מוצרי שיער הגורמים לבגרות מינית מוקדמת
שלא בידיעת ההורים, מספר מוצרים לשיער, ובמיוחד אלה המשווקים לשחורים, מכילים כמות קטנה של הורמונים היכולים להביא להתפתחות מינית מוקדמת אצל נערות.
ההוכחות לכך שמוצרי שיער המכילים אסטרוגן מביאים להתפתחות מינית מוקדמת נסיבתיות בעיקר, ועדין לא ניתן להראות ראיות חותכות לכך. ואולם אלה תומפסון, המנהלת בפועל של מחלקת הקוסמטיקה והצבעים במכון המזון והתרופות האמריקאי אומרת "אין כמות מוכרת של אסטרוגן הנחשבת לבטוחה, ושניתן לכלול אותה במוצרים הנמכרים ללא מרשם רופא".
תקנות המכון לתרופות ולמזון קובעות כי מוצרים הנמכרים ללא מרשם רופא ומכילים הורמונים הם סמים, ולכן דורשים אישור מיוחד. ואולם נראה כי קיים אזור אפור בכל הנוגע למוצרים ששווקו לפני 1994. מכון התקנים לא הגיב לבקשת הבהרה לגבי עמדתו בנושא. לפחות חמש חברות עדין מייצרות מוצרי שיער מכילי הורמונים, אמר מקור חסוי מתוך התעשייה.
בכל מדינות המערב נערות נוטות להגיע לבגרות מינית בגיל מוקדם. נוטים לתלות את האשמה לכך בכל גורם החל מתזונה משופרת ועד לזיהום סביבתי. אך נערות אפרו-אמריקניות מתפתחות אף מוקדם מבנות לבנות בגילאים דומים. כמחצית הנערות השחורות בארצות הברית מתחילות להצמיח שדיים או שיער ערווה בגיל שמונה, בהשוואה לכ 15% בקרב הנערות הלבנות. באפריקה נערות מתחילות את שלב ההתפתחות המינית מאוחר יותר, מבלי להתייחס למעמדן הסוציואקונומי.
"פלאצנטה, הורמונים או אסטרוגן"
אי ההתאמה ניתן להסברה, לפחות חלקית, על ידי שימוש מוגבר במוצרי שיער מכילי הורומונים בקרב האוכלוסייה האפריקנית אמריקנית, אומר צ'אנדרה טיווארי, ראש מחלקת אנדוקרינולוגיה ילדים במרכז הרפואי ברוק ארמי בטקסס. "אני מאמין שההופעה הנפוצה של מיניות מוגברת יכולה להימנע אם ילדים לא ישתמשו במוצרי השיער הללו", הוא אומר.
המוצרים נמכרים כשמפו או כמוצרים לטיפול עמוק בשיער יבש. התוויות בדרך כלל מצהירות כי המוצר מכיל פלאצנטה, הורמונים או "אסטרוגן", למרות שלא בכל המוצרים הטוענים לכך יש באמת חומרים פעילים. בדיקה שנעשתה בעניין מראה כי מוצרים אלה כבר לא נמכרים באירופה, אם כי ניתן להשיג אותם בכל העולם באמצעות האינטרנט.
מוצרים אלה עדין פופולריים בקרב אפריקנים אמריקנים. מחקר שפורסם מוקדם יותר השנה על ידי סו טינג לי משירותי הבריאות בסיאטל מראה כי כמעט מחצית מההורים האפריקנים אמריקנים משתמשים במוצרים אלה, וכי במרביתם גם משתמשים הילדים.
בקבוצות אתניות אחרות מדובר בפחות מ 10%. טווארי אמר גם כי הוא ערך סקר שלא פורסם בקרב 2000 בתי אב המאשש את הנתונים.
ב 1998 טווארי פרסם מחקר על נערות, כולל בנות 14 חודשים בלבד, שפתחו שדיים או שיער ערווה מספר חודשים לאחר שהתחילו להשתמש במוצרים. התסמינים התחילו להיעלם כאשר הפסיקו את השימוש. שנה קודם לכן, פרסם מחקר שהראה כי המוצרים הכילו עד 4 מ"ג של אסטרדיול בכל 100 גרם. היו גם מוצרים שהכילו שני גרם אסטרדיול בכל 100 גרם מוצר.
נספג בקלות
אין ספק שאסטרוגן נספג בקלות דרך העור, טיפול בהורמונים נעשה הרבה פעמים באמצעות פלסטרים. חשיפה לטווח הארוך למינונים כאלה יכולה להביא לבגרות מינית מוקדמת, אומר טיווארי.
מחקריו אינם היחידים המרמזים לאפשרות כזו. דיווחים מדעיים כבר משנת 1982 מתארים התפתחות מינית מוקדמת אצל ילדים לאחר טיפולי שיער, ומשחות מסוימות. טיווארי הודיע למכון התקנים האמריקאי על הבעיה ב 1994, אך אומר כי לא קיבל תגובה.
ההוכחות כי אסטרוגן במוצרי שיער מביא לבגרות מינית מוקדמת עדין מוגבלות. יש יותר מידי חומרים חשודים שבהם ניתן לתלות את האשמה גם ללא מחקרים נוספים.
"אף אחד לא נחשף לכימיקל יחיד ובודד, אלא לתערובת של כימיקלים רבים" אומרת ג'וליה ברודי, ראש מרכז האביב הדומם המסצ'וסטס, ארגון ללא מטרות רווח שבוחן את הסביבה ובריאות האישה. "יש עלייה גוברת במודעות לכך שהורמונים ורכיבים פעילים קיימים במוצרי קוסמטיקה."