החוכמה הולכת ומצטמקת...
המוח המופעל מעט מדי מתנוון ומאבד זיכרון, אפילו בגיל צעיר, ואם לא נשכח - אולי נעשה משהו קונסטרוקטיבי...
על פי אמירה צינית, אם לא לומר סרקסטית, כמות החוכמה בעולם קבועה, אך דא עקא, האוכלוסייה העולמית הולכת וגדלה בהתמדה... מובן שאין להסכים לדברי בלע אלה, אך יחד עם זאת, משהו לא כל כך טוב קורה לנו בכל האמור לחוכמה ולאינטלגנציה.
בעבר הרחוק נטינו לחשוב שאובדן זיכרון הוא אחד מסממני הזיקנה, שמן הדין להשלים עימם. היום אנו מתוודעים ליותר ויותר צעירים בשנות ה-20 וה-30 לחייהם, שגם הם צוללים לעולם השיכחה - אולי משום שבניגוד לצעירי העבר, הם לא חייבים לזכור פעולות חשבוניות בדרגת קושי עולה, כבר הרבה שנים שלא לומדים שירים בעל פה, וכשלא מחדדים את הזיכרון מה פלא שהוא ממהר להחליד? אם כל זאת היה עד כה בגדר השערה בלבד, הרי שמחקר יפאני קובע חד-משמעית: ההסתמכות הגוברת על טכנולוגיית המחשב, היא שגורמת לבעיות חמורות בתחום הזיכרון.
כך אפוא אנשים צעירים קובלים על כי אינם מסוגלים לזכור מילים, שמות, כתובות, ולעיתים אפילו אינם מתייצבים לפגישות שקבעו, באשר מועד הפגישה פרח מזיכרונם. אנשים אלה כמו הפכו לעבד נרצע של המחשב, היומן האולקטרוני ושאר האמצעים הדיגיטליים. כאמור מדענים יפאנים התמודדו עם האתגר, ובאחרונה הם מציעים גם את המענה.
החוקרים מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת הוקאידו, יפאן, בדקו 150 צעירים בגילאים 20-35 והעלו שיותר מעשרה אחוזים מתוכם סובלים מבעיות זיכרון קשות: "הם מאבדים את היכולת לזכור דברים חדשים, לשאוב נתונים ישנים, או להבחין בין מידע חשוב לבין מידע פעוט ערך", קבע ד"ר טושיוקי סוואגוצ'י, פרופסור לנוירו-ביולוגיה באוניברסיטת הוקאידו. אם לא די בכך, פרופסור טושיוקי סוואגוצ'י אומר, בשיא הפשטות, כי "הצעירים של היום הולכים ונעשים טיפשים". סביר להניח, כי בלשון פחות בוטה ואולי יותר אקדמאית, אפשר היה לומר בנוסח יותר מרוכך: יותר מחשב, פחות מחשבה...
"הזיקנה פוגעת בחומרה של המוח, אבל טעויות יכולות להתרחש בתוכנה של המוח, לא בגלל הגיל, אלא בגלל אורח החיים, למשל, כשאתה לא מפעיל די הצורך את הראש", קבע ד"ר טאקאשי צוקיאמה, רופא ידוע בטוקיו בירת יפאן, וזו ככל הנראה עיקר הבעיה במשפט קצר ומתומצת.
באדיבות "בריאות על בוריה". 03-6356350
ניתן לרכוש חוברות במחיר 5 ש"ח לחוברת.