כריתת השקדים משפרת את היכולת ללמוד
מחקר חדש קובע כי כריתת השקדים והפוליפים משפרת את איכות השינה ואת יכולות הלימוד של ילדים הסובלים מדום נשימה חסימתי. במחקר נמצא כי כריתת שקדים ופוליפים (אדנואידים) משפרת את איכות השינה וכתוצאה מכך את יכולות הלימוד והתפקוד הקוגניטיבי בקרב ילדים הסובלים מדום נשימה חסימתי. כך עולה ממחקרים שביצע צוות חוקרים באוניברסיטת בן גוריון ובמרכז הרפואי "סורוקה", בראשותו של פרופ' אשר טל.
פרופ' טל ציין כי כ- 3 אחוזים מהילדים סובלים מהפרעת נשימה בשינה, הנובעת מחסימה של דרכי הנשימה העליונים, תסמונת המכונה "דום נשימה חסימתי בשינה". בעוד שבקרב המבוגרים נקשרה תסמונת זו בעיקר לגברים הסובלים מעודף משקל, הרי שגורם הסיכון השכיח ביותר בקרב הילדים הוא הגדלה של רקמת השקדים והשקד השלישי - הפוליפ (אדנואיד).
מחקרים שונים מלמדים כי דום נשימה חסימתי בשינה עלול לגרום בילדים תסמונת שעשויה לעורר בקרב חלק מהילדים הפרעות התנהגותיות וקוגניטיביות, מלוות בהפרעות קשב וריכוז והפרעה בלימודים, וכן הפרעות בגדילה והפרעות בתפקוד הלב. מחקר אחר של אותה קבוצת החוקרים, בראשותו של פרופ' טל, מלמד כי ילדים הסובלים מתסמונת דום נשימה חסימתי בשינה הם צרכנים "כבדים" של מערכת הבריאות, בעיקר בכל הקשור לאשפוזים, שימוש רב בתרופות ובהפניות ליועצים שונים. במחקר של פרופ' אריאל טרסיוק מבית הספר לרפואה וקבוצת החוקרים מאוניברסיטת בן גוריון, נמצא כי כריתת שקדים ופוליפים הביאה לירידה משמעותית בצריכת שירותי בריאות ובשיעור התחלואה של אותם ילדים.
על מנת להבין טוב יותר את השינויים בתבנית השינה בילדים עם דום נשימה חסימתי בשינה אחרי כריתת שקדים ופוליפים, נערך מחקר ביחידה לחקר השינה ב"סורוקה", בשיתוף פעולה עם המחלקות הקליניות והמחלקה לפיזיולוגיה בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן-גוריון. 36 ילדים נבדקו במעבדת השינה לפני, וכמה חודשים אחרי הטיפול הניתוחי. ההערכה כללה בדיקה של הילדים במרפאה, בחינת שאלוני שינה מפורטים אשר מולאו על ידי ההורים, וכן בדיקה לניטור רב-ערוצי (פוליסומנוגרפיה) במעבדת השינה. הממצאים הראו כי הפרעת השינה החסימתית בילדים מתרחשת בעיקר בעת שנת-החלום, מכיוון שבזמן זה שרירי הגוף רפויים יותר ומגבירים את הסיכוי לחסימה בדרכי הנשימה העליונים. התברר כי הטיפול של כריתת השקדים והפוליפים משפר בעיקר את ההפרעה בשנת-חלום.
ידוע כי בקרב ילדים הסובלים מהפרעת שינה, עלולות להתפתח הפרעות התנהגות, הפרעת קשב וריכוז, והפרעות בלימודים. הפרעות אלה עלולות להיגרם כתוצאה מירידות תכופות ברוויון החמצן בדם בשינה, אך גם מיקיצות חוזרות ונשנות במהלך השינה. במחקר חדש המתפרסם בכתב העת Sleep מחודש דצמבר השנה, נבדקו 39 ילדים בגיל 5 עד 9 שנים, לפני ואחרי ניתוח לכריתת שקדים ופוליפים, בהשוואה ל-20 ילדים בריאים, ששימשו כקבוצת בקורת. התברר כי בקרב ילדים בעלי דום נשימה בשינה נמצאו הפרעות התנהגות ותפקודים קוגניטיביים ירודים לעומת הבריאים, אך כמה חדשים לאחר הניתוח השתפרו כל התפקודים הקוגניטיביים והיו תקינים. מחקר זה בוצע בשיתוף פעולה עם חוקרים מהמחלקה לחינוך באוניברסיטה בן-גוריון, בראשותו של ד"ר אלי קוזמינצקי. מחקר זה מצביע לראשונה על כך שכריתת שקדים ופוליפים בילדים עם הפרעות נשימה בשינה יכולה לשפר מאד את יכולת הלימוד ואת ההישגים הלימודיים שלהם בבית הספר! המודעות בקרב רופאים להשפעה של הפרעות נשימה בשינה על יכולות לימוד של הילד עדיין נמוכה, ותוצאות המחקר הנוכחי עשויות להוות תרומה חשובה להגדרה מחדש של ההוראות לכריתת שקדים ופוליפים בילדים.
כעת נבדקים במסגרת המחקר התפקודים הקוגניטיביים של ילדים צעירים יותר עם הפרעת נשימה בשינה, תוך ניסיון לאתר את הסיבות להפרעות ההתנהגות והלמידה בתסמונת זו: האם הם נגרמים בעיקר עקב הפרעת הנשימה עם ירידות ברוויון החמצן, או עקב ההפרעה הנגרמת לרציפות השינה עקב ריבוי היקיצות והערויות ממצאי מחקרים אלה פורסמו לאחרונה בכתב העת
sleep ובירחון Chest.
ניתן להפנות שאלות בנושא זה בפורום דום נשימה בשינה באתר דוקטורס