שאלות נפוצות מפורום גמילה מעישון
מנסים להיגמל מעישון? רק עוד סיגריה אחת? כל התשובות לכל השאלות השכיחות
תשובה: סדנאות הטיפול עם או ללא טיפול תרופתי הינן נדבך חשוב בדרך לגמילה ארוכת טווח מעישון.
הכלים בהם משתמשים בסדנאות הינם התנהגותיים תוך העמקת הידע בנושא ושימוש במשאבים של התמיכה הקבוצתית.
מטרות הסדנאות הינן שינוי הרגלי המעשן תוך הפחתה הדרגתית בכמות הסיגריות עד להפסקה מלאה, לימוד דרכי התמודדות נוספות בחי היום יום וכן הקניית דרכי פעולה למניעת החזרה לעשן.
תשובה: הכמיהה לסיגריה לאחר שהפסקת לעשן הינו דבר מוכר. גם לאחר ש"הרעב לניקוטין" חלף עדיין קיים זכרון רגשי לעצם פעולת העישון.
חשוב לציין שבד"כ זהו זכרון לרגעים קצרים ומבטא בעצם תחושות נוסטלגיות, למצב שהיה בעבר.
בד"כ עם הזמן תחושה זו פוחתת מאליה אך בכל מקרה ניתן להעזר גם בתמיכה מיקצועית
תשובה: להלן פרוט בסיסי של השיטות הקיימות התנהגותיות ותרופתיות:
השיטות היעילות ביותר לגמילה מעישון מתבססות על טיפולים התנהגותיים, תרופתיים ו/או שילוב של שתיהן. יעוץ פרטני או קבוצתי נמצאו כשיטות ההתנהגותיות היעילות ביותר.
בין התרופות השונות שנבדקו רק זייבן ותחליפי הניקוטין השונים אושרו ומומלצים לגמילה מעישון.
1. הבסיס לתחליפי הניקוטין הינו מתן תכשיר המכיל ניקוטין בכדי להחליף את הסיגריה ובמהלך מספר שבועות ירידה הדרגתית במינון עד לגמילה מהרעב לניקוטין.
2. מתן זייבן במשך כחודשיים. תרופה זו מעלה את רמת הדופמין במוח ובכך מפחיתה את תופעת הרעב לניקוטין
כאמור השילוב היעיל ביותר הינו מתן טיפול תרופתי לתקופה של מספר שבועות (הקטנת האפקט הפיזיולוגי של הגמילה) במקביל לטיפול התנהגותי (המתמודד עם שינוי ההרגלים לטווח הארוך).
תשובה: קיימים לא מעט מחקרים שבדקו והראו כי ילדי מעשנים נפגעים בעיקר בהגברת הסיכוי לפגיעה בדרכי הנשימה ע"י זהומים וכן הופעת אסטמה.
ממצאים אלו בד"כ נמצאו קשורים באם המעשנת אך קיימות גם מספר עבודות שבדקו זאת בבתים שהאב עישן ולא האם.
תשובה: ידוע כי מלבד הניקוטין עשן הסיגריה מכיל כ- 4000 תוצרי בעירה רעילים. ריכוז חומרים אלו בעשן המתפזר גבוה מאשר זה הנשאף דרך הפילטר. כלומר המעשן הפאסיבי שואף את החומרים המזיקים בריכוז גבוה ובמקומות סגורים אף יותר.
שאלה: מדוע עליתי במשקל אחרי שהפסקתי לעשן? ואיך מתמודדים עם זה?תשובה: בד"כ לאחר הפסקת העישון ישנה נטייה לעלייה במשקל של כ- 2 ק"ג בממוצע.
לאחר מספר חודשים הגוף מגיע לאיזון וניתן להפחית את המשקל בחזרה. הסיבות לעלייה במשקל יכולות לנבוע ממספר גורמים כגון: שינוי בתחושת הטעם החוזרת לאחר הפסקת העישון, תחושה של התקפי אכילה כפיצוי לאחר הפסקת הסיגריה, וכן תחושת הסיפוק האוראלי.
ההתמודדות במצב זה צריכה להעשות תוך הנחייה של גורם מיקצועי (דיאטנ/ית) במטרה לעזור לך ליצור הרגלי אכילה מתאימים יותר במקביל לפעילות גופנית תואמת.
תשובה: הגדרה של התמכרות נובעת מהופעת תסמיני גמילה בהפסקת פעולה כלשהיא.
ידוע כי הפסקת העישון גורמת למספר תופעות המוגדרות תחת תסמונת הגמילה מניקוטין.
בינהם מוזכרות: "רעב לניקוטין", חרדה אישקט חוסר מנוחה קשיי ריכוז כאבי ראש נדודי שינה ירידה במצב הרוח ואי נוחות בקיבה.
במידה והינך חשה חלק מתופעות אלו יש מידה של התמכרות גם בתדירות עישון נמוכה.
פרט לכך עישון של סיגריה אחת לשבוע עלול להביא לעישון תכוף יותר בהסתברות גבוהה יותר מאשר אצל לא מעשנים.
תשובה: בד"כ תופעות לואי חולפות לאחר נטילה ממושכת של הכדור.
הינך מציין כי כאשר הינך מפסיק את הכדור הבחילות חולפות אולם חשוב לדעת אם בכדור אחד ליום התחושה דומה לשני כדורים.
ממליץ לפנות לרופא המטפל ובמקביל אפשר לנסות את ההמלצות הבאות:
במידה ובכדור אחד הבחילה אינה משמעותית ממליץ ליטול את הזייבן במינון של כדור אחד ליום למשך מספר ימים אפילו שבוע ואז לנסות להעלות לשני כדורים ליום.
והיה והבחילות יתגברו ממליץ להמשיך בכדור אחד ליום ולהשלים חודשיים טיפול
כאמור כל זאת תוך מעקב של הרופא המטפל.
ממליץ ליטול את הכדור מידי יום ללא הפסקות.
במהלך תקופת הגמילה מעישון עליך להימנע מכל סיגריה וכך גם בהמשך!!! במידה והינך מתקשה בכך ממליץ להעזר בטיפול התנהגותי לשינוי ההרגלים .
אמנם צריכת הניקוטין מחדשת את מנגנון התלות אך לא ניתן להקביל זאת לפרק הזמן החדש הנדרש ל"התנקות" מן הניקוטין.
תשובה: זייבן הינה תרופת המרשם הראשונה לגמילה מעישון שאינה מכילה ניקוטין. התרופה אושרה להתוויה זו ע"י ה- FDA בארה"ב מאז שנת 1997. מנגנון הפעולה של הזייבן (בופרופיון) הינו העלאת רמות דופמין ונוראדרנלין במוח. השינוי ברמה של חומרים אלו במוח מביא להקטנת הדחף לעשן ובמקביל מקטין את תסמיני הגמילה כולל את התאבון העצבנות ירידה במצב הרוח ועוד. התרופה ניתנת ע"י רופא ולאחר בדיקה ובהתחשב במצבו הבריאותי של האדם הפונה לגמילה. הוריות נגד עיקריות למתן התרופה כוללות: אדם שסובל מפירכוסים, הפרעות אכילה, הריון נטילת תרופות מקבוצת MAO צעיר מגיל 18, בעל רגישות ידועה לתרופהמתן התרופה התחל את הטיפול בבקר עם 1 טבליה (150מג) של Zyban למשך 3-5 ימים ראשונים בעוד המטופל ממשיך לעשן.לאחר מכן במידה ואין תופעות לואי ובהתייעצות עם הרופא העלה את המינון ל-2 טבליות Zyban ליום (300מג) בהפרש של 8 שעות לפחות רצוי לא לאחר השעה 1800 בכדי להקטין את ההשפעה על השינה..קבע יחד עם המטופל את יום הפסקת העישון בפרק זמן של 7-14 ימים מתחילת הטיפול. יש להמשיך את הטיפול עם 2 טבליות Zyban למשך 7-9 שבועות.
תופעות לואי אפשריות עיקריות: נדודי שינה, סחרחורת בחילה יובש בפה, התרופה נבדקה באוכלסיות חולים שונות כולל בחולי לב וחולים במחלות ריאה קשות ולא נצפו תופעות לואי מסכנות חיים התרופה אינה ממכרת והפסקתה אינה כרוכה בתופעות גמילה היעילות הגבוהה ביותר לאורך זמן של השימוש בתרופה הינה בשילוב עם טיפול התנהגותי ותמיכה מקצועית.
תשובה: הקשר בין עישון למצב של יתר קרישיות המוביל להיווצרות קרישי דם אינו ברור.
קיימות מספר עבודות הקושרות עישון לעלייה בסכון להיווצרות קריש דם ואחרות השוללות זאת.
בכל מקרה עישון יכול להגביר את הסיכון למחלות שונות המעלות את הסיכון להיווצרות קרישי דם וכן להקטין את יכולת הריפוי של קריש הדם.
מדבריך עדיין לא ברור האם אותרו גורמי לקרישיות יתר אך אין לי ספק שהפסקת העישון במצבך רק יכולה לעזור.
ההשפעה על הבדיקות אינה ברורה אך כאמור הנני ממליץ על הפסקת עישון.