דמעות וזיעה מרחיקות חיידקים
חומרים אנטי בקטריאליים טבעיים מונעים מחיידקים את העוצמה המספרית שלהם.
רכיב טבעי של ההפרשות הגופניות מונע מחיידקים להתפתח ולהתרבות לעלים מוצקים העמידים בפני תרופות, כך עולה ממחקר חדש. תרופות המחקות את החלבון יכולות להרעיב זיהומים עד שייכנעו.
"דפים חיים" (biofilm), התרכזות של חיידקים למשטחים עמידים, מהווים בעיה רפואית של ממש. הדפים הללו עמידים לאנטיביוטיקה, ויכולים להביא לזיהומים קטלניים בריאות של חולי CF.
חלבון הנקרא לקטופרין ונמצא בדמעות, נזלת וחלב אדם מונע מהחיידקים להתקבץ, אומר פרדיפ סינג ועמיתיו באוניברסיטת איווה. החלבון יכול לסייע לשמור על ריאות בריאות וללא הביופילם, אומר סינג. "בכל משטח אנושי רגיש, אפשר למצוא לקטופרין."
"זה רעיון מרגש" אומר תומס גנץ, החוקר הגנת חיידקים באוניברסיטת קליפורניה. למרות שלקטופרין ידוע כלוחם בזיהומים, לא היה ברור מדוע ההפרשות מכילות רמות כל כך גבוהות שלו.
החלבון מסיר שרידים של ברזל, מסביר גנץ, ומונע מהחיידקים את רכיב המזון העיקרי שלהם. בעומדם מול מחסור, הם "עוזבים את הביופילם, ועוברים לחפש שדה מרעה טוב יותר" אומר סינג.
ואכן, חיידקים שטופלו בעשירית מכמות הלקטופרין המצויה בריאות פנו לחפש קרקע פורייה יותר. "הם הסתובבו ללא מטרה מסביב למשטח" אומר סינג.
על משטחי זכוכית הצוות גידל Pseudomonas aeruginosa המתפתחת בריאות של חולי סיסטיק פיברוזיס. כשהניחו להם לנפשם החיידקים התרבו לעמודים המכילים מיליוני חיידקים בתוך שבוע.
חקר הדפים
סינג לא הבין מדוע ריאות של חולי CF אינן מוגנות על ידי לקטופרין טבעי. ייתכן שזיהומים מוקדמים יותר הרסו את התאים המצפים את הריאות, הוא משער, וכך הפחיתו את היכולת לייצר את החלבון המגן.
השפעת הלקטופרין על החיידקים מראה על דרכים חדשות לחיסול זיהומי ביופילם עקשניים: על ידי הרעבה. "אולי הנקודה החלשה של הביופילם היא ההגבלה של התזונה" אומר גנץ. עד כה, מחקרים רבים התמקדו על חסימת הסמנים הכימיים שהתיישבות החיידקים היתה משתמשת בהם לצורך תקשורת.
שתלים רפואיים או פצעים יכולים להיות מרוססים בלקטופרין או תרופה אחרת הסופגת ברזל, מניח סינג, על מנת למנוע מביופילם להיווצר. חולי CF יכולים לשאוף תרופה שכזו.
לחוקרים עדין לא ברור מה הופך את הביופילם לכל כך עמיד בפני אנטיביוטיקה ומנגנוני החיסון הטבעיים. המעטה הדביק שהם מפרישים עשוי להגן עליהם חלקית, וייתכן גם שהחיידקים עוברים לתהליך אחר של חילוף חומרים שאנטיביוטיקה לא משפיעה עליו.