פסח והקלוריות
מזוןלמחשבה, מזון לבריאות, ומזון בכלל - חג פסח שמח וכשר, דיאטתי ונקי
חג הפסח מביא איתו את מתקפת הקלוריות עם כל הארוחות הרבות המתחילות בליל הסדר ונמשכות בכל ימי החג.
להלן מספר טיפים לתזונה נכונה ולשמירה נכונה על המשקל בפסח,יש להצמד למספר כללים אלו אשר יסייעו לנו לעבור את חג הפסח מבלי לעלות במשקל וכן מספר טיפים למחשבה טרם תכנון סעודת חג הפסח. מערכת אתר דוקטורס מאחלת לכל קוראיה וגולשיה חג אביב שמח כשר ובריא.
במצה רגילה אחת יש כ - 140 קלוריות, שווה ל - שתי פרוסות לחם.בעוגיה אחת של פסח ( קוקוס, בוטנים וכד') יש כ - 100 קלוריות.ביחידת כופתאה אחת ("קניידלך") יש כ 100 קלוריות.במנת דג ("גפילטע פיש") יש כ 250 עד 400 קלוריות, מציינת אירית פורז הדיאטנית הראשית של "שירותי בריאות כללית"
הבעיה המרכזית בחג הפסח מציינת אירית פורז הדיאטנית הראשית של "שירותי בריאות כללית", היא המצות, ההופכות לתחליף עיקרי למזון הבסיסי ביותר - הלחם. המצה התמימה למראה מכילה קלוריות רבות (כמו בשתי פרוסות לחם) ואינה משביעה כמו פרוסת לחם. בעוד מעטים נוהגים לאכול בארוחת הצהריים או הערב שש פרוסות לחם, הרי רבים עשויים לאכול מספר כזה של מצות בארוחה אחת בפסח.
המצה עלולה לגרום לעצירות או לשלשול. העצירות נובעת מאחוז המים הנמוך שבמצה בהשוואה ללחם. לכן מומלץ לשתות הרבה מים או נוזלים אחרים בעת אכילת המצות.
כמו כן קיימים מוקשים קלוריים נוספים כגון: כופתאות "קניידלך" המכילות כ 100 קלוריות ליחידה אחת וכן מנת דג "גיפלטפיש" המסורתי המכיל כ 250 עד 400 קלוריות בממוצע. להלן מספר טיפים לתזונה נכונה ולשמירה נכונה על המשקל בפסח, המומלצים על ידי אירית פורז הדיאטנית הראשית של "שירותי בריאות כללית":
* לא לשבור את הדיאטה ולא להתיר כל רסן. ניתן לאכול ממאכלי החג גם באופן מבוקר.
* לצמצם ככל הניתן בצריכת המצות ולא להתייחס אליהן כאל תוספת הכרחית לארוחה.
* להקפיד על שתייה מרובה - לפחות שבע-שמונה כוסות מים או נוזלים דיאטטיים ביום.
* להימנע מצריכות חטיפים בין הארוחות ובעיקר להתרחק ממתקי הפסח.
* להעדיף יין רוזה (95 קלוריות לכוס) על פני יין אדום מתוק (170 קלוריות לכוס).
* להקפיד על צריכה רבה של ירקות , במקום מאכלים עתירי אנרגיה.
* בארוחה בשרית מומלץ להימנע ממאכלים מטוגנים.
* העדיפו דגים דלי שומן (מקרל, סלומון, סול, טונה) על פני דגים עתירי שומן (אמנון, נסיכת הנילוס, פורל).
כמו כן מומלץ לבחור בדג שמשקלו נמוך משום שהוא מכיל פחות שומן, לדוגמא: קרפיון שמשקלו עד 300
גר'.
* להימנע מתוספות כלשהן במרק, למעט ירקות מבושלים.
* להגביל את מספר "ארוחות השחיתות" המתקיימות בחג ולהשתתף רק בהכרחיות שבהן.
* לנצל את הימים המתאימים לטיפולים משפחתיים בחיק הטבע או לפעילות ספורטיבית.
כ-50% מהתפריט היומי המומלץ מורכב מפחמימות שהעיקר בהן מוגדרים כחמץ. ד"ר שרה קפלן, הדיאטנית הראשית של קופת חולים מאוחדת אומרת כי בפסח אנו מחפשים תחליפים אשר עלולים לגרום לנו להעלות במשקל.
חמישה מיני הדגן: חיטה, כוסמת, שעורה, שיבולת שועל ושיפון גרגריהם, קמחם ותערובתם, שבאו עליהם מים או שנרטבו במים ושהו כדי שיעור חמוץ, אסורים באכילה או בשתיה.
לדוגמא: חצי מצה = פרוסת לחם. מכיוון שחצי מצה אינה משביעה, אנו אוכלים יותר, ויותר קלוריות, שחלקן נובע גם מצריכה מוגברת של שומנים (תלוי מה נמרח על המצה או מה נכין ממנה).
ד"ר שרה קפלן, הדיאטנית הראשית של קופת חולים מאוחדת אומרת כי מרבית מאכלי הפסח מכילים קלוריות מרובות. לדוגמא: מאכלים המכילים בוטנים (100 גר' בוטנים מכילים 603 קלוריות), ביצים (1 ביצה= 80 קלוריות), שמן (כפית שמן= 45 קלוריות ו-100 גר' שמן (חצי כוס) = 900 קלוריות).
ד"ר קפלן ממליצה להצמד למספר כללים אשר יסייעו לנו לעבור את חג הפסח מבלי לעלות במשקל:
1. הכירו בעובדה שמזונות פסח ברובם מכילים הרבה קלוריות, לכן יש ליצור גבולות. החשיבה "בחג נחגוג ואחריו נעשה דיאטה" מוטעית ביסודה, כי כך נותנים אישור לחרוג מגבולות סבירים, וכולנו יודעים כי אחרי החג לא נכנסים למשטר דיאטה, והקילוגרמים שצברנו בחג יישארו זמן רב...לכן כל כך חשוב ליצור גבולות.
2. ליל הסדר - מה עושים כאשר מתארחים / מארחים? מילת הקסם - גבולות. תמיד זכרו שאתם שומרים על משקלכם. מכל מנה בחרו רק פריט אחד. בשר או עוף, לפתן או עוגה וכד'. על השאר צריך לוותר. ואיך נשארים מנומסים? ד"ר קפלן אומרת כי בכדי לא להמצא כל הזמן ליד השולחן העמוס מכל טוב, קומו ועזרו למארחים. אל תחסכו במחמאות על אותם מזונות שאכלתם.
מה עושים למחרת ליל הסדר בו "השתוללנו" ו"זללנו"? בעיקרון יש לאכול כרגיל, אין צורך להכנס למשטר דיאטטי, הגוף ידע לווסת את המשקל לבדו. זאת בתנאי שאכן ליל הסדר היה חריג, ולאחריו לא נאבד יותר גבולות.
3. אין לחם - יש מצות - מה טוב יותר ממציה? אפשר להתחכם ולעשות מציה, דלת קלוריות. יחסית, משתי מצות, ביצה אחת (ניתן לוותר עליה), 2-3 חלבונים (לבן של ביצה), מעט מים וחלב ולטגן במעט שמן (אין צורך להטביע את המצייה בים שמן).
4. ארוחות החג - אין צורך לאכול פעמיים ביום ארוחה בשרית. אם הוזמנתם לארוחת ערב חגיגית, אכלו ארוחה קלה בצהרים או הפוך, כך תוכלו לאזן את מספר הקלוריות היומיות שלכם.
5. כלל חשוב חשוב - אל תשכחו שפסח מסמל את האביב והקיץ, הזמן שבו אנו מסירים את בגדי החורף שכיסו את גופינו ועוברים לבגדי קיץ קלילים ואם נאכל ללא גבולות נאלץ "ללבוש" את אותם מזונות על גופנו.
להלן טיפים למחשבה טרם תכנון סעודת חג הפסח, מאת טובה אברמוביץ, דיאטנית קלינית בקופת חולים לאומית
בליל הסדר, עת כולנו מסובין, מצווה לשתות 4 כוסות. אפשר יין מתוק לקידוש ואפשר גם יין חצי יבש ואף מיץ ענבים, הערך הקלורי כפול ביין המתוק מהיין היבש ומיץ הענבים ניתן לחסוך בקלוריות אם נשתה יין חצי יבש או לפחות בחלק מהארוחה. השתייה הנוספת בארוחה רצוי שתהיה דלת קלוריות, מים עם קוביות קרח,עלי מנטה ופלחי לימון בכד שקוף, יהוו בנוסף לרוויה גם קישוט צבעוני לשולחן החג.
"לחם הפסח": המצה מכילה כמות קלוריות כפולה מאשר בפרוסת לחם, המצה הטרייה הנאכלת כדרך אגב, יכולה להוסיף עוד כ- 300 קלוריות אם אכלנו 2 בארוחה, הקציבו לכם את הכמות הרצויה והשתדלו לעמוד בהחלטתכם. המצה בהיותה יבשה וקשה בעיכול יכולה לגרום לאי נוחות במערכת העיכול, מצה רטובה-קלה יותר לעכול ואנשים הרגישים, מומלץ שימעיטו במצות או יאכלו מאפה מקמח מצות או מצה שרוייה. חשוב להרבות בשתייה כדי להקל בעיכול המזון.
הבעיה הנוספת הנשמעת לעתים קרובות במהלך החג-''כרגע אכלנו-אך אנחנו לא שבעים''-גם היא נובעת מן העובדה שהמצה מאד יבשה ולכן אינה מקנה את אותה תחושת שובע כמו הלחם,וזו כמובן סיבה נוספת להרבות בשתיה כי ע''י הגדלת הנפח נגביר של תחושת השובע,ובכך נקטין את הכמויות הנאכלות.
בפסח מרבים להשתמש בשמן, קוקוס ואגוזים אשר מכפילים כמעט את ערכה הקלורי של מנת האכילה. ב- 100 גר' אגוזי פקאן 72 גר' שומן ו- 730 קלוריות, אגוזי מלך מכילים כ65- גר' שומן ו694- קלוריות וקוקוס טחון תורם כ62- גר' שומן ו638- קלוריות.
הכמויות הנ"ל שוות בערכן לכ1/3 כוס שמן! העדיפו עוגות/עוגיות ללא התוספת והשתמשו באגוזים/שקדים כחלק מתיבול הסלטים ותבשילי החג, גם טעים וגם חגיגי.
העדיפו לאפות במקום לטגן. פשטידת מצות אפויה מכילה כמחצית הקלוריות לעומת המצה המטוגנת (2 מצות+ ביצה+ 2 כפות שמן לטיגון= כ- 300 קלוריות). ירקות כשרים לפסח :העלו אותם לשולחן הארוחה כתוספת מבושלת, פשטידה וסלט, ערכם התזונתי רב אך ערכם הקלורי נמוך אם לא הוספנו הרבה שומן.
עשר המלצות איך לנקות את הבית לקראת פסח בחומרים טבעיים
מאת מרגלית שילה, מנהלת הרפואה הטבעית בקופת חולים לאומית
1.לעבוד עם כפפות ולפני שנכניס את הידיים לכפפות נמרח אותם בשמן נר הלילה.
2.הברקת רהיטים מעץ טבעי בעזרת שמן זית על מטלית ולנגב בעדינות בתנועות מאוזנות.
3.כלי כסף ונחושת נבריק עם לימון + חול.
ישנה אפשרות את כלי הכסף להבריק גם עם משחת שיניים.
4.את מזרוני השינה לאחר שאיבת האבק, נאוורר מול השמש.
5.לקבלת מראה מבריק של השטיחים, נטבול את המברשת במים ובחומץ ונבריש את השטיח.
6.אבן מהקומקום החשמלי נסיר בעזרת חומץ.
נרתיח מים מעורבבים בחומץ ונשהה כ ¼ שעה.
7.את הירוקת שעל הברזים ניתן להסיר ע"י שפשוף במלח לימון או בחומץ.
8.לניקוי מדיח הכלים והסרת האבן נכניס שתי כפות מלח לימון למכונה ונפעיל אותה. דבר זה יעיל גם לניקוי מכונת הכביסה.
9.לשטיפת הבית (ספונג'ה), מומלץ לטפטף 3-4 טיפות שמן אתרי לדלי השטיפה. אחד מהשמנים כמו: נרולי , גרניום , ברגמוט , לימון ומליסה.
10.לאחר הניקיון נכין אמבט מרגיע המהול בשמנים ארומטיים עם 2 טיפות גרניום , 2 טיפות נרולי , 1 טיפה רוז ו 1 טיפה סנדרווד , ניתן להשיג שמנים אלו בבתי טבע ובבתי מרקחת.
מערכת אתר "דוקטורס" מאחלת לכל קוראיה וגולשיה
חג שמח כשר ובריא.