אפשר ללמד ינשוף זקן תרגילים חדשים
מוטרדים שימי הלימודים חלפו? אל יאוש. מחקר חדש שנעשה בינשופים מרמז לכך שמוח אנושי מבוגר יכול להתאים את עצמו לשינויים, בתנאי שהם שינויים של גדילה.
ברי לינקנהוקר ואריק קנוסדן מבית הספר לרפואה באוניברסיטת סטנפורד בקליפורניה פיתחו שיטת אימון של צעד אחר צעד המאפשרת לינשופי מעבדה מבוגרים להתרגל להרכבת משקפיים המשנים את מה שהם רואים כך שלא יתאים למה שהם שומעים.
לאט לאט, הינשופים הבוגרים לומדים לחבר בין הקולות לשינויים החזותיים המוזרים שהם רואים. נוירו-מדענים חשבו שהיכולת הזו נקבעת באופן חד פעמי לאחר שההתפתחות מסתיימת.
נראה שסבלנות היא המפתח להקניית הרגלים חדשים לבעלי חיים מבוגרים.
ינשוף שהישרדותו תלויה בתפיסת הטרף עשוי להראות נכונות גדולה יותר לשינויים. מערכות שהופכות את המוח לגמיש יותר יכולות להיכנס לפעולה במהלך פעילויות מעוררות, כמו ציד.
יכולות מכריעות
הגיל בו ילד לומד את השפה הראשונה, או השלב בו אפרוח מזהה לראשונה את אמו, נקראים "תקופות קריטיות" בהתפתחות המוח. אם לא רכשת את המיומנות עד אז, ככל הנראה לא תרכשי אותה עוד. מדענים סבורים שהדבר נובע משום שכשהמוח מתפתח מספר מעגלים נקבעים כלא מזיקים, ולכן הם יציבים יותר מאשר בתקופת הילדות.
ב 1989, על ידי משקפי מנסרת, המעבדה של קנוסדן זיהתה תקופה קריטית בהתפתחות המוח של הינשוף. במהלך החודשים הראשונים של חיי הינשוף, הראו החוקרים, אזור של המוח שנקרא טקטום המתאם את המפה המדויקת מאוד של החלל החזותי, עם התחושה המדויקת לא פחות של הסביבה השמיעתית.
הסינתיזה הזו מאפשרת לינשוף לזהות עכבר ואת המקור ממנו מגיע הציוץ שלו בעת חשיכה מוחלטת בשעות הלילה.
כעת הראו לינקנהוקר וקנוסדן שלינשופים מבוגרים יותר יש טקטום גמיש. ראשית הצמידו לינשופים את משקפי המנסרה, שגרמו לשינויים חזותיים קלים. הם אפשרו למוח הציפורים לעדכן את המיפוי על פי השינויים לפני שהמשיכו לשנות את הדרך בה הינשופים רואים.
באמצעות הגישה ההדרגתית, ראו שינויים גדולים יותר במוח הציפורים המבוגרות בהשוואה לשינויים שנעשו כשניסו לשנות את דרך הראייה בבת אחת. גמישות המוח של הינשופים המבוגרים עדין לא הגיעה לגמישות שנראתה אצל ציפורים צעירות יותר.