פרס נובל 2002 ברפואה למומחים גנטיים

(0)
לדרג

חוקר אמריקאי ושנים בריטיים יקבלו השנה פרס נובל לרפואה עבור תגליתם כיצד גנים מווסתים את תהליכי הגדילה והעיבוד של התאבדות תאים מתוכנתים. הממצאים מאירים באור חדש את תהליכי ההתפתחות של מחלות רבות, כולל איידס ושבץ.
הבריטים, סידני ברנר בן 75, ג'ון סולסטון בן 60, והאמריקאי רוברט הורביץ בן 55 יחלקו את כספי הפרס, כמליון דולר.
בעבודה על תולעים זעירות, הזוכים זיהו גנים חשובים המווסתים את התפתחות האיבר ואת מות התאים המתוכנת, תהליך הכרחי למניעת עודף של תאים. טיפולי סרטן רבים מכוונים היום לעידוד מוות תאים על מנת לחסל את תאי הסרטן.
ברנר, פרופסור במרכז ללימודי הביולוגיה בלה-יולה, קליפורניה, גם ייסד את המרכז למדעים המולקולריים באוניברסיטת ברקלי. הוא הראה כי התולעת הזעירה והשקופה C אלגנס שימשה את המחקר לגבי התפתחות התאים והאברים. המחקר שלו "היווה את הבסיס לפרס השנה" אומרים בוועדת הפרס.
ברנר גם הדגים כי כימיקל יכול לייצר מוטציות גנטיות בתולעת, ולאפשר למוטציות אחרות להיקשר להשפעות ספציפיות על התפתחות האיברים.
סולסטון, ממרכז סנגר בקיימברידג' באנגליה גילה כי תאים מסוימים בתולעת המתפתחת נועדו למות על ידי תכנון מות התאים. הוא מתאר את הצעדים הניכרים לעין בתהליך מות התאים, והדגים את המוטציות הראשונות של הגנים הלוקחות חלק בתהליך, אמרה הוועדה.
הורביץ, מ- MIT זיהה את שני "גני המוות" בתולעים והראה כי לבני אדם יש גן דומה לאחד מהם, נאמר בוועדה. מדענים היום יודעים שמרבית הגנים השולטים במות התאים בתולעים, מצויים בהקבלות אלה ואחרות גם בבני אדם.
מידע לגבי תכנות מות התאים סייע למדענים להבין כיצד וירוסים וחיידקים פולשים לתאים אנושיים. במקרים של איידס, שבץ והתקף לב, תאים אובדים בגלל מוות מוגבר של תאים. במחלות אחרות, כמו סרטן, מות התאים מופחת, ומביא להישרדות של תאים שאמורים היו למות.
הפרס לרפואה פתח את שבוע פרסי הנובל שיגיע לשיאו ביום שישי, עם חלוקת פרס השלום היוקרתי.
וועדת הפרס מקבלת את ההחלטות בחשאיות גמורה, והמועמדים לא נחשפים מזה חמישים שנה.
אלפרד נובל, תעשיין שוודי וממציא הדינמיט, קבע קווים מנחים כלליים בצוואה שלו לגבי הפרסים, שניתנו לראשונה בשנת 1901.
לגבי הפרס שניתן ביום שני הוא ציין רק כי הזוכה "הגיע לתגלית החשובה ביותר בתחום הפיזיולוגיה והרפואה".
רמזים לגבי הזוכים ניתנים אך ורק לגבי זוכי פרס נובל לשלום. ואולם השנה, כשהעולם עדין מתאושש מיום ה 11.9 הנורא, וכשרוחות המלחמה מנשבות בעיראק, לא נראה כי יש זוכה ברור.
בין המועמדים הנשיא האפגאני חמיד קראזי, שביקש לאחד את ארצו לאחר שלטון הטליבאן שהוכנע בידי ארצות הברית, ראש העיר ניו יורק לשעבר רודולף ג'וליאני, וצבא השלום של ארצות הברית.
הנשיא בוש וראש ממשלת בריטניה טוני בלייר היו מועמדים בשל המערכה שניהלו נגד הטרור, אבל מאמציהם לשכנע את העולם להדיח את סדאם חוסיין ככל הנראה פגעו בסיכוייהם.
כינוס נובל במרכז קרולינסקה המפורסם, שבוחר את הזוכה בפרס הרפואה, בודקים כמועמדים פרופסורים לרפואה ואנשי מקצוע אחרים בכל העולם לפני שהם מצמצמים את הבחירה בסתיו.
הזוכים בשנה שעברה היו לילנד הארטוול מארצות הברית וטימותי הנט ופול נרס מבריטניה, שגילו את המווסתים העיקריים בתהליך חלוקת התאים, תהליך שמייחסים לו תקוות רבות בכל הנוגע לטיפול בסרטן.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום