
סטובר וזלטר מקווים להמשיך את המחקר על ידי בדיקת ילדים חולים, ומקווים שההומור יסייע בהפסקת הכאב ואולי אף בחיזוק המערכת החיסונית. התוצאות ישפיעו על מינון התרופות, על משך האשפוז ועל איכות החיים בכלל, אומר זלטר.
מרבית הממצאים למחקר בפסיכונוירואימונולוגיה מתייחסים למחקרים על ההשפעות השליליות של מתח על המערכת החיסונית. זוהי הנחה מקובלת יותר, וקל לבחון אותה על בעלי חיים, אומר כריסטופר קו, חוקר מאוניברסיטת וויסקונסין ונשיא החברה לחקר הפסיכונוירואימונולוגיה.
החקר של קו על קופים מראה שיצירת רגשות חיוביים יכול לסתור את ההשפעות השליליות של מצבי מתח על המערכת החיסונית.
כאשר הקופים הועברו לסביבה חדשה ולא מוכרת, דגימות הדם הראו ירידה משמעותית נוגדנים החיסוניים. ואולם כאשר הקופים עברו בלוויית קוף אחר, לא נראו תופעות שליליות.

UCLA studies humor, pain relief
http://europe.cnn.com/2001/HEALTH/09/03/healthy.humor


נספח:
תיזת הדוקטורט של חיה אוסטרובר שנעשתה באוניברסיטת תל-אביב:
"ההומור כמנגנון הגנה בשואה"

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום