אגוזים שומרים על הלב
דיאטה ים-תיכונית מפחיתה את הסיכוי לחלות במחלות לב. מחקר משותף של חוקרים מהאוניברסיטה העברית ושל חוקרים מהודו. בעלות נמוכה מדולר ליום ניתן לשפר את התזונה ובכך למנוע התקפי לב. מחקר חדש של חוקרים מביה"ס לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה ושל חוקרים מהודו שתוצאותיו פורסמו לפני מספר ימים במגזין הבריטי החשוב The Lancet, מראה כי אימוץ דיאטה ים-תיכונית עשירה בחומצה אלפא-לינולאנית (חומצת שומן חיונית הנמצאת בשמן דגים ובעלת תכונות בריאותיות כגון: מורידה לחץ דם, שומנים ונטייה לקרישת דם) יכול להקטין את כמות האנשים החולים במחלות לב בקרב אוכלוסייה אסיאתית.
מחלות לב מהוות בעיה בריאותית מרכזית בקרב האוכלוסייה הדרום אסייתית. ההסברים למקור המחלה אינם גורמי הסיכון הקונבנציונליים למחלות אלו כפי שהם קיימים במערב כמו: לחץ דם גבוה, רמת כולסטרול גבוהה.
אגוזים, שמן סויה ושמן חרדל העשירים בחומצה לינולאנית נחשבים על ידי גורמים רפואיים מוסמכים כמועילים במניעת מחלות לב. כדי להדגים זאת ביצעו פרופ' ר.ב. סינג ממוראדאבאד, הודו, פרופ' אליוט בארי, ראש המחלקה למטבוליזם ותזונת האדם בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה, ד"ר גל דובנוב וד"ר אורלי מנור מביה"ס לבריאות הציבור של האוניברסיטה העברית וצוותיהם בישראל ובהודו ניסוי בן שנתיים על מדגם מקרי בן 1000 חולים בעלי היסטוריה של בעיות בריאותיות הקשורות למחלות לב.
ל - 500 נבדקים ניתנה דיאטה מיוחדת המשלבת תזונה הודית וים-תיכונית, הכוללת פרות, ירקות, דגנים ובוטנים העשירים בחומצה אלפא-לינולאנית. ל- 500 הנבדקים הנוספים אשר שמשו כקבוצת ביקורת, נתנה דיאטה הודית טיפוסית (צמחונית בעיקר). בנוסף עשו שתי הקבוצות פעילות גופנית ותרגילי יוגה.
הרמה הממוצעת של חומצה אלפא-לינולאנית הוכפלה אצל נבדקים שקיבלו את הדיאטה המועשרת. לאחר שנתיים נמצא כי בקרב קבוצה זו ירדו בכ - 50 אחוז אירועי הלב שלא הסתיימו במוות בהשוואה לקבוצת הביקורת. אותה ירידה חלה גם בשיעור אירועי הלב הקטלניים.
לדברי פרופ' בארי, "עידוד אנשים לצרוך פרות, ירקות, בוטנים ודגנים ובמיוחד מוצרים עשירים בחומצה אלפא-לינולאנית, יעיל גם מבחינה כלכלית - עלות השיפור במצבו הבריאותי של הלב, כפי שהודגם במחקר בהודו, עמד על פחות מדולר אחד ליום לאדם, זול יותר מהשגת תוצאות דומות על ידי תרופות".