שאלות נפוצות מפורום סרטן השד
גילו לך סרטן? יש לך גוש בשד? את לא לבד, כל התשובות לכל השאלות השכיחות
תשובה: שחזור שד ע"י רקמות עצמוניות נעשה ע"י העברה של רקמות עם אספקת דם שלהן ממקומות שונים הטכניקות השכיחות ביותר הן מהבטן ע"י העברה של מתלה עור ושומןהמקבל אספקת דם מהשריר המזין אותם. כמו כן ניתן להעביר עור ושומן מהגב ע"י העברה של שריר אחר המזין אותם. טכניקות אלו אינן מאד מסובכות אבל הנתוח מתבצע בהרדמה כללית וזמן ההחלמה הוא כ-3 שבועות.הבחירה בטכניקה הרצויה תלויה בגודל וצורת השד השני, במצב הבטן,ובבחירה של המנותחת לגבי הצלקות שנותרות לאחר הנתוח. כמו כן רצוי להפסיק עשון לפני הנתוח.
קיימת אפשרות להעברת הרקמה ללא השריר, או יותר נכון עם חלק קטן ממנו, אבל מדובר בטכניקה מיקרוכירוגית (תפירה של כלי הדם) שבה מחברים את העורק המזין את המתלה לעורק ווריד בבית החזה. טכניקה זו היא קצת יותר מסובכת והנתוח יותר ארוך אך יש יתרון אסטטי ותפקודי. הסיבוכים בטכניקה זו הם כמובן יותר גדולים.
יש צורך בהתייעצות עם רופא פלסטיקאי שעוסק בשחזורים
תשובה: אכן במהלך ההריון רקמת השד עוברת שינויים רבים המכינים אותה לקראת ייצור חלב והנקה. במסגרת השינויים רקמת השד הופכת לדחוסה יותר ולכן קשה יותר לבדיקה. גם לאחר הלידה הפעלת בלוטות החלב הגודש וההפרשה אינם מקילים על הבדיקה כלל. היות ואינך מניקה, הסבירות הגבוה הנה שהגודש יפחת כבר בימים הקרובים ושרקמת השד שלך תחזור למצבה תוך כחודש. אני ממליצה לך ללכת להבדק תוך חודשיים שאז ניתן להניח ששינויי ההריון חלפו. את גם תחושי לבד כיצד רקמת השד הולכת ומצטמקת עד שהפעילות ההורמונלית התקינה של הגוף חוזרת לעצמה.
שאלה: לאמא שלי התגלו בממוגרפיה שני סוגי תאים סרטניים. אחד מקומי והשני פולשני. שניהם בדרגה ראשונה, (היא בת 51). אין במשפחה מקרים של סרטן. האם עליי לחיות בחרדה מפני התורשה? אילו בדיקות עליי לעשות?תשובה: מדבריך ניכר כי יש לך מודעות גבוהה לגופך ולבריאותך ואת מבצעת ביוזמתך את כל מה שצריך. רמת ביצוע הבדיקה על ידי רופא תלויה במיומנותו האישית, בין אם הוא רופא נשים ובין אם הוא מנתח. יחד עם זאת, ישנם מנתחים המתמחים בתחום בריאות השד ולמען השקט הנפשי שלך כדאי אולי להיבדק על ידי אחד\אחת מהם. בקופת החולים בה הינך מבוטחת יוכלו בוודאי לכוון אותך לרופא מתאים, וגם חברותיך תדענה להמליץ.
יש באפשרותך גם לבצע בדיקה גנטית על מנת לבדוק האם את נושאת את אחד או יותר ממוטציות הגנים הידועים כגורם פוטנציאלי לסרטן השד. עליך רק לדעת כי גם אם יגלו שאת נושאת את הגן אין פירוש הדבר שאכן תחלי וכי לא ידועות כרגע פעולות שיש באפשרותך לנקוט למניעת המחלה.
תשובה: בשד הנשי ישנם גושים ובליטות רבות וצריך ללמוד להכיר אותם ולבצע בדיקה עצמית קבועה. בשלב זה, על מנת שהיי רגועה, אנו ממליצות שתגשי קודם כל להיבדק אצל כירורג מומחה שד, ובהמשך כדאי שתבצקי בדיקה עצמית קבועה מדי חודש ובדיקה אצל רופא אחת לשנה.
שאלה: יש לי היסטוריה משפחתית של סרטני שד ( אמא בגיל צעיר, דודה, וסבתא ) את ילדי ילדתי בטיפולי פוריות וכעת אני מעונינת להמשיך בטיפולים לילד שלישי אשמח לשמוע על הקשר, ועל הסיכון.תשובה: עד כמה שידוע לנו אין קשר בין טיפולי פריון וסיכון מוגבר להתפתחות סרטן השד
את כן בסיכון מוגבר לפתח סרטן שד בגלל הסיפור המשפחתי וייתכן ויש מקום שתפני לייעוץ גנטי בעניין זה. שכן, אם יש לכם במשפחה מוטציה גנטית יכולות להיות לכך השלכות גם על השחלות
תשובה: גילך הנו בהחלט לא גיל שכיח להתפתחות סרטן השד ולכן שאלותייך טובות ועינייניות.
יכולת הפריון שלך בעתיד תלויה בהשפעה שהייתה לכימותרפיה על השחלות. בגילך לעיתים קרובות פעילות השחלות לא נפגעת, ומספר חודשים לאחר סיום הטיפולים הכימותרפיים, השחלות חוזרות להפריש הורמונים ואז סביר להניח שתוכלי להרות. לפי כל הידוע לנו, טיפולים כימותרפיים בעבר אינם גורמים לנזק כלשהו לעובר, או בעלי השפעה התפתחותית כלשהי. גם להקרנות בהן את מטופלת כרגע אין השפעה על יכולת הפריון שלך כרגע או בעתיד ואין להן השלכות על העובר.
עלייך לברר עם האונקולוג שלך באם יש לדעתו מקום לתת לך בנוסף טיפול באנלוגים של GnRH שעוצרים זמנית פעילות שחלתית וייתכן ומגינים בצורה זו על הביציות.
מתי להרות? זו שאלה שעליה עליך לדון גם עם האונקולוג שמטפל בך. יתכן והוא ירצה לתת לך טיפול נוסף (אנטי-הורמונלי) בסיום הכימותרפיה וההקרנות ואז טיפול זה ימנע ממך הריון באותה תקופה. ייתכן והוא ימליץ לך על משך זמן מסוים כגון 6-24 חודשים בטרם הוא יאשר לך להרות.
האם להריון השפעה על חזרת המחלה? זו שאלה קשה שעליה אין לנו תשובה חד משמעית. היות וסרטן השד נחשב לסרטן תלוי הורמונים, שנים רבות חשבו שלרמות ההרומונליות הגבוהות בהריון יכולה להיות באופן תיאוריטי השפעה שלילית וסיכון מוגבר לחזרת המחלה. אולם, מחקרים בנשים שחלו בסרטן שד והרו לאחר מכן אינם מראים שכיחות מוגברת של חזרת מחלה בגלל ההריון. לכן, אין אנו מונעים הריונות מנשים צעירות עם סרטן שד בתנאי שמצב מחלתן מאפשר זאת.
תשובה: בקרב חוקרי סרטן השד והרופאים המטפלים נושא היתרון שבכריתה מונעת שנוי במחלוקת , ובסופו של דבר זו החלטה אישית כבדת משקל של האישה עצמה. ההחלטה תלויה בין השאר ברמת הסיכון שלך לשובה של המחלה, להערכת רמת סיכון זו מומלץ להתייעץ עם הצוות הרפואי המטפל בך והמכיר את נתוניך האישיים.
יחד עם זאת זכרי שלכריתה מונעת עלולות להיות גם השלכות נפשיות, משפחתיות ואחרות אותם יש לקחת בחשבון ביחד עם השיקול הרפואי. כדאי גם לדבר עם נשים שבצעו כריתה מונעת.
תשובה: קשה לקבל תשובה אמינה בממוגרפיה בנשים שיש להן שתלי סיליקון. במקרים אלו פרט לממוגרפיה ובדיקה ידנית יש לבצע גם אולטרה סאונד ולעיתים נדירות MRI.
בכל מקרה השיטה העדיפה בבצוע הנתוח בנשים בעלות סיכון גבוה הוא ע"י הכנסת המשתל מתחת לשריר, יש כמובן ליידע את מבצע הממוגרפיה לאחר מכן באינפורמציה על הגדלת השד . במקרים אלו הממוגרפיה מתבצעת בשיטה מיוחדת כדי להדגים יותר רקמת שד בצילומים.
תשובה: על סמך הידוע היום, לנשים עם אוסטיאופורוזיס כקבוצה, סיכון קטן יותר ללקות בסרטן השד מאשר כלל האוכולוסיה.
נראה שהדבר נובע מכך שככלל, נשים עם אוסטיאופורוזיס הנן בעלות רקמת שומן בכמות קטנה יותר ( נשים רזות נמצאות בסיכון ללקות באוסטיאופורוזיס). רקמת השומן מייצרת בנשים בגיל המעבר אסתרוגן (הורמון המין הנשי). רמות מוגברות של הורמון זה קשורות בסיכון מוגבר ללקות בסרטן שד. מכאן שבנשים עם אוסטיאופורוזיס וכמות מופחתת של רקמת שומן, יש גם רמה פחותה של אסתרוגן וסיכון קטן יותר ללקות בסרטן שד.
יש לזכור למרות זאת, שכל האמור לעיל מתיחס לעבודות על אוכלוסיות גדולות ומאחר ומדובר בשתי מחלות שכיחות ביותר, בודאי שיש נשים רבות הלוקות בשתיהן, מה גם שחלק מהטיפולים הניתנים בסרטן שד, עלולים להחמיר אוסטיאופורוזיס.
בקשר לתוספות סידן, אמנם מומלצת היום דיאטה עשירה בסידן למניעה וטיפול באוסטיאופורוזיס. לא ידוע לי על קשר בין תוספות סידן לסרטן שד (ולא סביר שיהיה).
תשובה: לדגימת בלוטות לימפה בבית השחי שתי מטרות: א) קביעת "stage" הווה אומר "דירוג" הגידול, וזאת לצורך קביעת הטיפול הנידרש בנוסף לניתוח ו ב) הוצאת גידול בבית השחי, במידה וקיים בבלוטות הלימפה.
עקרונית, בדיקת הרצפטורים מבוצעת בריקמת הגידול בשד.
הבלוטות שנידגמו בניתוח נבדקות להמצאות תאי גידול בלבד.
תשובה: נושא גורמי הסיכון לסרטן שד בכלל, והקשר בין סרטן שד ותזונה וגורמים סביבתיים
אחרים ( כמו למשל לבישת חזיה ) נחקר כל הזמן, בעיקר במחקרי צפייה ולא במחקר קליניים.
משום כך ניתן פעמים רבות לקרוא על מחקרים שמסקנותיהן שוונת ולעתים אפילו סותרות, ואין מסקנות והנחיות חד משמעיות.
ככלל - מזון עתיר שומנים אינו מומלץ ( ולו גם בהיותו גורם סיכון לצרות אחרות מלבד סרטן שד ) , בעוד שצריכת ירקות ופירות חשובה לגוף ומועילה.
תשובה: נושא הקשר בין גלולות וסרטן שד נמצא במחקר מתמשך ודיון מזה שנים, ואין לכך תשובות חד משמעותיות.
אמנם מספרי התחלואה בסרטן שד עלו משמעותית בעשורים האחרונים אך אין לתלות זאת רק בשימוש בגלולות אלא במערך שלם של נסיבות סביבתיות ( אורח חיים, תזונה, כימיקלים, קרינה וכו' ) אשר השתנו מאד באותן שנים.
תשובה: קימים סוגים רבים של טיפול הורמונלי לסרטן שד. חלקם מתאימים לחולות צעירות (עם וסת) בלבד, חלקם לחולות לאחר הבלות, וחלקם מתאימים ללא קשר לקיום וסת.
ככלל טיפול הורמונלי ניתן רק לחולות עם קולטנים חיוביים לאסטרוגן או פרוגסטרון ברקמת הגידול כאשר יש גידול חודרני. בגידול לא חודרני טיפול הורמונלי ניתן ללא תלות ברמת הקולטנים.
טמוקסיפן מתאים לנשים בכל הגילים, פמרה (ותרופות דומות לה כמו ארימידקס וארומזין) מתאימות רק לנשים בבלות.
השיקול מה מתאים לכל מטופלת כמובן תלוי במאפינם הייחודיים לכל אחת.
ככלל הניסיון הרב ביותר עם זמן מעקב הארוך היותר קיים עם טמוקסיפן. בזמן האחרון פורסמו מחקרים רבים המעידים כי לפמרה, ארימידקס וארומזין יש השפעה טובה יותר בחולות עם סרטן שד גרורתי לעומת טמוקסיפן.
בשבוע האחרון התפרסם דווח מוקדם של מחקר שבדק טיפול משלים על ידי טמוקסיפן מול ארימידקס מול השילוב של שניהם. נמצא כי יש לארימידקס יתרון על פני טמוקסיפן.
יש להדגיש כי זהו מחקר בודד עם מעקב קצר טווח בשלב זה.
באם יש מקום לשינוי טיפול יש לדון עם האונקולוג המטפל. שוב אני מדגישה כי ארימידקס ופמרה מתאימות רק לנשים בבלות.
תשובה: אין לשאלתך תשובה חותכת, וקיימת כנראה השפעה לגיל בו מתחילים לעבור ממוגרפיה שגרתית (ז"א מספר הממוגרפיות המתבצעות סה"כ). ההחלטה על תכיפות הצילומים - אחת לשנה או לשנתיים, צרכה להתקבל על סמך נתונים קליניים. בנשים בסיכון גבוה, ולעיתים במצבים נוספים, בהחלט מקובל לבצע ממוגרפיה אחת לשנה. יש הממליצים על כך לכל אשה, אף מגיל 40 ואילך. חוסר האחידות בהמלצות נובע בעיקר מהעדר אינפורמציה חד משמעית לגבי המאזן בין תועלת לסיכון.
שאלה: מה הקשר בין שימוש בדאורדורנט לבין סרטן השד?תשובה: הסיפור נשמע לי מופרך. לי לא ידוע על קשר בין שימוש בדאודורנט לסרטן שד. בחיפוש בתוכנות רפואיות דרך האינטרנט לא מצאתי כל התיחסות לכך.
שאלה: הייתי רוצה לדעת מה תפקידו של הטסטוסטרון הטיפול בסרטן השד האם זה נוסה בעבר, ומהן ההשלכות שלו.תשובה: טסטוסטרון ניתן כקו טיפולי הורמונלי רביעי ויותר בחולות עם סרטן שד גרורתי. ערכו די מוגבל ויש כיום גם די בעיה להשיג תכשירים שונים מסוגו. ההשלכות של טיפול זה הן תופעות לואי "גבריות" כגון שיעור יתר, קול עבה וכדומה
שאלה: לפני כשנתיים חליתי בסרטן השד, הבראתי מהמחלה לחלוטין. היום אני בהריון ומתלבטת בשאלה אם להניק את התינוק שיוולד. אני יודעת את יתרונות ההנקה ורוצה מאוד להניק אולם שאלתי היא: האם מותר וכדאי להניק לאחר סרטן השד?תשובה: לא ידוע לי על מניעה מהנקה לאחר סרטן שד.
סרטן השד אינה מחלה מדבקת וגם הטיפולים שקיבלת לפני שנתיים כנראה אינם יכולים להשפיע היום על התינוק היונק. אם כי, אין נתונים בספרות לגבי איכות החלב הנוצר בשד שהוקרן או אם יש לו השפעות שליליות כלשהן על התינוק היונק.
איני יודעת על נתונים כלשהם המצביעים שיש סיכון מוגבר לחזרת סרטן שד לאחר הנקה. להפך, הנתונים מראים בוודאות כי להנקה השפעה מגינה. בנוסף, להנקה יתרונות רבים מבחינת בריאותו הפיזית והנפשית של היונק.
כדאי שתדעי שרק 1 מתוך 4 נשים ששדיהן הוקרנו יכולות לפתח מספיק חלב להנקה. כך שאל תתאכזבי אם התהליך לא יצליח. כנראה שההקרנות הורסות באופן חלקי או מלא את בלוטות החלב בשד. אם הוקרנת רק לשד אחד יש סיכוי טוב שייווצר חלב בשד השני ותוכלי להניק די בבטחון משד זה ללא חשש מהשפעות שליליות של החלב על התינוק.
ייתכן ובמהלך חודשי ההנקה יופיעו גושי חלב בשדיים שיקשו על המעקב אחרייך.
לדעתי כדאי שתתייעצי אם האונקולוג שמטפל בך, ובאם אין התנגדות מבחינתו(ה) הרי שאת יכולה ללכת עם נטיות לבך.
תשובה: שחזור מדופן הבטן הוא השחזור המועדף במקרים שהאשה קיבלה טיפול קרינתי לאחר כריתת השד או במקרים שאי אפשר לעשות שחזור עם תותבות.
בנתוח משתמשים בחלק משריר הבטן (וזאת בדרגות שונות לפי השיטה הנבחרת) עור ושומן. הסיבוכים האפשריים: חולשת דופן הבטן (עד 20% מהחולות לפי השיטה הנבחרת ) , זיהום וריפוי איטי של פצעי הנתוח. הופעת בקעים(הרניה או שבר) , ופגיעה ביציבות נדירים.
בדרך כלל לאחר כריתת שד לא מבצעים ממוגרפיה לשד הכרות מכיון שאין שם רקמת שד! אין טעם לבצע ממוגרפיה לעור הבטן. מכיון שאם יש חזרת הגידול היא מופיעה בדרך כלל בעור או ממש מתחתיו ולממגורפיה אין יתרון.
תשובה: כריתת שחלות בגיל צעיר אכן מלווה בתופעות של גלי חם. בנוסף, עלולות להופיע כל יתר התופעות של גיל המעבר.
עצם העובדה שאת בסיכון גבוה לסרטן השד עדיין אינה מהווה סיבה להמנע מלקיחת הורמונים לבלות.
אנו לא ממליצים לקחת הורמונים לבלות רק באם ימצאו אצלך ואצל קרובות המשפחה שלך החולות בסרטן השד או סרטן השחלות-גנין חיוביים לסרטן (1-2 BRCA ).
באם הגנים יהיו שלילים אצלך אין מניעה לקבל הורממונים לבלות במידה והשדיים שלך בריאות.
מכל מקום, התרופה היעילה לגלי חם אצל נשים המנועות מלקחת הורמונים לבלות היא כדור אחד של פרוזק ליום. מינון זה יעיל כנגד גלי חם ואינו גורם להצמכרות או לתופעות לואי אחרות.