דבש נלחם בכולסטרול
דבש נלחם בכולסטרול לא פחות מפירות וירקות
אתה לא אוהב תרד? נסה דבש. הוא מכיל בערך את אותה רמה של סותרי חמצון לוחמי פלאק כמו המאסה הירקרקה.
על פי מחקר שהוצג בפני האגודה האמריקאית לכימיה, האגודה המדעית הגדולה בעולם, טווח סותרי החמצון בדבש ניתן להשוואה עם זה המצוי בתפוחים, בננות, תפוזים ותותי שדה.
מחקר בן חמישה שבועות שדגם דם מ 25 גברים בגילאים 18-68 מראה ששתייה של תמיסת דבש ומים, בריכוז של 4 כפות בחצי ליטר משפר את רמת סותרי החמצון בדם. ד"ר ניקי אנגסת מאוניברסיטת אילינוי באורבנה שמפיין, שערכה את המחקר, אומרת שמשמעות הדבר היא שיכול להיות שלדבש יש תכונות להגנה מפני מחלת לב.
"נראה שלדבש יש השפעה מגוננת קלה" אומרת אנגסת. היא מוסיפה, יחד עם זאת, שאין לראות בכך הצדקה להפסיק לאכול פירות וירקות.
למרות שידוע מזה זמן מה שבדבש יש רמות מסוימות של סותרי חמצון, כשבדבש כהה בדרך כלל יש את הרמות הגבוהות ביותר, זהו המחקר הראשון הבוחן את יעילות הדבש על דם אנושי.
מחקר שנערך במעבדה של אנגסת, שקדם למחקר הנוכחי, הראה כי ככל שהדבש כהה יותר, יש לו סיכוי טוב יותר להעלות את רמות סותרי החמצון בדם. הדבש שנבחן (על פי סדר מבהיר לכהה) כלל סוגים שונים של התוצרת המקומית ודבש ממקורות שונים.
קבוצת המחקר נמצאת היום בעיצומו של מחקר בן 12 שבועות הנערך על ארנבות על מנת לקבוע אם לדבש יש אפקט מעכב כנגד טרשת עורקים, צורה של מחלת לב המוכרת כמקשה את העורקים, סיבת המוות המובילה בארצות הברית. ד"ר אנגסת מצפה שהתוצאות מניסוי הארנבות יהיו "דרמטיות" יותר בהשוואה לניסוי הקצר יותר שנעשה בדם אנושי.
על מנת להגיע לרמת סותרי החמצון מדבש, אליה ניתן היה להגיע על ידי צריכת פירות וירקות, צריך לאכול דבש בכמות זהה ביחס למשקל הגוף, אומרת אנגסת. היות שיש בכך כמות מוגזמת, היא ממליצה "לשלב יותר דבש במקומות בהם בדרך כלל משתמשים בממתיק כלשהו, כמו סוכר ".
קבוצת המחקר של ד"ר אנגסת משתפת פעולה עם מדענים באוניברסיטת אילינוי בשיקגו על מנת להעריך את יכולת הדבש לעכב חיידקים פתוגניים אוראליים כמו סטרפטוקוקים, הגורמים לחורים בשיניים.
"מספר סוגים של דבש יכולים להגן מפני חיידקים כאלה" אומרת אנגסת. "דבש מרווה ודבש Tupelo, הם שניים מסוגי הדבש שנבדקו שהיו בעלי ההשפעה המעכבת החזקה ביותר." שני הסוגים נמצאים באמצע הטווח בין דבש בהיר לדבש כהה.
המחקר על האטת פעילות החיידקים עדין מתרחש, והתוצאות ראשוניות מאוד, אומרת אנגסת.
קבוצת המחקר בוחנת גם את רמת סותרי החמצון ביין שנעשה מדבש, המכונה שיכר. "אפשר להשוות אותו ליין לבן מבחינת האיכות סותרת החמצון שלו, אבל הוא לא מתקרב ליין אדום" אומרת אנגסת.