היזהרו! הרדיקלים חופשיים

(0)
לדרג

הרדיקלים החופשיים אחראים לנזקים רבים לגופנו כמו זיהומים, מחלות כרוניות, הזדקנות מהירה והרס חלבונים. הויטמינים הם קו ההגנה הראשון כנגדם - כיצד זה נעשה בכתבה לפניכם.

הרדיקלים החופשיים אחראים לנזקים רבים לגופנו כמו זיהומים, מחלות כרוניות, הזדקנות מהירה והרס חלבונים. הויטמינים הם קו ההגנה הראשון כנגדם - כיצד זה נעשה בכתבה לפניכם.

זיהום סביבתי, עישון וחשיפה לאור השמש גורמים להגברת ייצור חומרים המכונים רדיקלים חופשיים. הרדיקלים החופשיים הם תוצר של תהליכי חמצון מוגברים בגוף, הגורמים להרס חלבונים, לשינוי במבנה התאים, מגבירים סכנה לזיהומים ומחלות כרוניות, מחישים תהליכי הזדקנות ומקדמים תהליכי סרטן, עקב היותם מסוגלים לפגוע בחומר התורשתי בתאים - DNA, ולפגוע במבנה התקין של ה- DNA. ויטמינים ומינרלים כמו ויטמין C, E, בטא-קרוטן, סלניום, אבץ, ליקופן, פלבנואידים, הינם קבוצת חומרים המכונים נוגדי חמצון-אנטיאוקסידנטים ותפקידם למנוע תהליכי חמצון מוגברים אלו, ובכך לשמש כמערך הגנה המסייע בבלימת שרשרת התהליכים ההרסניים, שמחוללים הרדיקלים החופשיים.

ויטמין C הינו ויטמין מסיס במים ומשמש כבולם החמצון העיקרי בגוף. ויטמין C מצוי בפלפלים, פירות הדר, עגבניה, תות שדה, ברוקולי, מלון וקיווי.

ויטמין E הינו ויטמין מסיס בשומן ומהווה את קו ההגנה הראשון, בשל העובדה שהוא מנטרל את הרדיקלים החופשיים כבר בנקודת המפגש הראשונה שלהם עם קרום התא.

מחקרים מראים קשר בין רמה נמוכה של ויטמין E לבין הזדקנות העור ועליה בסיכון לחלות במחלות לב ומחלות ממאירות. מקובל כיום לחשוב שויטמין E מונע את החמצון של "הכולסטרול הרע" (LDL ) בדם, ובכך מונע את שקיעתו על דפנות העורקים.

ויטמין E מצוי בשמנים צמחיים (שמן חמניות, חריע, תירס, כותנה), בוטנים, שקדים, ירקות עליים, נבט חיטה ובטטות.

בטא- קרוטן מורכב משתי יחידות של ויטמין A , והוא בעל תפקיד בולם חמצון. מחקרים רבים הוכיחו את חשיבותו בהקטנת הסיכון למחלות לב וסוגי סרטן שונים, בעיקר סרטן הריאות.
בטא- קרוטן מצוי בירקות ופירות כתומים וצהובים כגון גזר, בטטה, דלעת ומשמש.

ליקופן- קרטנואיד נוגד חמצון יעיל במיוחד. מחקרים הראו שליקופן מפריע לגדילת תאים סרטניים בסוגי סרטן מסוימים וכי הוא בעל השפעה מגינה נגד אוטם שריר הלב (התקף לב).
עגבניות הן מקור המזון העיקרי לליקופן וזמינותו לגוף גדולה יותר במוצרי עגבניות מעובדים כגון רוטב, רסק עגבניות וקטשופ.

לסיכום, ההגנה מפני נזקי החמצון היא בכמה מערכות ומשלבת את מגוון האנטיאוקסידנטים. נוגדי החמצון השונים פועלים בשיתוף וקיימים ביניהם יחסי גומלין, לפיכך, השילוב בין האנטיאוקסידנטים השונים הינו חיוני. הדרך הטובה ביותר היא לקבל את נוגדי החמצון מהמזון ומומלץ לבקר אצל דיאטנית שתרכיב עבורכם תפריט מאוזן ומגוון המכיל את החומרים הללו.

היחידה לתזונה ודיאטה, קמפוס בילינסון

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום