זכרים מהירים יותר, אבל האם באמת כדאי להמר תמיד על הסוס?

(0)
לדרג

האם לאסי הגיעה רק למקום השני בתחרות שנערכה בעמק? כמה מהר יכול היה רוסיננטה, סוסו של דון קיחוטה לרוץ? גברים מוכרים כאצנים מהירים יותר מנשים. האם ניתן לייחס את אותה הנחה לגבי הבדלים בין המינים גם על כלבים וסוסים?

רקע
לא קשה להבין מדוע הגיעו להנחה הזו. סיר רוג'ר בניסטר היה הראשון שהגיע לתוצאה של 1.6 ק"מ בפחות מארבע דקות ב 1954. 48 שנים לאחר מכן עמד השיא לגברים על 3:43.13, כשהשיא העולמי לנשים עומד על 4:12.56. מארגני המרוצים הבחינו כי למרות שאישה יכולה להיות מהירה מגבר, ההבדלים בין המינים בולטים במעבר מרמת החובבים לרמת המקצוענים.
סטנדרטים תחרותיים שוויוניים יותר בממלכת החיות. מירוצים חופשיים ומירוצי רתמה מחולקים בדרך כלל על פי מין. ואולם סוסות נקבות היו המנצחות הבלתי מעורערות בכמה אירועים, כמו הדרבי בקנטקי, מרוצי גביע ברידר ואחרים. היות שסוסות נכנסות למעגל המנצחים, תהה החוקר אם מדובר בהבדל קבוע בין המינים, וכיצד יש פערים גדולים כל כך בהשוואה לבני אדם. המחקר התרחב לבדיקת הבדלים בין המינים אצל כלבים. בשונה ממרוצי סוסים ובני אדם, מרוצי כלבים לא מופרדים על ידי מין, ומכאן ניתן להבין שבעלי הכלבים לא רואים הבדלים ביכולת של הכלבים.
בכל הנוגע ליכולת הריצה של זכרים ונקבות, נשאלת השאלה אם יש משתנים פיזיולוגיים המשפעים על היכולת האתלטית. בבני אדם ובחיות, היכולת האירובית המקסימלית, כשהגוף מגיע למקסימום צריכת החמצן והפקת האנרגיה, משמשת כמדד לבדיקת יכולת סיבולת ריצה. המדד גבוה בצורה משמעותית אצל גברים בהשוואה לנשים, גם כאשר לוקחים בחשבון את מסת הגוף. ההבדלים נובעים מההרכב האתלטי יותר של גוף הגבר (אחוזי שומן ביחס לרקמות רזות), גודל הלב, נפח הדם, וריכוז ההמוגלובין. בכל משקל נתון, לגברים יש יותר רקמות רזות ופחות שומן. לגברים יש גם לב גדול יותר ותשומה גדולה יותר של הלב (ליטר לדקה) בהשוואה לנשים.
הבדלים בצורה בין המינים מתרחשת גם בסוסים ובכלבים. הזכרים בדרך כלל גבוהים וכבדים יותר. הרכב הגוף נבחן לעיתים רחוקות, אם כי באופן אובייקטיבי מרבית בעלי הסוסים מרגישים שהזכרים שריריים יותר בהשוואה לנקבות. השוואות מבוססות מין של גודל הלב, נפח הדם וריכוז ההמוגלובין לא פורסמו. יתר על כן, הגורמים המגבילים את היכולת האירובית אצל הסוס מופיעים כנראה בריאות, ולא במערכת הלב כמו בני אדם. לפיכך, חסרות הוכחות לגבי הבדלים בין המינים בכלבים ובסוסים. ולמרות זאת, סוסות מתחרות לעיתים רחוקות בלבד בסוסים.

המחקר
נתונים נאספו ממספר מקורות:
· מרוצים גזעיים: נאספו נתונים מטופס המרוצים היומי ממאי ועד לאוגוסט 2001. השתמשו במסלולי מרוצים בשלוש מדינות, על מנת לנתח את נתוני המנצחים, ולקבוע את ממוצע המהירות (מסה/מהירות) של המנצח. המרוצים חולקו לשתי קטגוריות: מייל או פחות (1.609 ק"מ), או מעל למייל אחד. בסך הכל נותחו 330 מרוצים.
· סוסים רגילים: נאספו נתונים משמונה מסלולים בצפון אמריקה, כולם באורך מייל אחד. המשתנים ששוקללו היו: המסלול, זמן השיא, הקטגוריה של המחזיק בשיא, גיל המנצח, מין המנצח. נעשה חישוב של המהירות הממוצעת, בהשוואה לשיא. נבחנו 191 רשומות.
· כלבים: נתונים נלקחו מרשומות שעודכנו על ידי מסלול המרוצים באיווה. כל המרוצים היו במסלולים של 503 מ', או 603 מק. על מנת שלא להתעלם מההבדלים במרחק, חושבו הנתונים בנפרד עבור כל מרחק. שוקללו הנתונים לגבי חודש בשנה, גזע, משקל, גיל ומין. בסך הכל נבדקו 169 מרוצים.

תוצאות
בחינה של המירוצים עצמם הראתה השפעה קטנה אך משמעותית של המין על מהירות המירוץ. בסוסים גזעיים ובסוסים רגילים מקבוצת ה pacers, אך לא בכלבים ובסוסים רגילים מקבוצת ה trotters. בהשוואה לפער של 10% בשיאי המהירות בין גברים לנשים, ההבדלים בבעלי החיים קטנים, ואינם עולים על 1.2%.
ההבדל הקטן בין זכרים לנקבות מתאים להיעדר ההוכחות על הבדלים פיזיולוגיים בין המינים. למרות שההבדל בין הסוסים ניכר לעין, ההבדל שעמד על אחוז אחד יכול להיות מוסבר בשיטות אימון שונות, או גורמים פסיכולוגיים כמו גם גורמים פיזיולוגיים. נהוג לאמן סוסות בצורה פחות אינטנסיבית מסוסים, ומאמנים לא אוהבים להכניס סוסות למרוצים מעורבים. מרוצי כלבים הם מעורבים.

מסקנות
בהתחשב בהתפתחות הסוס כחיה נטרפת, ובאבות הכלבים כחיות טורפות, כששניהם תלויים ביכולת הריצה, מפתה להניח שהברירה הטבעית פעלה על יכולת הריצה של הזכרים והנקבות בשני המינים הללו. לעומת זאת, הוכחות גיאולוגיות מראות שאבות האדם היו יוצרי כלים, וייתכן שהיו להם מטלות תלויות מין לפחות לפני מליון שנה, מה שעשוי היה להפחית את חשיבות יכולת הריצה בנשים. הניתוח הזה הוא ספקולטיבי במהותו, ובכל זאת ברור שבני אדם זיווגו סוסים וכלבים למטרות מהירות במהלך מאות השנים האחרונות, ואילו בני אדם לא עשו בחירה של בני זוג בהתבסס על יכולת הריצה שלהם.
לסיכום, למרות שסוסים וכלבים זכרים מחזיקים ביתרון מהירות קל על פני הנקבות, ההבדלים מופיעים בסדר גודל קטן בהרבה מזה הקיים בין גברים לנשים (אחוז אחד לעומת 10 אחוזים). גורמים שאינם הבדלים פיזיולוגיים יכולים להסביר את ההפרדה בין המינים במרוצי סוסים.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום