זיהום מי שתייה
הערכה בקנה מידה ארצי, בארה"ב, לבדיקת תוצרי הלוואי של כלור במי הברז סימנה 137000 הריונות בארצות הברית בסיכון גבוה להפלה או לפגמים בלידה.
ההערכה הראשונה מסוגה פורסמה על ידי כוח הפעולה לאיכות הסביבה (EWG) וכוח האינטרס הציבורי בארצות הברית (US PIRG) ומראה כי למעלה ממאה אלף נשים נמצאות בסיכון מוגבר להפלה או לפגמים בלידה בגלל חומרי לוואי של הכלור במי השתייה העירוניים.
מוצרי לוואי של כלור (CBPs) נוצרים כאשר הכלור מתרכב עם החומרים האורגניים במים. קהילת הפרוורים במרילנד, וושינגטון DC היא המובילה ברשימת ההריונות בסיכון מוגבר בגלל מי השתייה בקרב קהילות, וטקסס היא הראשונה ברשימת המדינות.
כלור מוסף למי השתייה כדי להרוג חיידקים. ואולם הכלור גם מתרכב עם החומר האורגני, הכולל ביוב, פסולת בעלי חיים, אדמה וחומר צמחי שמגיעים למים בעקבות הפעילות החקלאית והפסולת העירונית, ומביאים לחומרי לוואי מסוכנים. לא פחות מעשרה מחקרים על שכבות גיל שנוא מגיפות מראים סיכון מוגבר לפגמים בלידה והפלות בקרב נשים השותות מי ברז שעברו כלורינציה. בנוסף, מעריכים כי חומרי הלוואי של הכלור גרמו עד 9300 מקרים של סרטן השלפוחית ברחבי ארצות הברית, מידי שנה.
הדוח מעריך שמשנת 1996 עד 2001, למעלה מ 16 מליון בני אדם ב 1258 קהיליות שתו מים מזוהמים בתוצרי לוואי של הכלור למשך לפחות 12 חודשים, ברמות הגבוהות מהרמה החוקית שנקבעה באחד בינואר.
מספר ערים מקבוצות הסכנה הגדולות ביותר, כמו וושינגטון DC, פרוורי DC, פילדלפיה, פיטסבורג וסן פרנסיסקו, אבל למעלה מ 1100 מערכות מים קטנות יותר מופיעות בדוח כבעלות רמות זיהום מסוכנות. הרמות הגבוהות ביותר של מוצרי לוואי, פי 5-10 יותר מהרמה המותרת, נמדדו במתקני שתייה כפריים.
"מקור מזוהם של מי עומק אומר שתוצרי הלוואי המסוכנים מגיעים אליך לברז" אומרת ג'יין הוליהאן, ראש המחקר של EWG. "הפתרון הוא ניקוי האגמים, הנהרות והנחלים, לא רק הפצצה של אספקת המים עם כלור".
הארגונים EWG ו US PIRG קוראים לפעולה מיידית לניקוי האגמים והנהרות המספקים מים בברזים על ידי הפחתת ניצול האדמה ופיקוח על פסולת חקלאית, המגבירים את הצורך בכלורינציה. הארגונים גם ממליצים על מאמץ משמעותי יותר בכל הנוגע לטיפול באיום הבריאותי בשל תוצרי הלוואי של הכלור. חוק החוות עדין נמצא בדיונים בקונגרס, וזוהי הזדמנות לעודד תכניות שימור חקלאיות שישמרו על דרכי המים וניקוי מי הברז.
כמו כן ממליצים על יצירת רשת ארצית לשמירה על הבריאות, שתתואם באמצעות המרכזים למניעת מחלות וטיפולן (CDC). הרשת תנטר את החשיפה לזיהומים ותעמוד על פגמים בלידה, הפלות ובעיות נוספות הקשורות לזיהומים כמו סרטן ואסתמה.
"אחת הסיבות העיקריות לכך שתקני הבריאות לקויים כל כך היא שאף מדינה או רשות פדרלית לא בודקות את שיעור ההפלות, הפגמים בלידה ושלל מחלות אחרות שהמקור המשוער שלהן הוא זיהום" אומר ג'רמיה באומן מ PC PIRG. בדצמבר הקציב הקונגרס 17.5 מליון דולר לפרוייקט מעקב נסיוני בנושא איכות הסביבה.
בינתיים, יש כמה צעדים פשוטים שנשים הרות צריכות לנקוט כדי להפחית את הסיכון. "ראשית, נשים בהריון צריכות לשתות הרבה מים" אומרת הוליהאן. "כדי להפחית את הסיכון כדאי להשתמש במסנן פחם, במיוחד בקיץ, כאשר רמות תוצרי הלוואי נוטות לעלות. נשים הרות יכולות גם לשקול מעבר למים מינרליים מבקבוק. כמו כן מומלץ לצמצם את השהות במקלחת או באמבטיה, שכן תוצרי הלוואי יכולים להיכנס למערכת גם בנשימה או דרך העור".