ריגושים משפרים את הזיכרון

(0)
לדרג

המחזה של עקירת שיניים מזוויעה מסייעת להרבה אנשים להיזכר בעובדות שאינן קשורות, כך מצאו חוקרי מוח. ההתרגשות, הם מציעים, מסייעת ליצירת הזיכרון, תלמידים או מבוגרים יכולים להשתמש בזה על מנת לשפר את יכולת הזיכרון שלהם.
פסיכולוגים יודעים מזה זמן מה שאירועים רגשיים קלים יותר לזכירה בהשוואה לאירועים משעממים. ייתכן שהדבר נובע מכך שאנו חוזרים שוב ושוב על רגעים חשובים, ומחזקים בכך את הזיכרון.
אין זה כך, אומרת קריסטי נילסון מאוניברסיטת מרקט במילווקי וויסקונסין. שטף רגשות משפר את הזיכרון לאירועים שאינם קשורים כלל, היא חושפת בכנס מדעי של נוירולוגים שהתקיים באורלנדו פלורידה.
נילסון ביקשה מ 32 אנשים לשנן רשימת מילים, כמו אש, מלכה, ופרפר. מחציתם צפו לאחר מכן בסרט שכלל עקירת שיניים מלאה, כולל צילומי הדם ורעש המקדח. "זה היה רע, ממש העביר צמרמורת" היא אומרת.
24 שעות לאחר מכן, זיכרון המילים של הנסיינים שעברו את הטראומה היה טוב בכ 10% בהשוואה לאלה שצפו בסרט משעמם על צחצוח שנים. רגשות עוזרים לנו לזכור, מסכמת נילסון, "אבל הם לא חייבים להיות חשובים מבחינה אישית".
היא טוענת שמיידית לאחר החוויה יש לצפות בסרט מתח או לעשות אימון גופני. "לעשות משהו שירגש אתכם".
השיפור בזיכרון יכול להגיע משום שהרגש מדליק ניצוץ אדרנלין, מסביר לארי קהיל, שחוקר את היחסים בין רגשות לזיכרון באוניברסיטת קליפורניה בסן פרנציסקו. הניצוץ מגיע למוח לאמיגדלה, המסמנת להיפוקמפוס, ומסייעת לו להחליט אילו זיכרונות יש לשמר.
השיטה היא דרכו של המוח להתרכז במידע החשוב ביותר, שבדרך כלל מופיע במסגרת אירועים מרגשים. "בלי היכולת הזו היה לנו זיכרון נורא" אומר קהיל.
ואולם הוא חושד שהשחזור המנטלי בכל זאת כרוך בהדגשת זכרונות רגשיים, כפי שמעידים ניצולי אסונות.
הוא ביקש ממתנדבים להסתכל בסרטים קשים, למשל כאלה שמראים עיבוד ארנבות בבתי חרושת, ולציין כמה חשבו עליהם ביומיים שלאחר הצפייה. ככל שחשבו עליהם יותר, הצליחו לזכור יותר, מצאו הוא ועמיתו כריסטופר לורנס.
Society for Neuroscience Annual Meeting,
Florida, November, 2002

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום