שאריות אוכל קרות נגד סרטן
תפוח אדמה קר, שעועית אפויה, אורז ודייסה אולי לא נשמעים מעוררי תיאבון במיוחד, אבל הם יכולים להיות הדבר המתאים להילחם בסרטן.
מדענים גילו שייתכן שלעמילן גבישי שאינו ניתן לעיכול המצוי בסוגים כאלה של מזון קר יש תכונות מגינות.
במשך שנים האמינו שאכילת תזונה עשירה בסיבים יכולה להפחית את הסיכויים לסרטן המעי.
ואולם מדען מוביל טוען שזוהי הנחה מוטעית הנובעת מהעובדה שסרטן המעי מופיע בתדירות נמוכה באפריקה, בה סיבים מהווים חלק ניכר מהתזונה המקומית.
פרופסור ג'ון בורן, בהרצאתו בפסטיבל המדע של האגודה הבריטית למדע, טען שהמפתח האמיתי נעוץ בכמות העמילן הגבישי המצוי במזון, למשל בבטטה.
תגובה
בדיקות מעבדה הראו שפחמימות מהסוג הזה מתרכבות עם חיידקים במעי התחתון ויוצרות חומר המשפיע על פעולת הגנים הידועים כקשורים לסרטן המעי.
ואולם המזון חייב להיאכל קר על מנת להגיע למלוא ההשפעה שכן חימום המזון משנה את מבנה החומר, והופך אותו לחסר תועלת כגורם אנטי-סרטני.
פרופסור בורן אומר: "אני מדבר על כל מה שמכיל פחמימות שאינו חם. מזון חם יהיה בכל מקרה פחות יעיל".
לדעתו האמונה שדיאטות עתירות סיבים מסייעות למנוע סרטן מעי היא דוגמא למצב בו המומחים מגיעים למסקנות מוטעות.
"עובדה היא שאנחנו מוצאים את עצמנו רצים במסלול הזה ללא הוכחות, רודפים אחרי הרוח" הוא אומר. "מרבית הדיאטות עתירות הסיבים הן גם עתירות פחמימות".
השפעת האספירין
פרופסור בורן חקר גם את השפעת האספירין על סרטן המעי.
ממצאים מוקדמים והוכחות מדגמיות מראים שמשכך הכאבים הנוצר מעץ הערבה יכול להילחם במחלה.
ייתכן שהדבר קשור לחומר המכונה סליציליקט שהצמחים משתמשים בו על מנת להגן על עצמם מפני מחלות על ידי חיסול תאים מבוקר.
דיאטות מודרניות מחמיצות את החומרים הללו, שכן צמחים מתורבתים לא הורשו לפתח מחלות, ולכן לא הפיקו סליציליקט.
פרופסור בורן עומד בראש מחקר הממומן על ידי הקרן לחקר הסרטן בבריטניה, מחקר שנועד לבדוק אם אספירין או עמילן בלתי ניתן לעיכול יכולים לסייע לאנשים הסובלים מרגישות תורשתית לסרטן.