דיאטת האם וזיכרון הילד

(0)
לדרג

מחקר מוצא שחוסר בכולין מזיק למרכז הזיכרון אצל יונקים

מאת: מחקר מוצא שחוסר בכולין מזיק למרכז הזיכרון אצל יונקים

התחלתם להבחין שהזכרון שלכם כבר לא מה שהיה? אולי האשם האמיתי הוא הדיאטה של אמא שלכם. חוקרים באוניברסיטת צפון קרוליינה מצאו כי דיאטה בשלב קריטי בתקופת ההריון עשויה לשנות לידה ומוות של תאים במרכז הזיכרון המתפתח במוחם של תינוקות.

חוסר של דיאטה בכולין, רכיב מזון חיוני, שינה את מבנה המוח של מרכז הזיכרון: ההיפוקמפוס והספטום, בכך ששינה את חלוקת ונדידת התאים, ובכך העלה את מספר התאים שמתו לפני הזמן.

למרות שמחקר זה התרחש על עכברים, תופעה דומה יכולה להתרחש אצל בני אדם, אומרים החוקרים.

"אנחנו כבר יודעים שלעכברים בהריון שקיבלו כמות מוגדלת של כולין בימים 12 עד 18 מתוך 21 ימי ההריון, נולדו גורים שתיפקדו טוב יותר בבחינות הזיכרון במהלך חייהם" אומר ד"ר סטיבן זייסל, ראש בית הספר לתזונה ולבריאות הציבור באוניברסיטה. "גם עכברים מבוגרים מאוד תיפקדו טוב יותר במבחנים כמו מבוך."

היות שלא קיבלו הסבר לשיפור בתפקוד, החליטו החוקרים לבחון מוח של עכברים מלפני הוולדם על מנת לראות אם ימצאו הבדלים פיזיולוגיים בין עוברים של אמהות שקיבלו כולין נוסף, לעומת אמהות שלא קיבלו מספיק.

"לראשונה הראנו שמבנה המוח עצמו מושפע ממה שאוכלות אמהות בזמן ההריון, ושהרכיב הספציפי כולין משמעותי ביותר" אומר זייסל.

הממצאים מעניינים במיוחד משום שהמוסד האוניברסיטאי למדעים הוציא בפעם הראשונה המלצה על כולין כמרכיב חיוני בקרב בני אדם, אומר זייסל.
לא ניתן לערוך מחקר דומה בקרב בני אדם מסיבות ברורות, הוא אומר. מחקרים אחרים המשווים הריון של נשים בדיאטה וצריכת כולין וההשפעה על הילודים ותפקוד הילדים בבית הספר, יהיו פחות ישירים, ויצרכו זמן רב.

"תינוקות מתפתחים מקבלים כולין מאמהותיהם בזמן ההריון ומחלב אם לאחר שנולדו" אומר זייסל. "מזונות אחרים עשירים בכולין כוללים ביצים, בשר, בוטנים ותוספי מזון.
חלב אם מכיל הרבה יותר מרכיב זה ממרבית המזון לתינוקות.

הריון והנקה פעמים רבות מביאים את העכברות, וככל הנראה גם נשים, למחסור בכולין. החודשים לפני ומיד אחרי הלידה הם כנראה התקופות בהן חשובה תוספת כולין בדיאטה.
כולין הוא חומר דמוי ויטמין שבדרך כלל מקבל המלצות דומות לאלה הניתנות לגבי ויטמין B וחומצה פולית. הגוף משתמש בו על מנת ליצור את שדרי העצבים הנקראים אצטילכולין, וביצירת קרום התא, אותה "עטיפה" ביולוגית המונעת מהתא לדלוף.

מחקר שפורסם בירחון הרפואה הבריטי בשנה שעברה רמז לכך שדיאטה אצל ילודים אנושיים משנה את האינטליגנציה שלהם, אומר זייסל.

"העובדה שדיאטה של האם בזמן ההריון היא גורם מכריע לא נכונה רק לגבי כולין" אמר. "מוסדות הרפואה והמרכזים למניעת מחלות המליצו לאחרונה על נטילת תוספי חומצה פולית לכל הנשים בגיל הפריון, שכן אם חסרה חומצה פולית עלולים להתפתח סיבוכים בהתפתחות המוח וחוט השדרה. העניין עם הכולין נכנס היום לתודעה, ומזכיר לנו עד כמה חשובה הדיאטה של האם."

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום