על מצות וצרות החג

(0)
לדרג

זה לא אני, זה החג!

מאת: זה לא אני, זה החג!

פסח כאן ועמו המצות, הטיגונים הביצים והזלילות. ד"ר נאוה ישראל מסייעת לכם לעבור את הפסח בשלום. רוב חגי ישראל מתהדרים (או חוטאים) במעדנים ייחודיים שחייבים, אבל פשוט חייבים לזלול לאורך ימי החג. מה שהכי משעשע בזלילות האלה הן ההצטדקויות: "זה חלק מהמסורת", "כל המשפחה יושבת ביחד, זה לא הזמן לדיאטה", "אין מה לאכול בחג הזה חוץ מהסופגניות / המצות / עוגות הגבינה", "זה בסך הכל שבוע אחד", "רק עוד אחד קטן ודי, אחר כך אני צ'יק-צ'אק מוריד/ה את זה" וכו'. ההצטדקויות האלה כל כך קלושות שאפילו אנחנו-המצטדקים צוחקים מהן. למה אנחנו מצטדקים? כי רגשי אשם הוא גוש כזה שתקוע בגרון ומקשה על בליעת המעדנים החגיגיים, וההצטדקות היא כוס המים ששוטפים את הגוש המטריד. ברגע שמעבירים את האשמה למישהו או משהו אחר - הכל בסדר. אנו לא משמינים בגללנו, זה רק בגלל הנסיבות.


זוג ידיים ענוגות מחזיקות במזון - מראה שכיח בחג הפסח
ונגיד שהקלוריות לא מעניינות אותנו; מה עושים עם מוקש הבטן הזה? מעטים הם האנשים שהמעיים שלהם נשארים "אדישים" לנוכחות מאסיבית של מצות. רוב הישראלים סובלים בפסח מעצירויות או שלשולים או גזים או סתם תחושת נפיחות וכאבי בטן. לא סתם הוחלט להתפיח בצק לפני שאופים ואוכלים אותו.


אז מה עושים, או איך לצלוח את החג בשלום?
סדר פסח- לפני שהולכים לסדר יש שלוש פעולות חיוניות:
א. לעשות הרפיית מתחים - מה הקשר? מפגש עם כל בני המשפחה, האהובים יותר והאהובים פחות, עלול ליצור מתח לא קטן. אנשים רבים נוטים "להטביע" את הלחץ שלהם באוכל, ולזלול את עצמם לדעת. הרפיית מתחים ע"י פעילות גופנית מעוררת, חשיבה חיובית או אפילו סתם מנוחה טובה עשויים לסייע.

ב. לאכול משהו לפני הסדר. נכון מאוד גבירותי ורבותי! לא לחכות מהבוקר למעדנים של הערב, ואז לשבת מול הצלחות העמוסות ולהזיל ריר עד גמר קריאת ההגדה. במצב כזה אין שום שליטה על הכמויות שנזלול. כדאי לאכול משהו בסדר גודל של מעדן חלב + ביצה + סלט ירקות עם גבינה, בערך שעה-שעתיים לפני שהולכים לסדר.

ג. לשתות הרבה מים. קריאת ההגדה עלולה להיות עסק ממושך ומייגע. מאחר וצימאון הוא חוש בלתי אמין, הדבר הראשון שנרגיש הוא רעב (גם אם מה שהגוף שלנו באמת צריך זה מים).


שולחן הסדר - השקט שלפני הסערה
בימי חול המועד
1. כמה שפחות מצות, ובטח שכמה שפחות מצות מטוגנות למיניהן. נסו לשחזר כמה פרוסות לחם אתם אוכלים בימים רגילים, תחלקו את המספר לשניים, וזה מספר המצות שמחליפות שווה-בשווה את הלחם.

2. מי שהכמות לא מספיקה לו, ובעיקר מי שסובל מהמצות (טעם, בטן וכו') כדאי להתבסס על תוספות מבושלות (תפוחי אדמה, אורז למי שאוכל בפסח, איטריות כשרות לפסח וכו') ועל לחמניות אפויות כשרות לפסח.

3. אם בכל זאת אתם בענייני מצה, לא להגזים בממרחים כגון ממרחי שוקולד, ריבה, חמאה ומרגרינה. עדיף למרוח גבינות, ואם מתחשק לכם מתוק - אפשר לערבב לתוך הגבינה כפית ריבה.

4. כדאי לאכול לפחות גביע אחד של יוגורט-ביו או יוגורט פרו-ביוטי, המכילים חיידקים שיתקנו לכם לפחות קצת את המעיים הסוערים מהמצות.

5. בארוחות הבוקר, בהן בדרך כלל אנו רגילים ללחם או מוצרי חמץ אחרים, אפשר לאכול מאכלים כגון תבשיל מתוק של אורז בחלב, או ארוחה רגילה עם לחמניות מקמח מצה.

6. במהלך הארוחות העיקריות, השתדלו לשמור על מבנה הארוחה הרגיל ביותר, עם מינימום "מעדני חג" מטוגנים, טבולים בסירופים ועתירי ביצים או קוקוס. ארוחת צהרים יכולה להיות לדוגמה: רבע עוף עם תפוחי אדמה אפויים, סלט ירקות וקינוח קל. שימרו על "עסקים כרגיל".

7. כדאי מאוד להתחיל ארוחות גדולות עם מרק ירקות עשיר, אשר אינו מכיל כל כך הרבה קלוריות, תורם הרבה בריאות, וגם "סותם" את הקיבה מפני עודפי אוכל.

8. קינוחים: כמה שפחות עוגות המבוססות על שוקולד וביצים, כמה שפחות עוגיות קוקוס, וכמה שיותר קינוחי פירות. לדוגמה: סלט פירות (אפשר לשלב פירות טריים ויבשים), תפוחים אפויים עם קינמון ותותים טריים טבולים בשוקולד.

9. לשתות, לשתות ועוד לשתות מים. לא רק החיפזון, גם הצימאון גורם לנו לאכול יותר מהדרוש, וגם "תוקע" את המצות היבשות במעיים.

10. לצאת לטיולים רגליים ברחבי ארץ ישראל, או אפילו סתם על שפת הים. אין כמו פעילות גופנית להזיז את מאגרי השומנים ואפילו את הקיקשקע התקועים.


בהצלחה!

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום