חדשות בסרטן השד
מדענים ממרכז הסרטן שבאוניברסיטת אוהיו - The Ohio State University Cancer Center מנסים גישה טיפולית ביולוגית חדשה לטיפול בסרטן שד גרורתי.
לדברי ד"ר צ'רלס שפירו, מנהל רפואה אונקולוגית של השד באוניברסיטת אוהיו סטייט והחוקר הראשי, הגישה החדשנית הזו, שנמצאת כרגע בשלבי ניסוי ראשוניים במספר קטן של מרכזים רפואיים בארה"ב, מנסה להתמודד עם אחת הבעיות המטרידות ביותר במלחמה בסרטן זו של אי היכולת של המערכת החיסונית בגוף לזהות תאי סרטן כגוף זר או בלתי רצוי.
השיטה עושה שימוש בנוגדן מונוקלוני ( monoclonal antibody) הקרוי huHMFG1 , שהותאם להתחבר אל חלבון מסויים הנפוץ ברוב תאי סרטן שד. כאשר הנוגדן נצמד אל החלבון הקרוי MUC1, הוא מהווה מעין דגלון המאפשר לתא להיראות ובכך מזהיר את מערכת החיסון בפני הימצאותו של תא סרטני. בה בעת, מעורר הנוגדן את תאי "ההרג הטבעי" שבמערכת החיסון ומסמן להם להתמקד בתאים הסרטניים ולהשמידם.
ד"ר שפירו מסביר כי זוהי גישה טיפולית בעלת "כח מחץ כפול", עם פוטנציאל לעזור למספר רב של נשים אשר אינן מגיבות לטיפולים אחרים.
ההרצפטין, שהיא התרופה הראשונה שעושה שימוש בנוגדן כטיפול ביולוגי של סרטן שד גרורתי, הוצגה כתרופה יעילה להארכת חייהן של חולות סרטן שד גרורתי, אך בפועל היא נמצאה יעילה רק עבור 20 עד 25 אחוז מן החולות אשר הגידול אצלן מזוהה עם ביטוי יתר של החלבון HER2 .
לדברי ד"ר שפירו, מכיוון שהחלבון 1MUC מגלה ביטוי-יתר בלמעלה מ-90% של כל מקרי סרטן השד, רב הסיכוי שהשיטה החדשנית תוכל לעזור למספר רב יותר של חולות.
עם זאת מוסיף ד"ר שפירו כי יש צורך בפיתוח טיפולים חדשים לסרטן שד גרורתי. למרות השיפור הרב שחל בטיפול בסרטן שד ממוקד וסרטן שד בשלבים מוקדמים, נשים רבות מפתחות סרטן שד גרורתי תוך 10 שנים מהאבחון הראשוני. כאשר נוצרות גרורות ישנן אופציות טיפוליות רבות, אבל המחלה אינה ניתנת לריפוי.
ד"ר שפירו טוען כי החלבון MUC1 מהווה נקודה טיפולית חשובה בגלל העובדה שהוא בא לידי ביטוי-יתר גם בסוגי סרטן נוספים, כמו סרטן השחלות, סרטן המעי הגס, סרטן הלבלב וכן גידולי קיבה.
הניסוי בנוגדן huHMFG1 (הקרוי גם בשם TOPCAT) זמין אך ורק לחולים אשר טופלו בעבר בלא יותר משני סוגי טיפול. המשתתפים בניסוי יתחלקו למספר קבוצות טיפול כך שהחוקרים יוכלו להעריך את מידת בטיחותו של הנוגדן בהתאם לרמות מינון שונות ולזמני טיפול שונים.
ב- 7 בינואר 2005 אישרה רשות התרופות האמריקנית, ה-FDA , את התרופה אברקסןAbraxane ) ) - פקליטקסלPaclitaxel) (בצורת חלקיקים קשורי-חלבון בצורת של תרחיף להזרקה ללא חומר ממיס. התרופה המיוצרת על ידי החברות American Pharmaceutical Partners Inc. ו- American Bioscience Inc. נועדה לטפל בחולות סרטן שד גרורתי אחרי שטיפול כימותרפי משולב נכשל אצלן, או במקרה של הישנות המחלה תוך ששה חודשים מקבלת טיפול כימותרפי מסייע ( ( adjuvant.
אברקסאןפקליטקסל, היא תרופה ותיקה ב"אריזה" חדשה (שמה הקודם 007 ABI) המבטיחה להפחית את מידת הרעילות של הטיפולים הכימותרפיים ולהיות יעילה יותר עבור אותן נשים החולות בסרטן שד גרורתי.
עד כה כלל הטיפול בחולות אלו שימוש בתרופה מקדימה מסוג אנתרסייקלין Anthracycline, פרט למקרים בהם הייתה ידועה התווית נגד. עכשיו טוענות היצרניות שתרחיף האברקסאן הפועל באמצעות טכנולוגיה של חלקיקים זעירים קשורי-חלבון (albumin bound nanoparticle) מסוגל להוליך את התרופה הבלתי מסיסה בצורה ממוקדת אל התאים החולים בלבד. כך נחסך הצורך בנטילת תרופות מקדימות על בסיס סטרואידים או אנטיהיסטמינים לפני הטיפול, כפי שהיה נהוג עד כה כדי למנוע תגובות אלרגיות ורגישות יתר לחומרים המסיסים, רמת הרעילות פוחתת וניתן על כן לתת מינונים גבוהים יותר של התרופה עצמה : אברקסן - פקליטקסל.
עד להכנסת הטכנולוגיה החדשה, היוותה הולכת התרופה פקליטקסל ( המוכרת בשם טקסול ) משימה קשה בשל העובדה שהתרכובת אינה מסיסה והיה צורך להוליך את החומר הפעיל טקסאן, בסיוע חומר ממיס רעיל ביותר הנקרא קרמופור אשר מופק משמן קיק.
אישור התרופה בצורתה החדשה, ניתן בהתבסס על תוצאות של ניסויים קליניים שהשוו את ההשפעה של מתן עירוי של פקליטקסל קשור-חלבון במינון 260 מ"ג/²m במשך 30 דקות, לעומת מתן פקליטקסל Taxol תוצרת בריסטול מאיירס, במינון 175 מ"ג/²m בעירוי, בתוספת תרופה מקדימה סטנדרטית למשך שלוש שעות. הטיפול בפקליטקסל בחלקיקים קשורי-חלבון במינון הגבוה יותר הראה רמת תגובה חזקה יותר במוקד הגידול מאשר גירסת הטקסול של הפקליטקסל (בשיעורים 21% לעומת 11.1% בהתאמה).
בשימוש בפקליטקסל בצורתו החדשה (בחלקיקים קשורי-חלבון) לא דווח על תופעות חריגות של רגישות יתר או של בצקת. שינויים באזור הציפורניים היו נדירים למדי ולא נצפתה רעילות יתר הקשורה בגיל. נמצא גם ששכיחות תופעת הנויטרופניה (מחסור בכדוריות דם לבנות) בדרגה 4, היתה באופן משמעותי נמוכה יותר בשימוש בפקליטקסל חלקיקים, למרות שהתרופה ניתנה במינונים גבוהים יותר מאשר פקליטקסל הרגיל (Taxol ). תופעת נוירופתיה (מחלה של עצבים היקפיים) בדרגה 3, ארעה ב-10% מקרב החולים, כאשר כ 58% מהם חוו שיפור מהיר בסימפטומים לאחר 22 יום בממוצע.
תיפקוד לקוי בפעולת התיקון של ה- DNA בגוף עלול להעלות את הסיכון ללקות בסרטן שד עד פי שלוש, כך עולה מתוצאות מחקר שהתפרסם בגליון ה-19 בינואר של כתב העת Journal of the National Cancer Institute.
החוקרת הראשית, ד"ר רג'ינה סנטלה מאוניברסיטת קולומביה בניו יורק, ציינה כי עד כה בחנו מחקרים רבים את הקשר שבין תיפקוד לקוי בפעולת התיקון של הDNA לבין סרטן הריאות, אך הקשר האפשרי בין תיפקוד לקוי כזה לסרטן השד כמעט ולא נחקר.
במחקר הנוכחי נאספו נתונים מקרב 158 נשים חולות ומקרב 154 שהשתייכו לקבוצת ביקורת. החוקרים בחנו מספר טכניקות מעבדתיות בנסיון להשוות את יכולת התיקון של דגימות הדנא שנלקחו ממשתתפתו המחקר. הם מצאו שאחוזי רמת כושר התיקון הממוצעת של ה-DNA בקרב נשים שהיו חולות, היתה משמעותית נמוכה יותר בהשוואה לנשים מקבוצת הביקורת. יתר על כן, ככל שיכולת הDNA לתקן את עצמו היתה פחותה, כך גדל הסיכון ללקות בסרטן שד.
ד"ר סנטלה ציינה כי לממצאים האלה עשויות להיות השלכות על דרכי איבחון סרטן שד. לדבריה: "המטרה הסופית היא להבין ולהעריך את הסיכונים של כל אחת לחלות בסרטן ועל ידי כך למקד טוב יותר את מאמצי האבחון ולשפר את נושא המניעה". עוד ציינה ד"ר סנטלה כי במחקר זה נבדק רק אחד מערוצי התיקון הקיימים בDNA . החוקרים מתכוונים לערוך ניסוי נוסף בו יבדקו ערוץ תיקון DNA שונה, וזאת במטרה לקבל תמונת מצב לגבי מספר ערוצי תיקון שונים ועל ידי כך אולי להעריך טוב יותר את הסיכונים לחלות בסרטן שד.
במאמר מערכת המתייחס למחקר, העירו ד"ר מריאן ברויק מאונ' ניו מקסיקו שבאלבוקרקי וד"ר פאולו וינייס מ-אימפריאל קולג' בלונדון, שהיכולת למדוד את כושר התיקון של ה DNA בקלות ובמהירות עשויה, בסופו של דבר, להוביל לפיתוח כלים טיפוליים אשר יפחיתו את שכיחות הסרטן ואת התמותה.