החשיבות שבפעילות הגופנית

(0)
לדרג

כושר גופני קובע את יכולתנו למלא משימות הכרוכות במאמץ פיזי. בעולם המודרני התעסוקה היומיומית אינה דורשת עבודה פיזית, והטכנולוגיה חוסכת מאיתנו פעילות מאומצת- לפיכך, הכושר פוחת מחוסר פעילות ופוחת עוד יותר עם הגיל. העדר כושר גופני מתבטא בהשפעות מזיקות על בריאותנו. חוסר פעילות גופנית ואכילת יתר מהווים גורמים להשמנה. פעילות גופנית יעילה מסייעת להורדה ברקמת השומן ולעליה במסת השריר. הדרך היעילה להורדת עודפי שומן היא פעילות אירובית- פעילות המשפרת את מערכת הדם והנשימה ושורפת קלוריות ביעילות. שילוב נכון של תזונה מאוזנת ופעילות גופנית מבוקרת יטיבו עימנו ויאפשרו לווסת את מטבוליזם הגוף. אנו שורפים אנרגיה בפעולות שונות ואף בשינה. פעילות גופנית מסייעת לשרוף קלוריות עודפות, מעלה את HDL כולסטרול (ה"כולסטרול הטוב") בדם- דבר המפחית טרשת עורקים (מונע את שקיעתו של LDL כולסטרול, הכולסטרול הרע, בדפנות כלי הדם) וכן מעלה את רגישות הקולטנים לאינסולין. אלו מסייעים לנו לשמור על בריאות תקינה.


אודות השריר:

השריר הוא המבצע את הפעולות הכרוכות במאמץ. הוא מייצר כוח התכווצות. ככל שהשריר גדול יותר, הוא מייצר יותר כוח. עבודת השריר נמדדת ביכולת להרים משא לאורך דרך (תלוי במהירות, מרחק וזמן התקצרות השריר). יכולת השריר להתמיד במאמץ קרויה סיבולת השריר. מקור אנרגטי, הזמין מידית לשריר, מצוי בשריר עצמו וקרוי גליקוגן. אנרגיה זו אנו מנצלים בפעילות גופנית קצרה, אולם אנרגיה זו מוגבלת. לעומת זאת, בפעילות גופנית מתמשכת עלינו להשתמש במקור אנרגיה בלתי מוגבל; כך, בעזרת פעילות אירובית, ע"י שימוש בחמצן, ניתן לנצל את מאגרי השומן ולנצלם כמקור אנרגיה.


איזו תועלת נפיק מפעילות גופנית?

פעילות גופנית אירובית שורפת אנרגיה בצורה מוגברת יותר ומאפשרת לנו לשרוף אנרגיה ממאגרי שומן ולא רק מאנרגיה זמינה מסוכרים. כך ניתן לנצל את מאגרי האנרגיה בצורה יעילה יותר. כמו כן, פעילות גופנית מביאה להגדלה של יכולת מערכת הנשימה והדם לספק חמצן לשרירים. הדבר מתרחש בעקבות: הגדלת נפח הלב ויכולת הפעילות שלו- דבר המאפשר אספקה מוגברת של דם בקצב לב נמוך יחסית, הגדלת יכולת ניצול החמצן בריאות והגדלת כמות האוויר שניתן לשאוף ברגע נתון (לפיכך ניתן לנשום לאט יותר). היווצרות של רשת כלי דם מסועפת יותר מבטיחה שיפור באספקת דם לשרירים במאמץ.


המלצות:

חשוב להתחיל את המאמץ בהדרגה בהתאם ליכולת שלנו. מומלץ לעשות פעילות גופנית כלשהי 3-4 פעמים בשבוע למשך כ- 30 דקות בכל פעם. זכרי כי המטרה היא להרגיש בריאה יותר וחזקה יותר.

באדיבות האגודה לקידום בריאות נשים בישראל

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום