ירידה במספר חולי השחפת השנה

(0)
לדרג

היום חל יום השחפת הבנלאומי ומשרד הבריאות מעדכן כי בשנה החולפת נרשמה ירידה במספר חולי השחפת בארץ. מחלת השחפת הינה מחלה חיידקית מידבקת העוברת דרך האויר, 80% מהחולים הפעילים סובלים משחפת של מערכת הנשימה ורק הם יכולים להדביק אנשים אחרים. לעיתים קרובות מפיץ המחלה אינו ניתן לזיהוי, מכיון שאינו מודע להיותו חולה.

מאת: חנן זיסו - עורך האתר

היום חל יום השחפת הבנלאומי ומשרד הבריאות מעדכן כי בשנה החולפת נרשמה ירידה במספר חולי השחפת בארץ. בשנת 2001 נרשמו 564 חולים שהם 9 חולים ל- 100 אלף נפש ובשנת 2002 ירד מספרם ל- 460 חולים שהם 7.3 חולים ל- 100 אלף נפש.

בשנת 1996 הגדיר שר הבריאות דאז, בהסתמכות על פקודת בריאות העם 1940 את השחפת לפי לשון החוק "כמחלה מדבקת מסוכנת". משרד הבריאות הכריז על תוכנית לאומית למיגור המחלה. מטרת התוכנית לאתר את חולי השחפת בארץ ולצמצם את התחלואה בה התוכנית מאפשרת טיפול בהשגחה ישירה בכל בתי החולים בישראל. התוכנית מבוצעת בשיתוף פעולה עם כל ארבעת קופות החולים אשר מינו רופא בכיר בכל ארגון לטיפול בנושא. המחלקה האחראית על שחפת במשרד הבריאות אחראית על יישום ובקרה של התוכנית הלאומית בשיתוף ובאמצעות לשכות הבריאות.

בניגוד לישראל משנות ה- 80 אנו עדים לעליה בתחלואה בשחפת במדינות מפותחות בשאר העולם. בשנים 1990-1993 דווחו בממוצע על קרוב ל- 4 מיליון מקרים חדשים בשנה. בשנים 2002 -1997 מעריכים כי היו יותר מ- 8 מיליון מקרים חדשים בשנה (ההערכה היא שבמדינות המתפתחות מספר החולים הפעילים גדול לפחות פי 2 מהמספר המדווח). על פי צפי ארגון הבריאות העולמי, אם תמשך המגמה הנוכחית, הרי שעד 2005 יחלו יותר מ- 10 מיליון איש במחלת השחפת.
הסיבות להופעה המחודשת של השחפת במדינות המפותחות הן:

א.הרעה במצב הסוציו כלכלי של השכבות החלשות, בו זמנית יחד עם דלדול המשאבים הייחודיים לטיפול בשחפת.

ב.ניידות אוכלוסיות כגון הגירה וכן טיולים בעולם.

ג.במספר מדינות, איידס הוא אחד הגורמים התורמים לעליית התחלואה בשחפת.

מחלת השחפת הינה מחלה חיידקית מידבקת העוברת דרך האויר 80% מהחולים הפעילים סובלים משחפת של מערכת הנשימה ורק הם יכולים להדביק אנשים אחרים. לעיתים קרובות מפיץ המחלה אינו ניתן לזיהוי, מכיון שאינו מודע להיותו חולה. בניגוד למחלות כמו שפעת, השחפת אינה מועברת בקלות. בדרך כלל יש צורך במגע ממושך עם חולה המפיץ חיידקים כדי להידבק ורק 3 מתוך 10 מגעים הדוקים יידבקו בסופו של דבר.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום