איידס בישראל 2004

(0)
לדרג

יום האיידס הבינלאומי החל היום מאיר אותנו באור מדאיג, מגמת עלייה במגפה שלא עוצרת

מאת: מערכת zap doctors
הנתונים היבשים ומה הם אומרים...

על-פי הנתונים, המתפרסמים לקראת שבוע המודעות לאיידס שיחל ביום ראשון, בישראל חיים כיום 4,300 נשאי איידס, מתוכם 330 שכבר לקו במחלה. במשרד הבריאות רשומים 3,195 נשאים וחולים, אולם ההערכה היא שכ-1,100 נשאים נוספים כלל לא מודעים לעובדה שהם נושאים את נגיף האיידס שכן לא נבדקו.

מ-1980 ועד סוף יוני 2004 התגלו בישראל 4,141 מקרים של נשאים וחולים. מתוכם עזבו עד היום את הארץ 946 איש.
המספר הרב של קורבנות האיידס הוא הגבוה ביותר ב-23 שנות הנגיף, מאז התגלה לראשונה בשנת 1981. ארגון הבריאות העולמי הזהיר כי המחלה מתקדמת בצעדי ענק במיוחד בקרב נשים, המהוות כעת 47 אחוז מנשאי האיידס בעולם. על פי ההערכות המצוינות בדו"ח האיידס, קרוב ל-5 מיליון איש ידבקו בנגיף ה-HIV הקטלני במהלך השנה הקרובה, מרבית קורבנות המחלה: נשים.

בשלב זה ניתן להבחין במספר מגמות:

1. עליה מתונה, אך עקבית, במספר המקרים החדשים המתגלים בישראל מידי שנה.

2.עליה במספר מזריקי הסמים.

3. עליה בחלקן היחסי של הנשים ילידות הארצות האנדמיות למחלה (כגון: אפריקה) מבין סך-הכל האנשים החיים עם הנגיף.

4. עליה מתונה בקרב צעירים, גילאי עשרים עד שלושים.

5. ירידה בתמותה בקרב חולי איידס ונשאים.

המחלקה לשחפת ואיידס במשרד הבריאות עוסקת בעיבוד הנתונים וניטור המגמות, תוך התבססות על זיהוי צרכים מהאוכלוסיות הרלבנטיות הביאו את המחלקה ליזום פעילויות ייחודיות להסברה ומניעה.

לאוכלוסייה כללית - פניה בעיקר לנשים ולצעירים בערוצי התקשרות השונים לעידוד השימוש בקונדום. השנה בחרנו להשתמש בסיסמא: "איידס- מספיק פעם אחת בלי" ושידור סרטון מוכר ומוצלח שהוכיח עצמו בשנים קודמות.
ערוצי מידע נוספים- הפצת עלון הסברה מחודש ותרגומו למספר שפות, שדרוג אתר האינטרנט של המחלקה ותמיכה בקו מידע טלפוני.

לקהילה הומוסקסואלית-תמיכה דרך ארגונים לא-ממשלתיים בהפצת מסרים ישירים לקהל היעד.

למהגרי עבודה- תרגום העלון לשפות שונות ותמיכה פעילה בקורס לסוכני בריאות בקרב קהילת המהגרים.

למזריקי סמים תוך ורידיים- פרויקט החלפת מחטים למזריקי סמים מתוך כוונה להוריד את כמות הנגיפים המועברים בדם תוך שימוש במחטים משותפות.

לילודים לאימהות החיות עם הנגיף- הגשת בקשה להכליל בסל הבריאות תרכובות מזון לילודים להזנת ילודים אלו, כדי להפחית את סיכויי העברת הנגיף בחלב האם. יוזמות נוספות כטיפול שיניים לילדים החיים עם הנגיף וטיפול בהשגחה ישירה למשפחות מורכבות עדיין בשלבי הכנה.

מעבר למניעה ראשונית, המחלקה לשחפת ואיידס מעורבת בשיפור הטיפול הרפואי לו זכאים האנשים החיים עם הנגיף, וכן, פעילויות ייחודיות לקירוב הנשאים לכלל האוכלוסייה תוך הורדת תיוגים המשויכים למחלה. דוגמא לכך היא תמיכה בפרוייקט ה"ידידים" המופעל באמצעות הוועד למלחמה באיידס.

המחלקה לשחפת ואיידס פועלת בשיתוף פעולה עם גורמים ממשלתיים והתנדבותיים (כמו הוועד למלחמה באיידס) הן לפעילויות מניעה והסברה באוכלוסיה כולה והן לשיפור השירות הרפואי הניתן לנשאים ותמיכה בהם.

קצת היסטוריה

מאז החל רישום החולים במחלת האיידס בשנת 1981, מחלה הנגרמת כתוצאה מהידבקות בנגיף ה-.V.I.H, מעריך ארגון הבריאות העולמי כי 50 מיליון בני אדם ברחבי העולם נדבקו במחלה. כיום מעריכים כי ישנם כ- 34.3 מיליון נשאי איידס ברחבי העולם, 24.5 מיליון מהם מרוכזים בדרום הסהרה ביבשת אפריקה.

סוכנות האו"ם למלחמה באיידס מעריכה כי 18.8 מיליון בני אדם נפטרו מהמחלה ברחבי העולם, מתוכם כ-3.8 מיליון ילדים.

מתוך 50 מיליון בני האדם שנדבקו בנגיף מאז שנת 1981, 18.8 מיליון מהם כבר נפטרו. מתוך 34.3 מיליון נשאי האיידס שנותרו, רובם המכריע של הנשאים, לא פחות מ-24.5 מיליון, מרוכזים במדינות אפריקה בדרום הסהרה.

סוכנות האו"ם למלחמה באיידס הזהירה בדו"ח האחרון שהגישה כי "מגפת האיידס מתפשטת ללא הרף, אך גם לנו יש אמצעים להיאבק בה. עם זאת, אם לא יוגברו הצעדים נגד המחלה באופן דראסטי, מה שראינו עד כה יהיה חסר משמעות בהשוואה למה שמצפה לנו".

בדו"ח האו"ם נכתב כי יותר משליש המבוגרים במדינה האפריקנית בוטסואנה חולים באיידס ובאו"ם מעריכים כי שני שליש מהנערים בני ה-15 במדינה ימותו מהמחלה. עולה עולה מדו"ח האו"ם כי בשנה שעברה נדבקו באפריקה יותר מארבעה מיליון בני אדם באיידס וכי 13.2 מיליון ילדים הפכו ליתומים לאחר ששני הוריהם מתו מהמחלה.

במערב אירופה נדבקו כ-520 אלף בני אדם, מתוכם 130 אלף בצרפת ו-37 אלף בגרמניה.

מחקר: שימוש נרחב ברפואה משלימה בקרב נשאי איידס

למרות השיפור המרשים שחל לאחרונה בטיפול כנגד איידס, מחקר חדש מראה כי נשאי הנגיף מרבים להשתמש ברפואה משלימה, על רואה משלימה בשירות חולים סופניים
בשנים האחרונות חלה התקדמות עצומה בפיתוח תרופות כנגד וירוס האיידס. בעקבות התפתחויות אלו עלו תוחלת החיים ואיכות החיים של נשאי הנגיף. עם זאת, ממחקר שפורסם לאחרונה עולה כי קבוצת אוכלוסיה זאת עושה שימוש רב ברפואה אלטרנטיבית וברפואה משלימה.

המחקר נערך על ידי קבוצת חוקרים מן הקולג' לרפואה שבעיר טולדו במדינת אוהיו ופורסם בגיליונו האחרון של כתב העת
Aids Patients Care and STDs .
בראש קבוצת החוקרים עמדה ד"ר ג'ואן דוגן שמציינת כי: "עד שנגיע למצב שבו הזיהום הויראלי יחלוף לחלוטין אצל הנשאים, סביר להניח שאלו ימשיכו להשתמש ברפואה אלטרנטיבית".

במסגרת המחקר נשאלו 191 נשאים של הוירוס על הרגלי השימוש שלהם ברפואה משלימה וברפואה אלטרנטיבית. שישים ושבעה אחוז מתוכם ענו שהשתמשו במהלך מחלתם לפחות פעם אחת בטיפולים שאינם מתחום הרפואה הקונבנציונלית. ארבעים אחוז מן הנשאים ענו שבזמן ביצוע המחקר הם עדיין משתמשים בטיפול אחד לפחות מסוג זה.

הצורה השכיחה ביותר של רפואה משלימה או אלטרנטיבית היתה פעילות גופנית, ואחריה לפי סדר יורד של שכיחות: שינויים באורח החיים, נטילת תוספי מזון, טיפול מילולי (פסיכולוגי או אחר), צמחי מרפא, ויטמינים במינונים גבוהים, ותפילה מסוג כלשהו.

רוב הנשאלים, למעט אחד עשר אחוזים, השתמשו במקביל בתרופה "קונבנציונלית" אחת לפחות כנגד הנגיף.

ממצא נוסף שעלה מן המחקר הוא שפחות ממחצית הנשאלים שהשתמשו בצורות טיפול משלימות, דיווחו על כך שרופאם המטפל מודע לכך. זאת, על אף שמומלץ לשתף את הרופא המטפל בכל סוג טיפול נוסף לרפואה הקונבנציונלית בכדי לבדוק האם אין סתירה בין סוגי הטיפולים, סתירה העלולה אף להחמיר את מצב המטופל.

בנוסף נמצא כי שבעים אחוז מקרב הנשאים שדיווחו כי הם מטופלים ברפואה משלימה או אלטרנטיבית, סיפרו כי הם מרגישים שהטיפול שיפר את איכות חייהם.


עמידות לתרופות - בעיה גוברת בטיפול בחולי איידס

אחת הבעיות הכאובות עמה מתמודדים חולי איידס והצוותים הרפואיים היא בעיית העמידות לתרופות. ממחקר שנערך בארה"ב עולה כי 75% מנשאי HIV נושאים נגיף שעמיד לפחות לתרופה אחת. בנוסף, מחקרים הראו כי כ - 20% מהמאובחנים החדשים נדבקו מלכתחילה בנגיף עמיד, דבר המגביל את אפשרויות הטיפול בטרם החל.

מהו מנגנון פעולתו של נגיף ה - HIV הגורם לאיידס?
נגיף ה - HIV שייך לקבוצת נגיפים שכדי לשכפל את עצמם חייבים לחדור לתא.
הנגיף חודר לתאי דם לבנים מסוג מסוים הנקראים, תאי CD4. הנגיף תוקף את תאי ה - CD4, הורס אותם ובכך מחליש את מערכת החיסון. עם החלשות מערכת החיסון של נשאי האיידס, נגיפים, חיידקים ופרזיטים אחרים שבד"כ לא משפיעים על בני אדם בריאים הופכים להיות מסכני חיים.



איך נדבקים באיידס? איך לא נדבקים באיידס?

איך לא נדבקים באיידס?

1. איידס לא עובר בלחיצת יד משום שהנגיף אינו חיי באוויר או על רוק.

2. איידס לא עובר בנשיקה (אפילו צרפתית) משום שברוק יש אנזים שמנטרל את הנגיף.

3. איידס לא עובר משתיה בכוס משותפת משום שאינו חיי באוויר או ברוק.

4. איידס לא עובר בישיבה על אסלה משותפת משום שאינו חיי באוויר.

5. איידס לא עובר בעקיצת יתוש, משום שהיתוש כמו בעלי חיים אחרים אינו יכול לשאת נגיף Hiv אנושי.

6. איידס לא עובר ביחסי מין מלאים עם קונדום משום שהקונדום מונע מעבר נוזלי גוף מדבקים.

איך נדבקים באיידס?

הנגיף עובר מאדם לאדם בנוזלי גוף: דם, נוזלי זרע, נוזלי נרתיק האשה וחלב אם.
1. איידס כן עובר ביחסי מין מלאים (הכוללים חדירה לנרתיק או לפי הטבעת) ללא קונדום - משום שהוא חיי בנוזלי הזרע ובנוזלי איבר המין הנשי.

2. איידס כן עובר בשימוש במחט משותפת - משום שהוא נמצא בדם. לכן מזריקי סמים קשים פגיעים במיוחד להדבקה ב- Hiv.

3. איידס כן עובר בהנקה - משום שהוא נמצא בחלב האם של התינוק.

בואו לדבר על כך בפורום מחלות זיהומיות

עוד על איידס: בכתבה הבאה

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום