כל מה שרצית לדעת על וירוס RSV
בעקבות אשפוזם של עשרות ילדים שנדבקו בוירוס: כיצד למנוע, כיצד לטפל, מי בסיכון והמלצות להגנה ביתית כנגד הוירוס
בשבועות האחרונים אושפזו עשרות ילדים בעקבות וירוס RSV הפעיל בעונת החורף, ונמצא בשיאו בימים אלו. RSV הוא הוירוס הנפוץ ביותר מבין אלו הפוגעים בדרכי הנשימה ויכול לגרום לזיהום אצל תינוקות, ילדים ואף בוגרים. הזיהום מועבר באמצעות התעטשות, שיעול ועל ידי מגע עם משטחים המזוהמים בוירוס. סימפטומים של RSV מופיעים לראשונה בדרך כלל בצורה של שפעת קלה, חום נמוך, נזלת ודלקת באוזן. כעבור 3-5 ימים, הסימפטומים עשויים להחמיר במידה והוירוס מגיע לדרכי הנשימה התחתונות. סימפטומים אלו כוללים שיעול, קשיי נשימה, נשימה מהירה ונשימה שורקנית הנובעים מהצרויות בקני הנשימה.
אוכלוסיות הנמצאות בסיכוןפגים ותינוקות עם מחלת ריאות כרונית חשופים יותר לזיהומים בדרכי הנשימה התחתונות, אשר עשויים להוביל לאשפוז. אוכלוסייה זו עשויה גם לסבול מהשפעות ארוכות טווח של התחלואה, כגון אסטמה. אצל פגים הריאות ומערכת החיסון אינן מפותחות. כמו כן, פגים אינם מקבלים מהאם נוגדנים כנגד RSV, שכן עיקר הנוגדנים עוברים מהשבוע ה- 35 להריון. מכאן שפגים נמצאים בקבוצת סיכון, והמחלה עלולה להסתבך אצלם, תוך כדי שהיא עוברת לדרכי הנשימה התחתונות, עד כדי אשפוז בטיפול נמרץ הכולל הנשמה מלאכותית ובמקרים קיצוניים גם למוות. וירוס RSV הוא הגורם הנפוץ ביותר לאשפוז חוזר של פגים.
מניעה וטיפולכאשר התינוק מפתח מחלה הנגרמת על ידי ה- RSV הוא יכול לקבל רק טיפול תמיכתי להקל על הסימפטומים של המחלה. טיפול בזיהומים חמורים של RSV עשויים לכלול אשפוז, מתן חמצן תומך ועירוי תרופות לתוך הוריד. המחלה עשויה להימשך זמן רב.
לדברי ד"ר מיכאל פלדמן, מנהל יחידת הפגים בבי"ח הלל יפה בחדרה, "קיים טיפול למניעת הזיהום שנגרם על ידי הוירוס. הטיפול המניעתי ניתן לפגים בפגיות בתי החולים ברחבי הארץ. מדובר בסדרת חיסונים, אשר בה מוזרק נוגדן ספציפי לוירוס, הנמשכת לאחר ששוחררו מביה"ח. עשרות הורים טרם הגיעו החורף לפגיות בבתי החולים ברחבי הארץ על מנת לקבל את החיסון. הורים אלו חושפים את תינוקם לסכנה ממשית".
אבו- סינגיס הוא טיפול למניעת זיהום וירוס RSV. מדובר בחיסון סביל המכיל נוגדנים מוכנים. החיסון הוא תוצר של הנדסה גנטית מגורם אנושי ברובו. הטיפול נמצא בסל הבריאות ומיועד כיום לפגים שנולדו עד שבוע 28, שהשתחררו מביה"ח וטרם מלאה להם חצי שנה. כמו כן, פגים עם מחלת BPD, מחלה כרונית של דלקות ריאה עד גיל שנה או שנתיים במידה והם תלויי חמצן, זכאים לקבל את הטיפול. בשנה שעברה חוסנו 330 פגים. הטיפול המניעתי ניתן בזריקה חודשית במשך 5 החודשים בהם הוירוס פעיל (נובמבר עד מרץ). בזריקה מוזרק נוגדן ספציפי לוירוס.
על פי המלצות של האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים יש לחסן פגים שנולדו עד שבוע מלאה להם 28 וטרם שנה, פגים שנולדו בשבוע 29-32 וטרם מלאה להם חצי שנה ופגים שנולדו בשבוע 33-35 שטרם מלאה להם חצי שנה ויש להם 2 גורמי סיכון (כגון: אחים קטנים בבית, הורה מעשן ועוד). החיסון מפחית 55%-80% מהאשפוזים הקשורים ל-RSV אצל פגים ומפחית עד כ- 57% שיעור האשפוזים במחלקה לטיפול נמרץ.
ישנם מספר צעדים שהורים יכולים לנקוט כדי לעזור להפחית את הסיכון לזיהום בשל וירוס RSV:
- רחיצת ידיים תכופה של מי שבא במגע עם התינוק.
- היפטרות מטישו משומש.
- ניקוי וחיטוי של צעצועי התינוק, במיוחד אם ילד אחר שיחק בהם.
- שימוש בחדרי שינה נפרדים לתינוקות וילדים בגיל ביה"ס.
- הימנעות משהות במעון יום.
- שמירת מרחק בין התינוק לבין אדם עם סימפטומים של צינון.
- הימנעות מסביבת מעשנים.
- הימנעות משהות במקומות הומי אדם.
בואו לדבר על כך בפורום רפואת ילדים