עלייה בטיפולי הפוריות בישראל
בשנת 2016 נרשם שיא של 37,270 מחזורי טיפולי הפרייה בישראל. 31.3% מטיפולי הפוריות בנשים מתחת לגיל 35 מסתיימים בלידה, כשליש מהמטופלות הן מעל גיל 40
האגודה הישראלית לחקר הפוריות (איל"ה), המאגדת כ-450 אנשי מקצוע העוסקים בפריון בישראל, הציגה היום (שלישי) את הנתונים המעודכנים על טיפולי הפוריות בישראל. הנתונים שהוצגו הם מתוך המסד הלאומי למחזורי הפריה חוץ גופית, אליו מזינות היחידות להפריה חוץ גופית (IVF) ברחבי הארץ במהלך השנה את נתוני האמת. מסד הנתונים הלאומי הוקם ביוזמת האגודה הישראלית לחקר הפוריות והוא שייך לאגודה ולמשרד הבריאות.
נתוני 2016 בישראל:
בשנת 2016 דווחו למסד הנתונים הלאומי לטיפולי הפריה חוץ גופית בישראל 37,270 מחזורים של טיפולי פוריות. מדובר בהישג חסר תקדים של תיעוד ורישום נתוני האמת תוך שיתוף פעולה עם היחידות להפריה חוץ גופית ברחבי הארץ במהלך השנה.
הפילוח של 37,270 מחזורי הטיפול לפי גילאים מתפלג ל-37.4% בקרב נשים עד גיל 35, 26.2% בקרב נשים בנות 35-39, 23.7% בנשים בגילאי 40-42 ו-12.7% בנשים בגיל 43 ומעלה.
מספר הלידות והתינוקות שנולדו ממחזורי הטיפול של שנת 2016 עדין לא ידוע שכן חלקן עדיין בהריון.
היות וישראל היא המדינה היחידה בעולם בה קיים מימון ציבורי בסל הבריאות לטיפולי פוריות עד גיל 45 (עד להבאה לעולם של 2 ילדים משותפים לבני זוג), יוצא שבעצם 36.4% מהטיפולים מתבצעים בנשים מעל גיל 40. מכיוון שככל שהגיל עולה הסיכוי להצלחה יורד באופן דרמטי, הצגה השוואתית בעבר של תוצאות הטיפולים באופן כללי, ללא פילוח לפי גיל הייתה מטעה ומכאן הגיעה הסברה הלא נכונה של שיעורי הצלחה נמוכים עליהם נמתחה בעבר ביקורת. העובדה הנכונה היא ששיעורי ההצלחה בישראל דומים לשאר העולם כאשר מבצעים השוואה לפי שכבת גיל.
מדינת ישראל מול העולם
שיעורי הלידות בטיפולי הפריה חוץ גופית בישראל עומדים על 31.3% לנשים עד גיל 35 ודי דומים לשאר העולם המערבי. אומנם הדיווחים האחרונים מאירופה הם ממחזורי טיפול שבוצעו בשנת 2012, אך הם הראו יציבות בהשוואה לשנים קודמות ועומדים על 36% סיכויים ללידת חי למחזור טיפול בכל הגילאים בהם מקובל לבצע באירופה, לרוב עד גיל 37. באוסטרליה הסיכוי נמוך יותר ועומד על 26% כי שם על פי חוק מותר במרבית מחזורי הטיפול להחזיר רק עובר אחד והטיפול מתבצעים בקרב נשים צעירות יותר מאשר בישראל. בארצות הברית, שיעורי ההריונות והלידות גבוהים יותר מבאירופה, כיוון שבארצות הברית מחזירים בממוצע יותר עוברים לרחם, אבל יש לכך מחיר: שיעור ההריונות מרובי עוברים בארצות הברית מגיע ל-27.4%, באירופה 17.9% ובאוסטרליה 6.5%. בישראל שיעור ההריונות מרובי העוברים עמד על 17.5% בשנת 2015.
פרופ' טליה אלדר-גבע, יו"ר האגודה הישראלית לחקר הפוריות (איל"ה) ומנהלת היחידה לאנדוקרינולוגיה וגנטיקה של הפריון במחלקת פוריות והפריה חוץ גופית במרכז הרפואי שערי צדק, מציינת כי: "כשליש מטיפולי ההפריה בישראל הם בקרב נשים מעל גיל 40, היות וישראל היא המדינה היחידה בעולם שמממנת טיפולים לנשים עד גיל 45 כמעט ללא הגבלה. שיעור ההצלחה בקרב נשים מעל גיל 43 הוא נמוך מאוד, לכן, כשמנתחים את הצלחת הטיפולים בכל המטופלות יחד, מגיעים לשיעורי הצלחה נמוכים עליהם נמתחה לא פעם ביקורת. אך ראוי להדגיש כי בקרב כל הגילאים, הנתונים שלנו דומים לשאר העולם. חשוב לנו להביא לידיעת הציבור את הנתונים האלה כדי שנשים יוכלו לשקול להקדים את גיל ההורות על מנת להגביר את סיכויי ההצלחה, גם להריון טבעי וגם של טיפולי הפריה במידת הצורך."
פרופ' ליאת לרנר-גבע, מרכזת מסד הנתונים הלאומי לטיפולי הפריה חוץ גופית בישראל וחברת האגודה הישראלית לחקר הפוריות (איל"ה), הציגה את הנתונים המעודכנים והוסיפה כי: "בשנת 2016 דווחו למסד הנתונים 37,270 מחזורי טיפול. השנה גם דווחו לראשונה מספר הלידות והתינוקות שנולדו מ-33,447, מחזורי הטיפול של שנת 2015. אלה אמנם עדיין לא דווחים מלאים. ב-2017 אנחנו שואפים להתקרב ל-100% מחזורים מדווחים".