טיפים לצום לקראת יום כיפור

(0)
לדרג

צום יום הכיפורים הוא היום של הדיאטה הלאומית. לעבור אותו זה לא קל, אך כדי לפחות לעשות זאת בצורה בריאה יותר. מה כדאי לאכול לפני הצום ומה אחריו, כמה עצות מועילות כדי שיהיה לכולנו צום בריא יותר. עצות לחולי סוכרת המתכוונים לצום. לקשישים, לחולי לב ולחץ דם, למבוגרים, לבודדים ולאחרים. האגודה למלחמה בסרטן ממליצה לחולי סרטן לא לצום ביום כיפור, אלא באישור הרופא המטפל. מערכת אתר דוקטורס מאחלת לכל גולשיה וקוראיה צום קל וגמר חתימה טובה.

מאת: חנן זיסו - עורך האתר

צום יום הכיפורים הוא היום של הדיאטה הלאומית. לעבור אותו זה לא קל, אך כדי לפחות לעשות זאת בצורה בריאה יותר. מה כדאי לאכול לפני הצום ומה אחריו, כמה עצות מועילות כדי שיהיה לכולנו צום בריא יותר. עצות לחולי סוכרת המתכוונים לצום. לקשישים, לחולי לב ולחץ דם, למבוגרים, לבודדים ולאחרים. האגודה למלחמה בסרטן ממליצה לחולי סרטן לא לצום ביום כיפור, אלא באישור הרופא המטפל. מערכת אתר דוקטורס מאחלת לכל גולשיה וקוראיה צום קל וגמר חתימה טובה.

לקראת צום יום הכיפורים מציעה אילה אורי הדיאטנית הקלינית של "צנטרום" כמה עצות לארוחה מפסקת, ואיך כדאי לשבור את הצום.

1.כדי להתחיל לחוש שובע לוקח כ- 20 דקות מרגע תחילת הארוחה לכן לא רצוי להתחיל את הארוחה המפסקת סמוך מדי לצום, אלא לאכול בנחת ולקחת מספיק זמן כדי להספיק להנות מהמזון (כל עוד אפשר...) ולתת לתחושת השובע להגיע. מי שיאכל מהר מהר לפני הצום עלול להעמיס יתר על המידה ולחוש כבדות, לחץ בקיבה ועייפות בסיום הארוחה.

2.לא כדאי להרבות במזונות מתוקים, המקנים אומנם תחושת שובע מהירה, אך כזו שמתפוגגת במהירות ותשאיר את הצם בתחושת רעב מוקדמת מהצפוי.

3.רצוי לשלב בארוחה המפסקת את כל אבות המזון - פחמימות בצורת פסטה, אורז, או לחם מלא, ביחד עם חלבונים בצורת בשר,עוף או דגים (לצמחוניים שבינינו ניתן להחליף זאת בקטניות או גבינות), ושומנים צמחיים כגון טחינה, אבוקדו ואגוזים. שילוב מרכיבי המזון גורם לשהייה ממושכת יותר של המזון במערכת העיכול ומאריך את תחושת השובע.

4.רצוי להרבות בשתיה לפני הצום. למרות זאת לא מומלץ יותר מדי קפה או תה כיוון שהם מגבירים את הוצאת הנוזלים מהגוף (בשתן) ועלולים לגרום לחוסר בנוזלים בהמשך הצום. מותר לשתות כוס אחת של קפה או תה לסיום הארוחה.

5.כפי שמומלץ בכל יום, ועל אחת כמה וכמה ביום שבו לא אוכלים ולא שותים דבר, כדי להשלים את התזונה ולספק לגוף את הויטמינים והמינרלים החיוניים רצוי לקחת טבליית מולטיויטמין ביחד עם הארוחה.

6. ולצאת מהצום, את זה אפשר לעשות כמו שהסבתות היו עושות בעזרת עוגה יבשה או קרקרים ביחד עם כוס משקה חם קפה או תה. זאת כדי להתחיל בפעילות העיכול עם אוכל קל לעיכול. חצי שעה לאחר מכן ניתן לאכול ארוחה גדולה יותר.

7.בשבירת הצום מומלצת שתייה מרובה המחזירה את הנוזלים לגוף ואף היא מאפשרת התחלת פעילות של מערכת העיכול.

עצות לחולי סוכרת המתכוונים לצום ביום הכיפורים

1.כדי למנוע התייבשות בערב הצום (שהיא אחת הסיבות העיקריות להרגשת בחילה וכאבי ראש בעת הצום) מומלץ לשתות לפחות 8 עד 10 כוסות מים במשך היום שלפני יום כיפור.

2.הפסקת הטיפול באינסולין בעת הצום, היא אחת הסיבות המרכזיות לאשפוז לאחר הצום ולכן לחולי סוכרת סוג 1 (התלויה באינסולין) אסור להפסיק לקחת אינסולין בצום.
3.יש להיוועץ ברופא ולהתאים את כמויות המזון שניתן לאכול ואת תוכנית הטיפול באינסולין. בין השאלות שיש לשאול את הרופא:

האם חייבים לאכול? כמה יש לאכול? באיזו תדירות?
האם יש לשנות את מינוני התרופות או להפסיק את השימוש בהן?

כמה אינסולין יש לצרוך כדי להוריד את רמת הגלוקוז בדם?

4.על חולי סוכרת המטופלים בכדורים או בדיאטה בלבד להיוועץ עם הרופא המטפל כיצד לנהוג בעת הצום.

5.שימוש בתערובת אינסולין (המכילה אינסולין לטווח קצר ואינסולין לטווח ארוך) מסוכנת בימי צום. אין להשתמש באינסולין לטווח קצר אם לא אוכלים.

6.NovoNorm (נובונורם) היא תרופה חדשה הניתנת בכדור ונלקחת עם האוכל. יתרונה במנגנון הפעולה המהיר שלה. זוהי תרופה מצוינת לסעודה המפסקת ולסעודה שלאחר הצום.

7.טיפול במצבי היפוגליקמיה ("נפילה" חדה ברמות הסוכר): במקרי היפוגליקמיה קלה ניתן לצרוך סוכריות חמוצות המכילות כמות מספקת של פחמימות (Winkies), או טבליות גלוקוז (Gluco-up). במקרים קשים, שמגיעים לכדי אובדן הכרה, יש להזריק גלוקגון (Glucagen).

8.משאבות אינסולין ומכשירים לבדיקת רמת סוכר בדם: יש לדאוג לסוללות תקינות במכשירים מבעוד מועד.
9.יש לשמור על רמת סוכר בטוחה במשך יום הכיפורים (120 150 מג' אחוז).

10.יש לשמור בבית הכנסת מלאי של כל שדרוש לחולה הסוכרתי תרופות, מזרקים, מכשיר לבדיקת רמת סוכר בדם, סוכריות חמוצות וכדומה.
11.יש להבטיח שמישהו בבית הכנסת יודע שהנך חולה בסוכרת ויודע מה לעשות במקרי חירום.

העצות לוקטו מתוך האתר www.jewishdiabetes.com

טיפים בריאותיים לקראת החגים: קשישים, חולי לב, סוכרת ולחץ דם היזהרו מארוחות חג גדולות ומצום לא מבוקר !

ארוחות החג המדושנות של חגי ראש השנה וסוכות, הצום וכיוב', הנם מוקד לפורענות ופתח לבעיות בריאותיות עבור קשישים, חולי לב ולחץ דם, מבוגרים ולאלו הנוטים לסבול ממחלות שונות שבימי החג לא כ"כ מקפידים על תזונה נכונה.

ד"ר רפי סטרוגו, רופא בכיר במחלקה לרפואה דחופה בתל-השומר ומנהלה הרפואי של חברת "מוניטור, שירותי רפואת חירום", אומר שבתקופת החגים יש עלייה במספר הפניות למוקדי החירום ולחדרי מיון של קשישים, חולי לב, סוכרת ולחץ דם - כתוצאה מכך שאנשים נוטים לאכול ארוחות גדולות וסוגי מזון שלא רגילים אליהם.

עם תשומת לב מקדימה אפשר למנוע סבל מיותר. ידע והכנה מוקדמת תפתור בעיות סתמיות שיכולות לצוץ מבלי לרוץ לבית-חולים.

חברת מוניטור, שירותי רפואת חירום, פועלת זו השנה השנייה ומספקת אבחון און ליין ומענה רפואי מיידי, תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות בתחום הטלרפואה עם דגש על מחלות לב ולחץ דם. החידוש בגישה של מוניטור הוא מענה טלפוני על-ידי רופא בכל בעיה רפואית.

הנחיות והמלצות רפואיות לארוחות החגים והצום לקשישים, לחולי לב ולחץ דם, למבוגרים, לבודדים ולאחרים

הנחיות והמלצות רפואיות לארוחות החגים והצום לקשישים, לחולי לב ולחץ דם, למבוגרים, לבודדים ולאחרים מפי ד"ר רפי סטרוגו, מנהלה הרפואי של חברת מוניטור, שירותי רפואת חירום.

ארוחות חג:
1. לחולים הנוטלים טיפול תרופתי קבוע מומלץ להימנע משתיית אלכוהול מופרזת.
2. ככלל מומלץ שלא לשנות מהרגלי אכילה או דיאטה מיוחדת במיוחד לאנשים הסובלים מיתר לחץ דם, סוכרת, אי ספיקת לב וכד'.
3. לסובלים ממחלות לב ומיתר לחץ דם מומלץ להימנע "ממלכודות מלח": להימנע ממאכלים חריפים ומלוחים, כגון: חטיפים, חמוצים, שימורים, מעושנים וכדומה.4. לחולים הנוטלים תרופות משתנות או תרופות להורדת לחץ-דם, מומלץ להקפיד על שתייה מספקת וכן שהייה במקומות מוצלים / ממוזגים. צום
5. לחולי סוכרת לא מומלץ לצום, ישנה סכנה להיכנס ל"היפו".סוכרתיים שכן החליטו לצום:- מהבוקר של יום ראשון מומלץ לא לקחת תרופות של סכרת ולעשות מדידות 3 פעמים ביום. סוכרתיים שמטופלים באינסולין, יש לבצע הרבה מדידות ואת טיפול האניסולין לעשות לתווך קצר.
6. בתום הצום : לאכול רק משהו קל כמו צלחת מרק או פרוסת לחם ולשתות, ורק אחרי שעה לאכול ארוחה לא כבדה. זהירות - יש נטייה בתום הצום "להסתער" על האוכל ואחרי שעתיים מגיעים למיון עם כאבי בטן ומיחושים חזקים ומיותרים.
7. סימנים להתרעות: לסובלים ממחלות יש לשים לב במהלך הצום לסחרחורות, בחילות, הקאות וכאבי ראש, אם סובלים ממחלות רקע כמו לחץ דם יש לבדוק מיידית סוכר, דופק ולחץ דם ובמקרה הצורך להתקשר למוקד ולפנות למיון.

צום קל ! איך עושים את זה

אילנה ברגר - פכט דיאטנית מחוזית של מחוז צפון במכבי שירותי בריאות ממליצה להקפיד על 7 טיפים שיקלו על הצום ויאפשרו לכם לעבור אותו בשלום:
1. לפני הצום יש לאכול ארוחה מפסקת מזינה אך לא כבדה מידי הכוללת פחמימות מורכבות כגון אורז, קטניות, תירס, מנה בשרית, מרק לא מלוח, ולהימנע מקינוח מתוק מידי
( ניתן לאכול פירות יבשים).
2. לא מומלץ לאכול אוכל מלוח לפני הצום על מנת שלא לעורר תחושת צמא.
3. לא מומלץ לפני הצום לאכול משהו מתוק כגון מיץ, עוגות, ממתקים גלידה וכו'.

לאחר הצום:

4. אין צורך לפצות- לא מומלץ לאכול ארוחה מלאה לסיום הצום וחשוב לדעת שהחיסכון הקלורי של יום צום הוא לא משמעותי.
5. ארוחה מפסקת מתחילה עם משהו קטן- רצוי עוגה או עוגיות או קרקרים עם שתיה - תה או קפה או מים ורק לאחר חצי שעה מומלץ לאכול ארוחה יותר מזינה.
6. ארוחה אחרי הצום כוללת מנה חלבונית חלבית או בשרית לפי בחירה, תוספת של פרוסת לחם או מנה מבושלת של תפוח אדמה או אורז או תפיתים וירקות.
7 חשוב לזכור שכל מי שסובל מבעיות מיוחדות ונוטל תרופות באופן קבוע חייה להתייעץ עם רופא לגבי הדרך הנכונה והבטוחה לצום בעבורו.

לקראת יום כיפור: האגודה למלחמה בסרטן ממליצה לחולי סרטן לא לצום ביום כיפור, אלא באישור הרופא המטפל

לרגל יום כיפור הקרב ובא מפרסמת האגודה למלחמה בסרטן המלצה לחולי סרטן, ובמיוחד לחולים המקבלים טיפול, לא לצום אלא באישורו של הרופא המטפל.

פרופ' אליעזר רובינזון, יו"ר האגודה למלחמה בסרטן והנשיא היוצא של ארגון הסרטן הבינלאומי: "צום עלול להזיק לחולי סרטן הן בטווח הארוך והן בטווח הקצר. הוא עלול לגרום לתופעות ותחושות לא נעימות ולפגוע במערכות רבות החשובות כל כך לחולי סרטן והחיוניות לתפקוד הגוף. כדאי שחולי סרטן, גם אם נהגו לצום ביום כיפור עד היום, יפנו לרופא המטפל, ולא יחליטו לצום ללא קבלת יעוץ רפואי".
שתייה מרובה מומלצת וחיונית במיוחד לחולי סרטן. השתייה מקלה על תופעות הלוואי הנגרמות מהטיפולים הכימותרפיים, כגון, הקאה או שלשול ולחילופין עצירות, ולכל אלה השתייה הכרחית. גם אגודת הסרטן האמריקאית American Cancer Society ממליצה לחולי סרטן, להימנע ככל האפשר מצום ומומחי האגודה למלחמה בסרטן בישראל מתעדכנים באופן שוטף בהמלצותיהם.

על חולי הסרטן בישראל 2003:

היום חיים בישראל כ - 120,000 חולי סרטן הנמצאים בטיפול או במעקב. מנתוני רישום הסרטן הלאומי עולה כי מדי שנה נוספים כ - 23,000 ילדים, נשים וגברים אל מעגל חולי הסרטן בישראל. הודות לקידום המחקר ושימת דגש על שיפור אמצעי האבחון, הגילוי המוקדם והטיפול, חל גידול משמעותי במספר האנשים הנרפאים מן המחלה ושיפור ניכר באיכות חייהם של המטופלים.

על מחלת הסרטן :

מחלת הסרטן אינה מחלה אחת. מוכרים כיום למעלה מ - 100 סוגים שונים של גידולים ממאירים. הגידולים נבדלים זה מזה באיברים בהם הם מתפתחים, בסוג התאים המאפיין אותם, בקצב התפתחותם, בתופעות הגופניות שהם גורמים ובגיל החולה. הטיפול וסיכויי ההחלמה שונים מאד מחולה לחולה. בהקשר זה, יש חשיבות מרובה לגילוי המוקדם של המחלה, ולאבחון המדויק שלה. הטיפול משתנה בהתאם למועד גילוי המחלה, ולמצבו הכללי של החולה.

ריפוי וגילוי מוקדם:

ההתקדמות במחקר הסרטן הביאה לכך שניתן לרפא חולים רבים, ולאפשר להם להמשיך בחיים רגילים. היום מרפאים אחד מכל שני חולי סרטן, בהשוואה לאחד מכל ארבעה בשנות החמישים. סיכויי הריפוי תלויים במידה רבה בסוג הסרטן, ובשלב שבו התגלתה המחלה. האמצעים החדשניים לאבחון וטיפול, התרופות החדישות והתקדמות בתחום הכירורגיה, תורמים רבות להארכת חייהם של חולים, שנחשבו בעבר חשוכי מרפא. לדוגמא: אבחון בשלב מוקדם של סרטן השד ומלנומה (סרטן ממאיר של העור) מאפשר ריפוי בשיעור של 90 אחוז ויותר. לוקמיה לסוגיה המופיעה בגיל הילדות או מחלת הודג'קין הן דוגמאות למחלות שבהן סיכויי ההבראה המלאה השתפרו במידה ניכרת בשנים האחרונות. סיכוי הריפוי במחלות אלו מגיעים לכ – 80 אחוז ואף יותר, בהתאם לסוג הסרטן והשלב בו אובחן. בסוגי סרטן אחרים הושגו שינויים משמעותיים בתוחלת החיים של החולים הודות לטיפולים חדשניים שהוחדרו לשימוש בשנים האחרונות. יש היום כבר מקרים רבים בהם ניתן לראות במחלת הסרטן מחלה כרונית מתמשכת שניתן לשלוט בה ולהמשיך בתפקוד בחיי היומיום שנים רבות.

על האגודה למלחמה בסרטן:

האגודה למלחמה בסרטן, העמותה ההתנדבותית הגדולה ביותר בישראל, הוקמה בשנת 1952 מאז, היא מובילה את המאבק במחלות הסרטן בישראל ופועלת בכל החזיתות במטרה להפחית את התחלואה והתמותה מסרטן בישראל. המאבק במחלת הסרטן נוגע לכלל הציבור במדינת ישראל. ההתמודדות עם מחלת הסרטן ממשיכה להוות יעד לאומי מן הדרגה הראשונה, ולכן פעילויות האגודה למלחמה בסרטן חשובות ורלוונטיות לכלל הציבור - בריאים וחולים. כיום מסייעת האגודה למלחמה בסרטן לא רק לחולה ולמשפחתו, אלא גם למוסדות המטפלים בהם בתי חולים, מרפאות, מחלקות אונקולוגיות, מחלקות סיעודיות, מערכות השיקום והרווחה וכן מכוני המחקר. פעילות האגודה מתאפשרת הודות לתרומות הציבור וללא מימון מתקציב משרד ממשלתי כלשהו. כמנכ"ל האגודה מכהנת מירי זיו, יו"ר האגודה הנו פרופ' אליעזר רובינזון, נשיא האגודה בני גאון וסיו"ר האגודה ליאון רקנאטי.

האגודה למלחמה בסרטן מזמינה את הציבור לפנות לטלמידע, שירות המידע הטלפוני המאויש 24 שעות ביממה למענה על שאלות ולקבלת חומר הסברה ללא תשלום בנושא מחלות הסרטן ודרכי מניעתן 1800-599-995 או לאתר האינטרנט הנמצא בכתובת www.cancer.org.il

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום