רפואת חיות מחמד

(0)
לדרג

וגם הוכחה שהניסיון בבעלי חיים יכול לתרום להצלת חיי אדם

מאת: וגם הוכחה שהניסיון בבעלי חיים יכול לתרום להצלת חיי אדם

במדי רופא וחמוש באיזמל, קלייר גרגורי רוכן מעל חתול מורדם בשם ווינק. הוא חותך את כלי הדם המחברים את הכליה של החתול למערכת הסובבת, ומעביר את האיבר לצלחת קרח. אחות מתחילה להפעיל את שעון העצר בחדר הניתוח, ומתחילה הספירה לאחור של 60 דקות. זה משך הזמן שעומד לרשות הוטרינרים כדי לחבר את את הכליה של ווינק לחתול אחר בשם בינקי, שהוא חולה מאוד לאחר שאחת מכליותיו קרסה.
בחדר הניתוח שני החתולים מרותקים לשני שולחנות סמוכים. צינורות הנשמה יוצאים מצוואריהם, וחומר הרדמה נכנס לוורידים. החתולים נראים מתים למעט החזה הפתוח שלהם, המונשם על ידי מכונות יקרות. הם נראים כמעט זהים.
למעשה הם שונים למדי. בגלל קריסת הכליות של בינקי הכימיה בדם שלו משתוללת. בגיל 11, הוא אנמי מאוד, ולא יכול לנקות את הדם בעצמו מרעלים, אוראה ותוצרי לוואי נשימתיים. פעם שקל קרוב לשבעה קילו, היום הוא במשקל של כארבעה קילו בלבד. ווינק לעומתו שמנמן למדי. בן שנתיים בלבד, בילה את מרבית חייו כחיית מעבדה בבית הספר לוטרינריה בקליפורניה, שם בעיקר אכל וישן. כעת נבחר כדי לתרום איבר להשתלה. בתמורה לכליה של ווינק, בעליו של בינקי יאמץ גם את ווינק, וישחרר אותו מהמעבדה. כדי להציל חתול אחד, אתה מקבל שניים.
המנתח גרגורי ועמיתתו לינדה ברנסטין בוחנים את חלל החזה באמצעות מיקרוסקופ הבנוי לשניים. הוטרינרים עובדים במהירות ובמיומנות. חתך מהיר כאן, תפר זריז שם, ונס הרפואה המודרנית בא לידי ביטוי.
כל ההשקעה הזו כדי להציל את חייו של בינקי נראית מוגזמת. ואולם בעליה של בינקי, גייל רוברטס, וטרינרית בעצמה, היתה בשמחה מוותרת על אחת מכליותיה עבור כל בן משפחה, הכוללים חוץ מבינקי את בעלה ושני ילדיה, ובנוסף שורה ארוכה של בעלי חיים. הניתוח של בינקי יעלה, בארה"ב, כ 9000 דולר, ובנוסף תרופות וטיפול מעקב (בניתוחים של כלבים המחיר מאמיר ל 15000), אבל כבן משפחה איך אפשר להימנע?
לפני כמאה שנים, חתולים נחשבו ללא יותר מלוכדי עכברים, וגם כלבים אהובים במיוחד לא קיבלו כל טיפול רפואי. ואולם כשמעמד הביניים צבר עושר מספיק כדי לכלול חיות מחמד בחיק המשפחה, וכשהמכונית החליפה את הסוס, וטרינרים עירוניים התחילו לחפש שווקים חדשים. היום הם מוצאים עבודה בסירוס ועיקור, איחוי עצמות שבורות וטיפול באוכלוסיה הגדלה של חיות מחמד, ובעיקר חתולים וכלבים. ב 1950 היו חברים באיגוד הוטרינרים בארצות הברית כ 9000 רופאים. היום חברים באגודה למעלה מ 70000.
כשבעלים של חיות מחמד משקיעים יותר ויותר כסף בטיפול בחיות המחמד, לא רק בינקי מרוויח. הליכים רפואיים בחיות מביאים וטרינרים לניצול מקסימלי של המדע. הדרישה לטיפולים מורכבים הכניסה ללקסיקון הוטרינרים גם מונחים כגון טיפול גנטי ו- MRI. מנתחים עורכים היום 25 ניתוחי השתלה בשנה, ועושים ניסויים תרופתיים לטיפול בגידולים קטלניים בבעלי חיים. החידושים ממשיכים בכל כיוון אפשרי.
"בעלי החיים שלנו נהנים ממקצוע הוטרינריה, כשבוחנים אותם אלפי מאבחנים מידי שנה, שמסיימים את בית הספר לרפואה" אומר סטיבן אובריאן, המנהל המדעי של המעבדות לחקר הסרטן.
כל המידע הזה מאפשר חלון הזדמנויות לרפואה האנושית. מדע הוטרינריה צובר מידע שלא ניתן היה להשיג לגבי בני אדם מסיבות של מדיניות או מגבלות. טכניקות שכפול למשל מאפשרות לוטרינרים להשתמש בתאי גזע עובריים בדרכים שעוברות על החוק ברפואה אנושית.
לאחר מכן, לבעלי החיים יש איכויות שמלכתחילה משכו את בני האדם אליהן: המימד הרגשי. תרופות וטיפולים אחרים מביאים לשינויים במצבי הרוח אצל כלבים וחתולים ממש כמו בבני אדם. "הכלב מסתכל עליך, ואתה יודע אם הוא מרגיש חרדה או חוסר שקט" אומר החוקר עימנואל מינו. "אפשר לראות את השפעות הלוואי של התרופה באופן מיידי. לא רואים את זה על עכברים."
ואולם מטופל שמכשכש בזנב חושף רק חלקיק מכלל הבעיות שבעלי החיים יכולים ללמד לגבי מקצוע הרפואה בכלל. קיימים היום כיסים שונים של מחלות ומוטציות הנובעים מהניסיון ליצור גזעים טהורים, עור חלק בכלבים מסוג שרפיי, צבע עיניים מיוחד לחתולים סיאמיים, עצמות בולטות אצל בוקסרים, ואחרים. דורות של שושלות מיוחסות יצרו אוכלוסיות שמתרבות בתוך עצמן, בצורה בוטה בהרבה מהמצוי בחברות אנושיות. התוצאה היא שדוברמנים מקבלים מחלות לב, שנאוצרים מפתחים קטרקט, ובולדוגים סובלים מהפרעות שינה. על ידי חיבור בין הבעיה לחיות, מדענים יכולים לאתר את הגנים הפעילים ביצירת ההפרעות, וליישם את הידע הנרכש גם על המודל האנושי. בעלי חיים חולקים הרבה מהמחלות הנפוצות אצל בני אדם. חתולים סובלים מסוכרת, המופיליה, הידרדרות הרישתית, ויותר מ 250 מחלות אחרות. המחלות הללו מקוטלגות כבר עשרות שנים, ונבנה מאגר ידע עצום שניתן ליישמו גם על בני אדם.

ד"ר דן אוהד מביה"ס לרפואה וטרינרית באוניברסיטה העברית בירושלים, ביקש לציין שהשתלת הכליות נעשתה בבית-חולים בארה"ב.
[email protected]

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום