אלכוהול נגד שיגרון
A drink a day takes some arterial stiffness away
שתייה מתונה של אלכוהול יכולה להקל על קשיות ארתריטית, כך עולה ממחקר חדש.
מחקר זה הוא הראשון המראה את השפעות האלכוהול על ההתקשות ההדרגתית עם העלייה בגיל, קשיות המביאה להגברת לחץ הדם הסיסטולי.
חוקרים גם בחנו אם צריכת האלכוהול משנה את העלייה בהתעבות המדיה האינטימלית (IMT), כלומר התעבות של השכבות הפנימיות של העורקים.
"צריכה מתונה של אלכוהול נקשרה בעבר להפחתה בבעיות לב ובתמותה" אומר שותף למחקר ד"ר ג'רום פלג, קרדיולוג. "רצינו לבדוק אם יש גם השפעה חיובית על דפנות העורקים שתסביר את הממצאים האלה".
החוקרים בדקו 563 מתנדבים בגילאי 20-90 (ממוצע הגילאים עמד על 60). פרטים שעברו ניתוח עורקי או הצרה משמעותית של העורקים הוצאו מאוכלוסיית המחקר.
באמצעות אולטרהסאונד בדקו את אינדקס קשיות העורקים ו IMT של העורקים הקרוטידיים (בצוואר) של המשתתפים. אינדקס הקשיות מצביע על היחסים בין לחץ הדם בעורקים ומידות העורק הקרוטידי. החוקרים מדדו את לחץ הדם והשתמשו באולטרה סאונד כדי לבדוק את קוטר העורק. המשתתפים גם השיבו על שאלונים לגבי הצריכה שלהם של בירה, אלכוהול ויין.
המשתתפים חולקו לארבע קטגוריות:
אלה שלא שתו כלל
שותים לעיתים
אלה השותים מעט עד מידות מתונות
שותים כבדים
יחידת אלכוהול שווה לכוסית יין (150 מ"ל), 333 מ"ל בירה, או 50 מ"ל של אלכוהול (שתייה חריפה). משתתפים ששתו פחות מיחידת אלכוהול לשבוע נחשבו לשותים לעיתים. צריכה של יחידה עד 9.9 יחידות בשבוע, נחשבת לצריכה קלה עד מתונה, ושתייה כבדה נחשבת ל 10 יחידות אלכוהול ומעלה לשבוע (למעלה ממשקה אחד וחצי ליום בממוצע).
"מספר מחקרים הראו שיותר משני משקאות ליום מביא לתוצאות שליליות המבטלות את היתרונות על מערכת הלב. הממצאים שלנו לגבי השפעת האלכוהול על קשית העורקים תואמים את המחקרים הקודמים" אומר פלג.
השפעות דומות על קשיות העורקים נראתה ללא קשר לסוג האלכוהול ששתו המשתתפים. החוקרים מצאו שצריכת האלכוהול מדגימה יחסים דמויי "U” עם הקשיות העורקית.
אינדקס הקשיות בכל גיל בקבוצת הגילאים פחות מ 50, 50-70, ו 70 ומעלה, היה נמוך ביותר בקבוצת השותים המתונים. בגילאי 50-70 האינדקס עמד על 9.2 לקבוצה שלא שותה כלל, 8.2 לשותים לעיתים, 7.3 לאלה השותים במתינות ו 9.0 לשותים הכבדים.
לפיכך, הקשיות העורקית אצל אלה שלא שותים והשותים הכבדים גבוהה ב 10%-20% מאשר בקבוצת השותים במתינות. החוקרים גם קבעו שההשפעה החיובית של השתייה על הקשיות העורקית ניכרה יותר בקרב קשישים.
"מה שאנחנו מראים זה שהקשיות העורקית עולה עם הגיל, לא משנה מהם הנתונים, אבל ההחמרה פחות תלולה אצל כאלה השותים כמויות מעטות של אלכוהול" אומר פלג. "אלה השותים לפרקים נמצאים בקבוצת הביניים, והשותים הכבדים או אלה שלא שותים כלל מגיעים לקשיות הגבוהה ביותר."
על פי פלג מחקרים הראו כי ככל שהקשיות גבוהה יותר, במיוחד בחולים שכבר יש להם מחלות לב, עולה הסיכוי למוות במקרים של אירועי לב. "למרות שההוכחות מצטברות לכך שהתקשות העורקים היא גורם עצמאי לסיכון ללב, מחקרים נוספים נדרשים לקבוע אם הפחתת ההתקשות על ידי שינוי באורח חיים או תרופות יפחיתו את הסיכון.
"מעט אלכוהול כנראה יעשה טוב לעורקים, אבל אנחנו לא ממליצים לאנשים להתחיל לשתות רק בגלל זה": הוא אומר. "אם אתה שותה מעט, בוודאי שאין סיבה להמליץ על הפסקה על פי הממצאים שלנו ונתונים אחרים".
אגוד הלב האמריקאי מזהיר גם הוא מפני שתייה למטרות אלה בלבד, ולא ממליץ להתחיל לשתות. בכל מקרה מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל על מנת לבדוק את היתרונות והחסרונות בצריכת אלכוהול.