קינוח בריא: אפרסקים מועשרים בפיטו כימיקלים
קינוח העשוי מפירות עסיסיים בריאים יותר ממה שאנו מכירים, מגוון חדש המאפשר רמות טובות יותר של סותרי חמצון נגד סרטן, ופיטו כימיקלים נוספים שיאפיינו זני פירות בשנים הקרובות, כך מקווים בתחנת המחקר לניסויים חקלאיים בטקסס.
"המגמה היא לפתח זנים שיש בהם יותר יתרונות בריאותיים, משום שהציבור הופך ליותר מודע מבחינה בריאותית, ומקבל החלטות על סמך זאת" אומר ד"ר דיוויד בירן, חוקר בתחנת הנסיונות המגדל אפרסקים שונים כבר 20 שנה. "לפני עשרים שנה הדגש היה על גודל ויופי. זה עדין חשוב, אבל היום אנחנו מנסים לבדוק גם איכות, ומנסים לפתח אפרסקים בעלי יתרונות בריאותיים טובים יותר".
לאפרסקים כבר יש רמות גבוהות של פיטו כימיקלים מסוימים. התוצאות הראשונות מניסיון שערכו בירן וד"ר לואיס סיסנרוס-סוואלוס, טכנולו מזון בתחנת הנסיונות, הראו כי לאפרסקים יש פעולה סותרת חמצון מצויינת, פעולה אנטי-חיידקית מסוימת, פוטנציאל לשימוש כצבע מאכל טבעי, ופעולה מעכבת גידולים.
"אנחנו מכינים את הקרקע על מנת שנוכל להראות שלאפרסקים יש באמת יתרונות בריאותיים" אומר בירן. "הצעד הראשון הוא להבין מה עושים הפיטו כימיקלים, ולוודא שהם עושים משהו מועיל כך שנוכל להגביר את מידת היעילות.
"יש הרבה עבודה מעשית בתחום הזה, על מנת להגביר את היתרונות הבריאותיים ואת הטעם, כמו גם להאריך את תקופת ההסתגלות" אומר בירן.
מחקר אפרסקים ישתלם רק אם יועיל למגדלים ולצרכנים כאחד.
בארצות הברית הצריכה הממוצעת של אפרסק עומדת על כחמישה ק"ג בשנה, ויותר ממחצית התצרוכת נעשית בפירות טריים כמו אלה הגדלים בטקסס.
ואולם פיתוח זני אפרסקים לא נועד לחסרי הסבלנות. למעשה, בירן מכוון לשלושה זנים חדשים השנה, כלומר זנים שיוכלו להגיע למרכולים ב 2005, תוצאה של 10-15 שנות ניסויים.
הזנים המקובלים היום בארצות הברית פותחו על ידי בירן על מנת לסייע למגדלים הטקסנים לעמוד בדרישות השוק או במזג האוויר.
בירן בילה את הקריירה שלו בשאיפה לאפשר למגדלים בטקסס לבחור ממגוון זנים שיתאימו לאיזורים שונים בהם לא קיימות שעות הקור הנדרשות לגידול האפרסק.
חובבי האפרסקים קוראים לזה קרה. האפרסקים מגיעים מסין, שם קר למדי, בוודאי קר יותר ולאורך זמן בהשוואה לדרום ארצות הברית.
עצי האפרסק התפתחו באזורים צפוניים, ולכן זקוקים לפחות ל 650 (כחודש) שעות של טמפרטורות קרירות על מנת שיוכלו לפרוח ולהניב פירות.
"מה שעשינו זה לפתח זנים שלא צריכים כל כך הרבה קור, על מנת להגדיל את האזורים בהם ניתן לגדל אפרסקים" אומר בירן, שהזנים שפיתח מתמודדים עם קרה בינונית (350-550 שעות) או קרה נמוכה (פחות מ 350 שעות), המתאימים יותר למזג האוויר בטקסס.