זמן הדיאטה

(0)
לדרג

מאת: תמר שיטה

מאת: תמר שיטה

איך עוברים את החורף בלי להשמין, אבל גם בלי לסבול. ש', אחותי הרזה, הושיטה יד ארוכת ציפורניים אל עבר קערת הבוטנים החמימים שעמדה על השולחן, חפנה כמות נאה מהם, ומלמלה כל הדרך אל הפה: "שניים וחצי קילו, עכשיו זה כמעט שלושה...". "מה?" שאלתי, מזהה מצוקה נשית. "על מה את מדברת?"
"תראי איך אני נראית..." היא לחשה לי. "כלום כבר לא נסגר עלי..." הצביעה על מכנסי הג'ינס שלה
(מידה 36 למי שממש מתעניינת...) וסגרה על שארית הבוטנים שבצלחת. "אבל אני לא מצליחה להפסיק... אני אוכלת כמו משוגעת..."
"סוף סוף את נראית כמו בן אדם", התערב בעלה בשיחה בלי ששאלו אותו.
היא תקעה בו מבט מצמית וחזרה אלי.
"גם אצלי זה ככה", ניחמתי אותה. "אבל מחר אני מתחילה דיאטה. רוצה להצטרף?"
היא לא היססה לרגע: "שמעתי על דיאטה חדשה. קילו וחצי ביומיים... משהו פגזי..."
סיכמנו להמשיך את הדיון ללא הפרעות למחרת. היא המשיכה לנבור בבוטנים, ואני פניתי אל קערת הפירות היבשים שקרצה לי כבר מתחילת הערב. פירות זה בריא, לא?
כשעליתי על המשקל למחרת בבוקר, התברר גודל האסון. השניים וחצי הנוספים הפכו לשלושה וחצי
(טוב, כמעט ארבעה) והספרות לא השתנו גם כשניסיתי שוב, בלבוש חווה המקורי.
"ממילא חורף ואף אחד לא רואה..." התנחמתי בטרנינג החדש, זה שגדול עלי בשני מספרים, ומשם לארוחת הבוקר. קפה+סוכרזית אחת וכוס מים. באחת עשרה התנפלתי על שתי פריכיות אורז עם גבינה רזה ומלפפון חמוץ. באחת, חיממתי ארוחת צהריים לבנות (שניצלים ופירה עם חמאה), ומצוידת בעוד שתי פריכיות נמלטתי מהמטבח. המשך היום כלל עוד שתי פריכיות, יוגורט וכמה ירקות.
"קילו וחצי ביומיים..." חישבתי בניסיון להתעודד, "זה ארבעה קילו בשבוע, שמונה בשבועיים... וזה בערך מה שאני צריכה להוריד. קלי קלות..."
אחרי כמה ימים של פריכיות וחסה, הגיע המשבר בצורת חברים שקפצו לרגע לביקור, מלווים בגבינות דשנות שהביאו מצרפת, בקבוק יין אדום וערמת שוקולדים מהדיוטי פרי.
"אני בדיאטה", הודעתי חגיגית. "אני רק טועמת".
כן, רק טעמתי. עוד באותו ערב הלכה דיאטת הפריכיות לעזאזל ואיתה כל הרעב והתסכול וההישגים של השבוע האחרון. כיוון שנשברתי, קראתי דרור לעצמי והתנפלתי ביום שישי על החמין של אמא שלי, חזרתי עם השאריות הביתה ונשנשתי מהן בכל פעם שעברתי על יד המקרר, רק כי הן היו שם. "תחממי את זה קצת, ותאכלי כמו בן אדם", גער בי שותפי לחיים. "ממילא את אוכלת, אז לפחות תיהני..."
התעלמתי ממנו. לכי תסבירי לאחד - לא חשוב מאיזו עדה, אבל לא פולני כמוך - עד כמה חשוב לנו גם לאכול וגם לסבול. רגשות אשמה הם חלק לא מבוטל מחיינו, ולא בקלות נסכים לוותר עליהם. באותה מידה אין לנו גם שום כוונה לוותר על התירוצים.
"זה רק בגלל הקור הזה", סיפרתי לנ', על קפה דל חלב וקרקר דל נתרן. "זה ממש לא בשליטתי. שמתי לב שמהרגע שהודיעו שהחורף התחיל, אני עסוקה בלעיסה. וחוצמזה, אני רוב הזמן בבית, ממש לא בא לי לצאת לשום מקום. חושך בחמש, הערבים ארוכים כמו הגלות...מה נשאר?"
נ' נתנה לי את אחד מאותם המבטים שהיא שומרת לי כשאני מדברת שטויות: "מעניין למה לי זה לא קורה... אני לא מעלה גרם בחורף. לרוב אני אפילו טיפה יורדת. אולי אם תנסי קצת יותר לשלוט בעצמך, תלכי לחוגים, תלמדי משהו. תעשי משהו עם עצמך", סיכמה בידידות אוהבת.

באדיבות מגזין הורים וילדים
לקבלת גליון מתנה נא לחץ

בחורף זה עולה
התזונאית, ד"ר ניבה שפירא, מסכימה עם הקביעה שבחורף אנחנו מעלים במשקל. "כאשר הטמפרטורות יורדות, התגובה הטבעית של הגוף היא לרצות מזון, מפני שאכילה ופירוק המזון יוצרים בגוף אנרגיה- חום. אזורי התחושה, עור הפנים החשוף והידיים, מדווחים לגוף על הקור והוא מצדו מעלה דרישה לחום ורצון לאכילה. בנוסף, הימים קצרים, החושך מגיע בשעה מוקדמת, מזג האוויר הסגרירי והאפור, כל אלה גורמים לנטייה לסגירות ולעתים אפילו להרגשת דיכאון קלה, ואז שוב, השאיפה היא לאכול, כיוון שהאכילה מעלה את רמת הסרטונין, ומכאן עלייה במצב הרוח. מכשול נוסף טמון בעובדה שבחורף אנחנו נמצאים בתנועה הרבה פחות מאשר בקיץ. לרוב אנחנו מסתגרים בבית, מתכרבלים בשמיכות מול הטלוויזיה ושורפים פחות אנרגיה. על כל אלה מגיעים בגדי החורף, הסוודרים הגדולים והמעילים, שעוזרים לנו להסתיר מפני עצמנו את המצב האמיתי".


זה באמת מצב כמעט בלתי אפשרי: אנחנו בבית, מצב הרוח סגרירי, המקרר והטוסטים בטווח היד. מה לעשות?
שפירא: "לא לוותר ולעשות את השינוי הדרוש בצורת החשיבה, ולא לפנות לאוכל בצורה אוטומטית כמוצא מהיר וזמין. לחמם את הגוף על ידי פעילות גופנית, ולא על ידי אכילה. וכאשר אוכלים, לאכול פחממות וחלבונים ולא שומנים, כי אלה לא יוצרים את החום שהגוף דורש ורק יגרמו להשמנה".
דיאנה אידאלמן קרת, מנהלת תחום ההורות ב"דיאדה", קובעת שהקילוגרמים העודפים שיש לכל אחת (כמעט) אינם הבעיה, אלא מה שקורה לנו בגללם:
"אפשר להגיד המון דברים על קבלה עצמית של הגוף, ועל למה זה לא חשוב כל כך להיות רזה, אבל בסופו של דבר, כולנו מושפעות וכולנו עושות משתדלות. בעיני, הבעיה מתחילה כשהגוף שלנו, שלא נראה בעינינו מושלם, הופך להיות לבית הסוהר שלנו. כשאישה אינה מרגישה טוב או נוח עם גופה, היא מפסיקה ליהנות ממנו, ולא מאפשרת לעצמה, לילדיה ולבן זוגה ליהנות ממנו. הבעיה, כמו שאני רואה אותה היא במחיר שאנחנו משלמות. במה שקורה לנו בדרך. ללא ספק, בעקבות ההריונות, הלידות והגיל, הגוף שלנו ישתנה, כמו שמשתנה גם גופם של הגברים, אולם הקושי הוא בחוסר הקבלה של השינוי. זה מה שמערער את הפרופורציות וגורם לנו לצאת למאבק בשינויים ביולוגים טבעיים, שלרוב הוא מאבק אבוד מראש ובזבוז המון אנרגיה. במקום זה נשים רבות משקיעות כסף, זמן, בגדים ומאמצים אחרים, בשביל לייצר גוף שנראה אחרת מזה שיש להן.
"צריך לזכור ולהדגיש שהגוף שלנו הוא מקור להנאה ולגאווה: אנחנו יכולות להרות, ללדת, להניק, ואלה הם הדברים החשובים גם בחינוך של בנותינו. כשאנחנו מחמיאות להן, ההתייחסות נוגעת יותר מדי לאיך שהן נראות, ולא מספיק למה שהן יכולות".


העצות הכי שוות
דיאטה, מתברר, היא נחלת כמעט כל הנשים שאני מכירה, למעט כמה בנות מזל שנולדו רזות וגם אחרי שלושה הריונות לפחות, הן שומרות על המראה הדקיק והחטוב. וישנן כמובן גם אלה שלא אכפת להן, או לפחות זה מה שהן מצהירות (אישית, אני לא ממש קונה את זה...).
אחרי שהבנו למה זה קורה לנו, אנחנו מוכנות לצאת למלחמה בהשמנת החורף. המדור פנה לכמה תזונאיות וחברות לשמירה על המשקל ועל הבריאות, וליקט עבורכן את מיטב הטיפים לחורף חם ולא משמין:


עצות הזהב של אולגה רז
תזונאית קלינית, מחברת הספרים "לאכול לחם ולרזות" ו"לרזות עם אולגה רז".

1
לשתות! וכמו שאומרת נ': כמה פשוט, ככה נכון. רז: "בחורף קשה לנו יותר להמשיך לשתות מים כמו בקיץ. אני ממליצה לעבור לשתייה חמה, כמו תה רגיל, תה צמחים, קפה לא חזק, כמובן ללא סוכר. השתייה החמה נותנת הרגשה של חמימות ומלאות ויכולה למנוע אכילה באותו רגע.
2
ארוחה חמה בערב. בחורף אפשר ורצוי להעביר את הארוחה החמה לערב. לרוב אנחנו נמצאים יותר בבית בשעות האלה, וארוחה חמה ומשביעה בערב, בשעה 7-6 (לא בלילה), מקנה גם היא הרגשה של חמימות ומלאות.
3
הליכה בשעות הערב. מומלצת גם להוצאת אנרגיה וגם כאמצעי להעלאת חום הגוף.
4
משהו קטן לפני השינה. כשעה לפני השינה אפשר לאכול משהו לא גדול, כמו פרוסת לחם עם ממרח, כוס חלב עם קורנפלקס וכדו', כדי לשפר את איכות השינה ואת הירידה במשקל.
5
לאכול ארוחות קטנות. את הארוחות רצוי לחלק לארוחות משנה קטנות יותר וכשכל אחת מהן מלווה בשתייה חמה, אנחנו מקבלים הרגשת שובע כמעט מתמדת. ושוב, אפשר לא לעלות במשקל ואפילו לרדת.
6
חמין דיאטטי. לא צריך להימנע מהטעימים והחמים של החורף, אלא להקדיש מחשבה להכנתם. רז: "כשמכינים חמין למשל, אפשר להכין אותו דיאטטי גם אם משתמשים באותם מרכיבים, אבל בלי קישקע למשל, ובלי הרבה שומנים אחרים. אפשר להשתמש בבשר לא שמן או בעוף, בקטניות ובמעט תפוחי אדמה. מנה כזו היא מנה כיפית, משביעה, מחממת ומזינה".
7
אוכל מבושל עדיף. בחורף כדאי להרבות באכילת אוכל מבושל: מרקי ירקות מכל הסוגים בתוספת עשבי תיבול או מעט אבקת מרק, ירקות מבושלים או מאודים, שעועית ירוקה, כרובית וכדו'. אפשר לעשות פשטידות דיאטטיות ללא שמנת מתוקה ובלי קמח על ידי ערבוב ירקות מאודים מעט עם גבינה לא שמנה, ביצה ותבלינים, ואפייתם. תוספת של שתי כפות פירורי לחם על פשטידה שלמה, לא תזיק לדיאטה. מומלץ להכין תבשילי ירקות כמו ג'יבץ, אבל להימנע מתוספת של ירקות כמו תפוחי אדמה.
8
נשנוש מנצח. רז מנדבת טיפ מנצח לנשנוש קליל ולא משמין - פופקורן, אבל לא זה רווי החמאה שמגיע מוכן מהסופר, אלא פופקורן ביתי מגרגרי תירס רגילים: "מניחים מעט גרגרי תירס במעטפת נייר חומה, מגלגלים וסוגרים, מניחים במיקרוגל ומפעילים עד שהגרגרים מוכנים".


עצות הזהב של שומרי משקל
יונה מאור, עורכת עיתון שומרי משקל ומדריכת קבוצות, מציעה לכולנו לעבור לתזונת חורף, "בדיוק כמו שעוברים לנהיגת חורף. נוהגים אחרת ואוכלים אחרת".
1
לאכול חם. כי אוכל חם מטבעו ממלא יותר, משביע יותר ונותן תחושה טובה.
2
לשתות חם. אפשר למשל להכין קנקן גדול או תרמוס עם תה צמחים בטעם אהוב, לתבל בתבלינים מחממים כמו קינמון, מקלות וניל, ציפורן, עשבי תבלין, לימונים וכדו', ובכל פעם שמרגישים שקר ורעבים, לשתות כוס.
3
סוד המרק. אפשר גם לבשל מרקים דלי קלוריות, ולאכול בכל פעם שמרגישים רעב, בלי ירקות עמילניים כמו תפוחי אדמה או בטטות או כארוחה בפני עצמה. אפשר להכין מרק עשיר המכיל קטניות (שמתפרקות לאט ונותנות הרגשת שובע לזמן ממושך יותר) וירקות. השילוב של פחממות וקטניות יוצר חלבון צמחי מלא שהוא בריא ודל שומן. את מרקי הירקות אפשר לטחון בבלנדר או בבלנדר יד ולקבל מרק סמיך בעל מרקם קטיפתי ( מתכון בהמשך). מרק עוף (תרופת הסבתא לכל תחלואינו) אפשר להכין עם שפע של ירקות וגרונות הודו, גבי עוף וכנפיים. מבשלים, מקררים, מוציאים את השומן שנקרש למעלה אחרי הקירור, ומקבלים מרק דל שומן וטעים.
4
טוסט במקום לחם. במקום לחם אפשר לאכול טוסט, ולא בהכרח עם גבינה צהובה. גבינה צפתית או בולגרית, או כל גבינה חצי קשה שאינה עולה על 5 אחוזי שומן, יהיו נפלאות בטוסט מלחם קל או לחם מלא. בתוספת סלט ירקות או מעט שעועית, כרוב מאודה או כרובית מבושלת, תתקבל ארוחה מזינה, חמה ומשביעה.
5
מרק במקום תה. לאלה שאוהבות מתוק ליד התה, ממליצה מאור להחליף את התה במרק, כי לידו לא אוכלים כלום...


עצות הזהב של טובה קראוזה, דיאטנית קלינית, מתמחה בתזונה בהריון ואחרי לידה
1
להתלבש צמוד. "דווקא בגדי החורף והעובדה שאנחנו לובשות שכבות של בגדים, יכולים לתת לנו יתר מוטיבציה לשמור על המשקל או להפחית משקל. אנחנו צריכות להיכנס לבגדים של השנה שעברה, לדחוס לתוך המכנסיים גופייה וגרביונים... כל אלה משקפים את המשקל וצריכים לעודד אותנו לשמור שלא להשמין.
2
נמס בכוס בעבודה. גם קראוזה ממליצה על מרקים. ולמי שנמצאת בעבודה - אפשר ספל של מרק נמס בכוס.
3
לוותר על השאריות. הללו מפתות במיוחד בחורף הקר.

אוכלים את השאריות של הילדים או בן/בת הזוג, טועמים בזמן הבישול, אוכלים פה ושם בלי לשים לב, ובינתיים מצטברות מאות קלוריות מיותרות. לפעמים זה המכשול היחידי שעומד בינינו לבין המשקל הבריא לנו באמת, ואם מסירים אותו, בכלל לא צריך דיאטת הרזיה. הידעתם שעודף של 100 קלוריות ביום יכול להצטבר לחצי ק"ג עודף בחודש?
4
לקצץ טעימות בזמן בישול. כל אחת מהטעימות הבאות מכילה 100 קלוריות: 4 כפות צלי בשר, 2 כפות תערובת לעוגה, 3 כפות רוטב עשיר בשומן (על בסיס שמנת, למשל).
5
קורנפלקס משמין פחות מגרנולה. להוסיף ליוגורט כוס קורנפלקס במקום חצי כוס גרנולה. להכין לחם מטוגן עם חלב דל שומן במקום חלב רגיל, ועם חלבון הביצה במקום עם ביצה שלמה.
6
פרי במקום שוקולד. עדיף תמיד. ואם את חייבת חטיף - בחרי חטיף מיני, ולא גדול - כך תשבע התשוקה והקלוריות לא יגיעו לשמים. באותה מידה עדיף גם מסטיק או כל מתוק אחר שאינו מכיל סוכר.
7
בלי קרוטונים ושקדי מרק. קראוזה מדגישה שלרוצות לשמור על משקל או להפחית ממנו, לא מומלץ למלא את המרק בשקדי מרק המכילים כמעט 500 קק"ל ל- 100 גרם.
8
לאכול מתוך מודעות: לא לעשות שום דבר אחר שיכול להסיט את תשומת הלב מהאוכל. ברגע שמרוכזים במה שאוכלים, לא אוכלים יותר מדי, נהנים יותר ומגיעים לשובע מהר יותר. אין דרך טובה מזו לחסוך מאות קלוריות ביום.

באדיבות מגזין הורים וילדים
לקבלת גליון מתנה נא לחץ

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום