לראשונה בעולם שחלה שלמה הוקפאה בהצלחה
תקווה לנשים שאיבדו את פוריותן במהלך טיפול במחלת הסרטן: לשוב לפעילות הורמונאלית מלאה ובעתיד אף להרות
מספר הנשים הצעירות הנזקקות לטיפולים כימותרפיים נמצא בעליה מתמדת בשנים האחרונות. תופעת לוואי קשה היא אובדן פוריות של נשים העוברות טיפולים אלה, ומכאן, עלתה החשיבות של שימור הפוריות.
עד כה ניתן היה להקפיא תאים ורקמות של שחלה אך לא איבר שלם. התקדמות החוקרים מאפשרת למדע הקריוביולוגיה (מדע הקפאה ביולוגית), להקפיא איברי גוף גדולים וחיוניים יותר.
כיום מקובלות שלוש שיטות לשימור פוריות בנשים לפני טיפול במחלת הסרטן. השיטה הראשונה היא הקפאת עוברים. שיטה זו יעילה למדי, ומהווה פיתרון בעיקר לנשים נשואות.
השיטה השנייה היא הקפאת ביציות שלמות. הדבר עלול להיות בעייתי שכן הביצית המופשרת עלולה לאבד את יכולת התפקוד שלה.
השימוש באחת משתי שיטות אלה עלול לעכב את הטיפול האונקולוגי מכיוון שהוא מצריך מתן טיפול הורמונאלי ושאיבת ביציות לאורך מספר ימים. הדבר עלול לעורר דילמה כאשר הטיפול האונקולוגי חיוני להצלת חיי האישה לעומת שימור הפוריות שלה.
השיטה השלישית היא הקפאת פרוסות שחלה. שיטה זו מצריכה ביצוע של פעולה כירורגית (לפרוסקופיה), אשר במהלכה מוציאים את השחלה, פורסים אותה לפרוסות דקות המועברות להקפאה בחנקן נוזלי. לאחר סיום הטיפול במחלת הסרטן תוכל מטופלת שאיבדה את פעילות השחלה לבקש את השתלת פיסות השחלה המופשרות בחזרה לגופה. זהו תהליך ארוך, אשר עלול לגרום, בין השאר, לאובדן של ביציות רבות.
המחקר החדש עוסק בניסיון להביא לשימור פוריות האישה העוברת טיפול כימותראפי באמצעות הקפאת השחלה כולה. צוות החוקרים בראשותו של ד"ר אריאל רבל ממחלקת נשים ויולדות בהדסה עין כרם, כלל גם את ד"ר אמיר אל-עמי מן המחלקה לכירורגית לב-חזה בהדסה, בשיתוף עם ד"ר אמיר ערב ממכון וולקני.
ד"ר רבל, ציין כי "לאור תוצאות המחקר יפתחו בפנינו אופקים חדשים בשימור פוריות של נשים ובהשתלת איברים." המחקר התפרסם לאחרונה בעיתון המדעי היוקרתי Fertility and Sterility וזכה בפרסים מטעם האגודה האמריקאית לפוריות והאיגוד הישראלי לחקר הפוריות.
בואו לדון בנושא בפורום פריון האישה והפריה חוץ גופית