חיים ארוכים בדיאטה מתואמת DNA
אפשר להחליף את התפוח ליום במרכיבים מולקולריים וחומצות אמיניות כדי למנוע מחלות, הודות להתמקדות חדשה של מחקר גנטי: נוטריגנומיקה
נוטריגנומיקה בוחנת את השפעת התזונה ברמה המולקולרית הגנטית. תשכחו מהמנה היומית המומלצת של מזון, אותם קווים מנחים שנועדו לכלל האוכלוסייה. המחקר הגנטי החדש מספק דיאטה מותאמת אישית למרכיבים הגנטיים שלך.
המדע בוחן את היחסים סין תזונה לחילוף חומרים מזה זמן רב. מדוע אנשים מסוימים יכולים להינות מדיאטות עתירות שומן ובכל זאת לא לפתח מחלת לב? מדוע אנשים השומרים על דיאטה נמוכה בשומן מפתחים בעיית כולסטרול?
היום, בעקבות פרוייקט הגנום האנושי, מדענים מצויידים בכלים לענות על שאלות אלה, ולתוצאות יהיה השפעות מרחיקות לכת על הבריאות.
למעשה, זהו תחום כל כך מבטיח, שמוסדות להשכלה גבוה יוצרות עבורו תקן מיוחד. ד"ר מוחמד ראפי באוניברסיטת רטגרס פועל להקמת מעבדה ומצוות מחקר שיבחן את נושא הדיאטות והסרטן. זהו פרוייקט לטווח ארוך, אבל ניתן יהיה להשתמש בחלק מהתוצאות כבר בעתיד הקרוב.
"אני מאמין שבעוד חמש שנים בדיקת דם פשוטה תקבע את הרגישות האישית למחלות לב" אומרת ד"ר ננסי פוג ג'ונסון, שהיתה שותפה עם אלכס מרולי לטביעת המונח נוטריגנומיקה.
מכשירי כף יד כבר קיימים לניתוח DNA כבר קיימים, ויוכלו לשמש גם לאבחון הרגישות למחלות לב.
יתר על כן, נוטריגנומיקה תאפשר התאמה של המידע עם מזון ומרכיבי המזון, כך שתוצאות הבריאות כבר ישפיעו.
ההנחה היא שמזונות שליליים כמו שומן רווי יוחלפו במזון חיובי יותר, המעודד פירוק של הכולסטרול. אכילת סובין במקום עוגת גבינה, למשל. אין צורך במיליוני דולרים כדי להגיע למסקנה הזו, אבל מדע התזונה עדין מגשש את דרכו באפילה ולא ברור אילו מזונות מגיבים בגוף ברמה המולקולרית. נוטריגנומיקה תדליק את הפנסים התזונתיים.
בעוד דיאטה תותאם ל DNA בצורה כללית, לגנטיקה יהיה תפקיד באיתור המדוייק של הטיפול הרפואי המונע.
מדובר ככל הנראה בשנות דור, אבל פוג ג'ונסון אומרת שבסופו של דבר נוטריגנומיקה תצליח לגלות דיאטות המונעות או מעכבות את התפרצות המחלות הקטלניות ביותר היום, כמו סרטן, וגם מחלות כמו אלצהיימר.
התחילו מגעים עם חברות מסחריות על מנת לנצל את הפוטנציאל המסחרי של המחקר. חברה אחת, מעבדות גלילאו, נמצאת בדיונים עם יצרני המזון על מנת להביא את המוצרים למדף.
גלילאו מתמחים בכשל באנרגיית התא בחילוף החומרים, שמוביל למחלות כמו שבץ, התקף לב, דלקות וסוכרת. החברה אומרת שמדובר בכמה מרכיבים שיוכלו למנוע או לעכב את התפרצות המחלות.
"גלילאו בעצם מתרגמים את המחקר לגישות מבוססות מוצרים, ויוצרים מוצרים שימנעו (או יעכבו) מחלות לב" אומר ד"ר סקאר בודופאלי, סגן נשיא מחלקת פיתוח בגלילאו.
בודופאלי גם אומר שהתחום ימלא תפקיד חשוב בבטיחות המזון, ויאפשר בחינה של השפעתם של מרכיבי מזון שונים.
"למשל חומצות שומן טרנסיות: לפני 10-15 שנה חברות המזון אמרו שחומצות השומן אינן מהוות בעיה ואין להן השפעה שלילית על הבריאות" הוא אומר. "היום (הסיכונים) ברורים מאוד, ואיגוד הלב האמריקאי הוציא נייר עמדה שדורש כי החומצות יסומנו בצורה ברורה משום שהן מגבירות את הסיכון לעיבוי העורקים. גנומיקה היא טכניקה חשובה להבנת ההשפעה של המוצרים על בריאות הציבור".
מדובר בנושא מורכב מאוד, ויש לבחון בו סוגיות משמעותיות.
ביטוח הוא אחת מהן. מה יהיו השלכות הביטוח האישי אם התגלתה נטייה למחלות לב? האם יהיה בכוח חברת הביטוח לדרוש פיצוי אם לא נשמרה דיאטה קפדנית?
הסוגיות האלה, שעדין לא נפתרו, עוד יגיעו לבית המשפט. קל יותר לסמוך על העובדה שבעתיד הדיאטה האישית תסתמך על הגנטיקה האישית, ושכל התפוחים שאנו זקוקים להם יגיעו בצורה של חומצות אמיניות.