תזונת התינוק עלולה להוביל לסוכרת - תכנות מטבולי

(0)
לדרג

דיאטה עשירה בפחמימות משנה את התאים ומביאה לעודף ייצור של אינסולין

מאת: דיאטה עשירה בפחמימות משנה את התאים ומביאה לעודף ייצור של אינסולין

צריכת חלב עשיר בפחמימות במהלך השבועות הראשונים שלאחר הלידה יוצרת שינויים בתאים בלבלב, ומובילה לייצור יתר של אינסולין ולהתפתחות עודף משקל בבגרות, נמצא במחקר עם חולדות.

יתר על כן, "התכנות המטאבולי" עובר גם לדור הבא. צאצאים של חולדות שקיבלו תזונה עתירת פחמימות פיתחו רמות אינסולין גבוהות (HIL) ועודף משקל ללא שנוי תזונתי.
ד"ר מייקל פטל, פרופסור לביוכימיה ועורך המחקר, הציג את התוצאות בכינוס לביולוגיה ניסויית.

"אנחנו תמיד מתבוננים במה שקור המאוחר בחיים. אולי כדאי שנתחיל להסתכל על התפקיד שממלא התכנות המטאבולי המוקדם" הוא אומר.

"תוצאות המחקר הזה המבוססות על מודל חולדות שקיבלו דיאטה עתירת פחמימות, מראה שהמזון שתינוקות מקבלים יכולים לתרום לתכנות המטאבולי, ולהביא למחלות בבגרות כמו השמנה וסוכרת" אומר פטל.
"יותר מידי מזון לתינוקות ותוספת של מזונות גמילה כמו דגנים, פירות ומיצים העשירים בפחמימות יכולים להיות האשמים האמיתיים".

תכנות מטאבולי, הנקרא גם דפוס תזונתי הוא לא תופעה חדשה. מחקרים שעסקו בתזונה לקויה אצל אמהות, הראו שהתינוקות הנולדים בתת משקל נמצאים בסכנה מתמדת לחלות במחלות כרוניות כמבוגרים, והביאו להגברת המודעות הציבורית לגבי תזונה נאותה בזמן ההריון. מספר מחקרים על בעלי חיים הראו כי מחסור בחלבון האימהי או הגבלה קלורית ותזונה לקויה מיד לאחר הלידה מביא לתוצאות לטווח הארוך על מחלות בבגרות.

"הסימנים המטאבוליים נקבעים בתגובה לדיאטה עתירת פחמימות, המביאה לשינויים קבועים ברמה המולקולרית במודל העכברים" אומר פטל. "הטיפוס העשיר בפחמימות מועבר מתא לתא, ויבוא לידי ביטוי כל החיים, ואף יעבור לדורות הבאים."

פטל ועמיתיו היו הראשונים ליצור את הרכב הדיאטה, אחוז הפחמימות והשומן תוך שימור המהות, על מנת לחקור את התכנות המטאבולי. חלב הנוצר על ידי החולדה האם מורכב מ 8% פחמימות, 68% שומן ו 24% חלבון. החלב המעובד שקיבלו גורי החולדות במהלך המחקר כלל 56% פחמימות, 20% שומן ו 24% חלבון.

החולדות הונקו בהתחלה עד לגיל 24 יום, תקופת הינקות המקובלת, כשגורי חולדות קיבלו את התערובת הייחודית. קבוצת ביקורת ינקה חלב חולדות רגיל.

הגורים שקיבלו תערובת עשירה בפחמימות פיתחו רמות אינסולין גבוהות בתוך 24 שעות, ורמות אלה נותרו גם בבגרות, גם לאחר שהחולדות נגמלו ועברו לאוכל לחולדות. החוקרים מצאו שינוים בדרך של האינסולין מהלבלב, שהעלות את הפרפרואינסולין, המקדם של האינסולין עצמו. בגיל חודשיים, החולדות שקיבלו את התערובת העשירה בפחמימות התחילו להשמין, ופיתחו עודף משקל.
מה שקרה עם צאצאי החולדות, מאידך, היה לא צפוי.

הדור השני של החולדות עתירות הפחמימות פיתח עלייה ברמות האינסולין גם מבלי שקיבל את התזונה העשירה בפחמימות, והפכו לשמנים בגיל מבוגר. רק נקבות עתירות פחמימות מעבירות את הנטייה לצאצא, אומר פטל.
מצב מקביל קיים גם בעודף הזנה של תינוקות אנושיים הוא מציין.

"תינוקות שקיבלו פורמולה בשנות החמישים והשישים, פיתחו עודף משקל כמבוגרים, ויכול להיות שהעבירו את הנטייה לילדיהם. בהנקה האם מפיקה את הכמות המתאימה של חלב באופן טבעי. בהזנה על ידי פורמולה הנטייה היא לגמור את הבקבוק, ויכול להיות שמדובר בעודף הזנה" אומר פטל.
"ברור מהמחקרים שלנו עם החולדות, שהרכב המזון וזמן ההאכלה קובעים את התנאים הפתולוגיים אצל מבוגרים, ומחקים את המחלות המטאבוליות הבולטות אצל בני אדם כמו עודף משקל וסוכרת מסוג 2."

התחום החדש של תכנות מטאבולי מאפשר דרך נוספת לבחון את התפתחות המחלות הכרוניות בבגרות, הוא מציין. המטרה לטווח הארוך היא לקבוע את המנגנונים הגורמים למצב של עודף אינסולין, ואילו גורמים באם גורמים להעברת הנטייה לצאצאים.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום